Türkmen lider açık konuştu: Tahammül kalmadı, dışarıdan destek alırız

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, halkın tahammülü kalmadığını kaydederek, Türkmenler olarak kendilerini korumak için "dış destek alabileceklerini" söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 06.10.2019 12:32 GÜNCELLEME 06.10.2019 17:56 DÜNYA
Türkmen lider açık konuştu: Tahammül kalmadı, dışarıdan destek alırız
Türkmen lider açık konuştu: Tahammül kalmadı, dışarıdan destek alırız

Irak’ta bir türlü önü alınamayan protestolarda İran karşıtlığı da hızla yükseliyor. Ülkeyi iç savaşa sürüklemesinden endişe edilen hadiselerin başını ise Terörle Mücadele Birimleri Komutanı Abdülvahap El Saidi’nin görevden alınarak emekliye sevk edilmesi çekiyor. Irak’ın çeşitli bölgelerinde DEAŞ’la mücadele yürüten Komutan El Saidi’nin, İran karşıtı bir Şii olmasının, görevden alınmasında temel sebep olarak görülüyor.

 

 

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi

Ülkede yaşanan gelişmelerle ilgili konuşan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi de, El Saidi’nin görevden alınmasının gösterilerin büyümesinde etken olduğunu söyledi.

 

 

Salihi, El Saidi ile ilgili açıklamasında, "Selahattin ilinde DEAŞ’la ciddi şekilde mücadele etti. Musul operasyonlarında da ciddi katkısı oldu. Onu vazifeden almaları ve emekliliğe sevk etmeleri herkes için bir endişe sebebiydi. Bunun niçin yapıldığını hala kimse anlamadı. Bu durum da gösterilerin bu şekilde büyümesinde müessir oldu" dedi.

Terörle Mücadele Birimleri Komutanı Abdülvahap El Saidi...

PARA NEREYE GİDİYOR, KİMSE BİLMİYOR!

Iraklıların artık gelişmelere tahammül edemediğinin altını çizen Salihi, "Ülkeyi 15 senedir Şiiler ve Kürtler yönetiyor. Kürtler bütçeden aldıkları paraları sadece kendi bölgelerine aktarıyor. Erbil’deki hükümet bu paranın nerelere sarf edildiğini halka bildirmiyor. Bağdat ve diğer illerde olan sorunlarla ilgili 15 yıldır hiç bir şekilde uzun vadeli çözüm yok. Halk hizmet, güvenlik istiyor. Türkmenler olarak bu konuda payımız yok, çünkü hükümette hiçbir şekilde temsil edilmiyoruz" diye konuştu. Salihi, miting meydanlarındaki Iraklıların hiçbir siyasi bağlantısının bulunmadığını da aktardı.

TÜRKMENLER GEREĞİNİ YAPAR

Kerkük ve Musul civarında yaşanan hareketliliğe işaret eden Salihi, DEAŞ’ın Altunköprü’ye yaptığı saldırıya dikkat çekti. Türkmen lider, "Emniyeti zedeleyen, bilhassa anlaşmazlık denilen bölgede emniyet zafiyetinin gerçekleşmesi peşmergeye, Erbil ve Süleymaniye’ye fırsat verilip o bölgeye getirilirse, kesinlikle biz Irak Türkmenleri olarak dış güçlerden askeri destek isteyebiliriz" ifadesini kullandı. Türkmen lider, İran ve ABD’nin Irak toprakları üzerinde hesaplaşmaması gerektiğini söyleyerek, böyle bir durumun güvenlik zafiyeti doğuracağını kaydetti. Salihi, "Bu emniyet zafiyeti Bağdat ve güneyde olursa ve bunun neticesinde peşmerge de Kerkük ve Tuzhurmatu gibi bölgeleri yeniden ele geçirmeye kalkarsa, Irak hükümeti de buna sessiz kalırsa, Türkmenler olarak başka taraflardan askeri destek isteriz" dedi.

KAYNAK : Yeni Şafak Gazetesi
YORUMLAR 33 TÜMÜ
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Yahu başta yani basimizda Türkmen eyaleti kuracaktık chp ve diğer partiler bu şansı bertaraf etti 2002 yılını hatırlayin şimdi ne oldu abd kuklası barzani ile iran kuklası sialar arasında Türkmenler kalakaldı
    Cevapla
  • As Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeyi çağırın desteğe,gelelim zaten eski eyaletimiz ama ab yada abd yi çagirirsanız hainliktir,
    Cevapla
  • Çiçek 4 yıl önce Şikayet Et
    Türk menler haklı
    Cevapla
  • Çakır24 4 yıl önce Şikayet Et
    Hırsız Abd Bütün islam ülkelerini soyup soğana çevirdi
    Cevapla
  • Hayret 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu Türkiye için güzel bir bahane olur musul kerkük bizim ilk fırsatta alırız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR