Türkiye ile Rusya görüşmesine damga vurdu: Öyle olmaz, şöyle olacak

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Rusya ile Türkiye arasında gerçekleştirilen Soçi görüşmelerinin arka planını "Bazen her şeyi tek bir fotoğraf karesi anlatır" adlı köşe yazısında yazdı. Acet, yazısında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun nasıl "kötü polis" rolünü oynadığını belirtirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ise nasıl araya girdiğini anlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.10.2019 09:48 GÜNCELLEME 30.10.2019 17:15 DÜNYA
Türkiye ile Rusya görüşmesine damga vurdu: Öyle olmaz, şöyle olacak
Türkiye ile Rusya görüşmesine damga vurdu: Öyle olmaz, şöyle olacak

İşte Mehmet Acet'in o yazısı:

 

İş başındayken PKK/YPG kuşağı projesini hayata geçirmek için varını yoğunu ortaya koyan "Heval Brett" lakaplı Brett McGurk, "Türkiye'nin açıklaması gerekenler var" diye tweet attı.

Havada uçuşan kuşlardan bile Türkiye'yi suçlayacak malzeme arayan kara propaganda korosu beraber ve solo şarkılar eşliğinde harekete geçti.

 

"Bağdadi Türkiye'nin koruması altındayken yakayı ele verdi" kampanyasının altını dolduracak bir algı operasyonu aldı başını yürüdü bu defa.

Hâlbuki DEAŞ liderinin son yayınlanan canlı görüntüsünde yanındakilerle Türkiye haritası üzerinde çalışmalar yaparak cümle âleme nasıl bir mesaj vermek istediği ortadaydı.

O görüntünün Türkiye topraklarını hedef alacak bir DEAŞ kampanyasının işareti ya da arayışı dışında yorumlanabilecek bir tarafı yoktu.

Ayrıca Bağdadi'nin İdlib sınırları içerisinde operasyon yemeden önce devr-i âlem yaparak dolaştığı yerlerle ilgili bir sorgulama ihtiyacının duyulmuyor olması da hayli dikkat çekici.

Günün sonunda bu işin öznesinde hâlâ ABD Başkanı Trump'ın hem seçilmeden önce, hem de "taç giydikten" sonra tekrarladığı "Bu örgütü Obama ve Clinton kurdu" sözleri bulunuyor.

Geçelim...

ŞU FOTOĞRAFA DİKKATLE BAKMANIZI ÖNERİRİM

Pazartesi günü Soçi'de çekilen bir fotoğraftan söz etmiştim.

Bugün o fotoğrafı yeni elde ettiğim arka plan bilgileri eşliğinde sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ankara, bir hafta arayla uluslararası gündemin de bir numaralı başlığı haline gelen iki başarılı anlaşmaya imza attı.

Önce ABD ile devamında, Rusya ile Soçi'de varılan mutabakat.

Her iki mutabakat da, Türk heyetinin hazırladığı taslak metin üzerinden yürüdü.

Amerikalılar, önce kendi çantalarında getirdikleri 4 maddelik bir metni dayatmaya çalışmışlardı.

Bir gün önce Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı O'Brien ile yapılan görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bunu reddetti. Hızlıca 11 başlıktan oluşan Türk heyetinin hazırladığı metin masaya getirildi ve karşı tarafın kabul etmek durumunda kalması ile sonuca giden müzakereler bu taslak üzerinden yürüdü.

Soçi'deki görüşmeler ise, başka türlü ilerledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Putin'le görüşmeye başlar başlamaz, ABD heyetiyle olduğu gibi yazılı bir metin üzerinden müzakerelerin başlamasını teklif etti.

Putin bu fikri hemen sahiplendi.

Ev sahibi Rusya olmasına rağmen hazırlanan metni kağıda dökecek bir "printer" cihazı bulunamayınca, Türk heyetinin getirdiği yazıcı üzerinden çıkış alındı.

Erdoğan ve Putin görüşmesi devam ederken, heyetler başka bir odada çalışmaya başladı.

ŞOYGU "TÜMÜYLE REDDEDİYORUZ" DEDİ, ÇAVUŞOĞLU ARAYA GİRDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, taslak metni hızlıca Rusçaya çevirdikten hemen sonra ilk tepki Savunma Bakanı Sergey Şoygu'dan geldi.

"Bu taslağı tümüyle reddediyoruz" dedi.

Şoygu'nun pazarlık marjını yüksek bir çıtadan başlatmak için aldığı bu tavrın bir benzeri daha önceki İdlib müzakerelerinde de görüldüğü için, Türk heyeti bu tutuma yabancı değildi.

Muhtemelen, Putin tarafından kendisine burada da bir tür "kötü polis" rolü verilmişti.

"Tuttuğunu koparan" sıkı bir müzakereci yeteneği ile bilinen Çavuşoğlu hemen araya girip, müzakerelere geçilmesini sağladı.

Gördüğünüz fotoğraf karesi, iki ülke heyetlerinin hazırlanan taslak metnin ayrıntılarına "gömüldüğü", hani deyim yerindeyse dünya ile irtibatlarının kesildiği bir anda çekilmiş.

Çavuşoğlu ve Lavrov, "Orası öyle olmaz, burası şöyle olsun" türünden bir pazarlık yürütüyor.

Orada bulunan diğer isimler, pürdikkat konuşulanları ve konuşulanların metne yansımalarını izliyor.

Bu pazarlığın içerisinde, hayati niteliği olan konuların bulunduğunu takdir edersiniz.

Mesela, müzakereler sırasında Rus tarafı "B bölgesi" diye sınıflandırılan Türkiye'nin Barış Pınarı Harekat bölgesini kendi nüfuz alanına almak için çok çabaladı.

Ancak Soçi'de yürütülen o 6 saatlik zorlu müzakerelerden Ankara adına belki de en büyük kazanım olarak sayılabilecek bir sonuç çıktı.

125 kilometre uzunluğu, 32 kilometre derinliği olan "B bölgesine" Rusların ortak olma çabası püskürtüldü.

Şöyle bir cümle ile bitirelim:

Bu fotoğraf karesi, yüzyıllık harita çalışmalarının yapıldığı bir dönemde, perde arkasında verilen mücadelenin bir sembolü olarak kayıtlara girmiş olsun.

YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • Tebrikler 4 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun.Allah şaşirtmasin..
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun devlet adamlarımıza.
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Çin’in ekonomik olarak büyümesini kontrol altına almanın tek yolu, enerji kaynaklarına ulaşımını kontrol altına almak olarak görülüyor. Bu durumda geriye Çin’i kuşatmak için iki seçenek kalıyor: 1) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in devrilmesi, 2) Orta Asya bölgesinin enerji geçişine izin vermeyecek şekilde etnik ve mezhep temelinde kaosa sürüklenmesi.
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Senin o ortasya dedigin devletler Türk devletleri unutma nasil olurda sen bizim soydaş orta asya Türk devletleri hakkinda böyle dersin
    Cevapla
  • Urkun 4 yıl önce Şikayet Et
    Başarılarının devamını dilerim,
    Cevapla
  • sadi 4 yıl önce Şikayet Et
    onlar sizi ışıda hedef gösterdi şimdi akıllı iseniz mazlumu istihbarat çalışmasıyla bulun ihalarla sıhalar yada duranla vurun sonrada abde biliyordu ama sesetmedi deyin abdyle kürtleri düşürün birbirine muhteşem insan dediği mozlumu satmış olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR