Türkiye ile ilgili skandal ifadeler! Gizli yazışma basına sızdırıldı

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin bugün temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelmesi beklenirken, kritik ziyaret öncesi New York Times gazetesi çarpıcı bir belge yayınladı. Jeffrey'nin yardımcısına ait yazışmada, Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili skandal ifadeler dikkat çekiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 08.11.2019 10:04 GÜNCELLEME 08.11.2019 10:04 DÜNYA
Türkiye ile ilgili skandal ifadeler! Gizli yazışma basına sızdırıldı
Türkiye ile ilgili skandal ifadeler! Gizli yazışma basına sızdırıldı

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) gazetesinin ulaştığı iç yazışmada, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin yardımcısı William V. Roebuck, ABD'nin daha sert bir diplomasi uygulaması, ekonomik yaptırım tehdidinde bulunması ve askeri devriyelerin artmasının, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyonunu engelleyip engelleyemeyeceğini sorguladı.

 

Roebuck 3 bin 200 kelimelik iç yazışmada, "Bu zor bir karar ve yanıt muhtemelen 'Hayır'. Ancak cevabı bilmiyoruz, çünkü denemedik" ifadelerini kullandı. New York Times, Roebuck'ın notunda, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na sert eleştiriler yönelttiğini ve insan hakları örgütlerinin Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhaliflerin Kürt esirleri öldürdüğü iddialarına arka çıktığını yazdı.

William V. Roebuck ve teröristbaşı Mazlum Kobani...

 

"ETNİK TEMİZLİK" İFADESİ

Roebuck notunda, "Türkiye'nin maaş ödediği silahlı İslamcı grupların öncülük ettiği Suriye'nin kuzeyindeki askeri operasyonu, etnik temizlik konusunda kasıtlı bir çabaya tekabül ediyor" ifadelerini kullandı.

Roebuck, iddia edilen insan hakları ihlallerinin "yalnızca savaş suçu ve etnik temizlik olarak tanımlanabileceğini" yazarken, not şöyle devam ediyor: "Bir gün diplomasi tarihi yazıldığında, insanlar burada ne olduğunu ve yetkililerin neden bunu durdurmak için daha fazlasını yapmadığını ya da en azından Türkiye'yi davranışından sorumlu tutmak için neden daha yüksek sesle konuşmadığını merak edecek, ki bu operasyonda 200 sivil hayatını kaybetti, 100 binden fazla kişi yerlerinden oldu ya da evsiz kaldı."

William V. Roebuck, sık sık PKK/YPG'nin toplantılarına katılıyor...

KOBANİ'YLE YAKIN TEMAS

Gazete, Roebuck'ın Suriye'nin kuzeyinde yaklaşık iki yıldır ana gövdesini terör örgütü PKK/YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte çalıştığını yazdı.

Roebuck'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'den iadesini istediği terörist Mazlum Kobani ile iki yıl boyunca sıklıkla muhatap olduğu da haberde yer verilen bir diğer bilgi. Haberde, Roebuck'ın SDG'yi "sağlam ve güvenilir bir ortak" olarak tanımladığı belirtiliyor.

New York Times gazetesinin haberine göre diplomat notunda, Washington'ın Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nı durdurmak için daha fazla çaba göstermemesini de eleştirdi, ancak daha fazla baskı uygulansa bile Ankara'nın muhtemelen yine de operasyonu gerçekleştireceğini kaydetti.

Buna ilişkin nedenleri ise, "Sınırdaki iki karakolda Amerikan askeri varlığının az olması, Türkiye'nin onlarca yılı bulan NATO üyeliği ve Suriye sınırında ordunun yoğun bir şekilde konuşlanması" sözleriyle sıraladı. Haberde Roebuck'ın, 31 Ekim'de notu yöneticisi James Jeffrey'ye ve Suriye üzerine çalışan yaklaşık 50 Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon yetkilisine yolladığı bilgisi yer aldı.

KAYNAK : BBC Türkçe
YORUMLAR 31 TÜMÜ
  • Ibrahim 4 yıl önce Şikayet Et
    Yakın kuyuları abd de bu kuyularla birlikte yansin
    Cevapla
  • Şehzade 4 yıl önce Şikayet Et
    Kendi yaptıkları insanlık suçlarını Türkiyeye mal etmek istiyorlar.Ne yaparsanız yapın yemezler artık.
    Cevapla
  • Göktürk 4 yıl önce Şikayet Et
    bu abd'li katil it sürüsü terörü ve teröristi destekler suçu başkasına atar
    Cevapla
  • coni cimi 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye dibinde terörist istemiyor anlayın artık, sen binlerce km öteden petrol derdindesin biz huzur ve birlik kapitalist coni.
    Cevapla
  • Levrok 4 yıl önce Şikayet Et
    amerika, sen icerden yikilacaksin, sen yalan dünyanda yasamaya devam et. Bir salgin hastaligi senin o dev adani insansiz birakacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR