ABD'den peş peşe Türkiye'ye yaptırım açıklamaları

Gelen son dakika açıklamasına göre ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch, Ankara ile S-400 alımıyla ilgili yapılacak görüşmelerdeki gergiliği azaltmak amacıyla senatörlerin Türkiye'ye yaptırım tasarısını "şu anda" geçirmemelerini istediğini belirtti. Senatör Risch, görüşmede Erdoğan'la aralarında geçen diyaloğu aktardı. Öte yandan Lindsey Graham da yaptırımlarla ilgili bir açıklama yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 15.11.2019 10:44 GÜNCELLEME 16.11.2019 09:16 DÜNYA
ABD'den peş peşe Türkiye'ye yaptırım açıklamaları
ABD'den peş peşe Türkiye'ye yaptırım açıklamaları

İngiliz haber ajansı Reuters'ın son dakika haberine göre, ofisinde gazetecilere açıklamalarda bulunan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch, "Muhtemelen, yaptırım tasarısını şimdi geçirmemek en iyisi" ifadesini kullandı.

 

"İLİŞKİLERİ BALTALAMAK İSTEMİYORUZ"

Reuters'ın haberine göre Risch, ABD'nin bu ilişkiyi (Ankara-Washington) baltalamak istemediğini, ancak silah satışının devam edemeyeceğini belirtti.

 

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch...

DİKKAT ÇEKEN DİYALOG: TÜRKİYE S-400 ALMAYA DEVAM EDERSE, YAPTIRIM UYGULAYACAĞIMIZI ERDOĞAN'A AÇIKÇA İLETTİK

Baz Kongre üyelerinin "Görüşmelerde sert davranılması gerektiği" sözlerine de kendi açılarından açıklık getiren Risch, müzakerelerin son derece "tedavi edici" olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a S-400 almaya devam ederlerse, yaptırımların uygulanacağının "çok açık bir şekilde" iletildiğini aktardı.

BİR YAPTIRIM AÇIKLAMASI DA GRAHAM'DAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın dün Beyaz Saray'daki görüşmesine katılan senatörlerden Cumhuriyetçi Lindsey Graham bugün Kongre'de muhabirinin de bulunduğu bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Graham, Kongre'deki Türkiye'ye yaptırım tasarısıyla ilgili olarak da "Eğer S-400 konusunda çözüm bulamazsak ve hem bölge hem de ABD için daha kabul edilebilir bir güvenli bölge sağlanamazsa, bu durumda Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen yaptırım tasarısının bir versiyonunu Senato'ya getireceğiz. Bu tasarı da 95 oyu toplayacak. Türk-Amerikan ilişkilerine bir darbe indirecek. Umarım bu olmaz ama bu da onlara kalmış" dedi.

Lindsey Graham gazetecilerin sorularını yanıtlarken...

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞEN İSİMLERDENDİ

Senatör Jim Risch, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği görüşmeye katılan beş Cumhuriyetçi'den biriydi.

SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI TASARISI DA ENGELLENMİŞTİ

Trump'a yakınlığıyla bilinen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da, Erdoğan ile bir araya geldikten sonra Türkiye açısından oldukça kritik bir hamlede bulunmuştu. Graham, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde yaşanan 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak kabul eden ve Temsilciler Meclisi'nde 29 Ekim'de yapılan oylamayla kabul edilen karar tasarının Senato'da görüşülmesini engellemişti. Lindsey Graham, "Senatörler tarihi ballandırmamalı ya da onu yeniden yazmamalı" diyerek karar tasarının Senato'da görüşülmesini bloke etmişti.

TÜRKİYE'YE F-35 AMBARGOSU

ABD yönetimi, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almasına karşılık, Ankara'yı F-35 savaş uçağı üretim programından çıkarmış ve satın alınan jetlerin teslimini durdurmuştu.

ABD'Lİ DEMOKRAT VE CUMHURİYETÇİ SENATÖRLER HAREKETE GEÇMİŞTİ

ABD'de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörler, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına ve Suriye'nin kuzeyinde terör unsurlarına karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatına karşı harekete geçmişti. Aralarında Cumhuriyetçi Jim Risch ve Demokrat Bob Menendez'in de bulunduğu Kongre üyeleri, Türkiye'ye yaptırım öngören tasarılar hazırlamıştı.

TRUMP AÇIK AÇIK OBAMA'YI SUÇLAMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye Rusya’dan aldığı hava savunma sistemi nedeniyle yaptırım uygulamak istemediğini birçok kez dile getirmiş, bu durumdan selefi Barack Obama'yı sorumlu tutmuştu.

İKİ LİDERDEN ORTAK BASIN TOPLANTISI

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Kasım'da Beyaz Saray'da bir araya gelmişti. İki lider baş başa görüşmüş, ardından heyetler arası müzakereler gerçekleştirilmişti. Trump ve Erdoğan daha sonra ortak basın toplantısı yapmıştı. Washington'daki temaslarını tamamlayan Erdoğan ve heyeti, ardından yurda dönüş yapmıştı.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 92 TÜMÜ
  • yasin 4 yıl önce Şikayet Et
    eeeey amerika bu korku neden niçin istemiyorsun ş 400 türkiye kalkınıyor ne kadar yatırım yaparsan yap şarlatan amerika çakal amerika
    Cevapla
  • Hidayet 4 yıl önce Şikayet Et
    Suriye gibi ırak gibi olmamak için s 400 u almamız lazım Bizim hava savunma hariç bütün savunma sistem lerimiz tam onu da alırsak daha güçlü olacağız ondan dolayı cekemiyen ler almamızı istemiyor
    Cevapla
  • Kerim 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünyayı kendi meclislerinden yönetiyorlar sanki:))
    Cevapla
  • Adil 4 yıl önce Şikayet Et
    Traktörle s400 leri ezersrk yaptırım uygulanmaz demişler. Her zaman son sözü amerika söylüyor zaten patriotda alırsak sorun çözülür.
    Cevapla
  • islam birliği 4 yıl önce Şikayet Et
    daha yeni bir küçücük bir s 400 aldık diye bunu yapıyorlar bakalım ilerde ne tür adımlar attığımızda ne yapacaklar derhal bu yoldan dönülmeli vegeç olmadan doğru yolu seçmeliyiz bbiz ler müslüman ülkeler ve dost diğer ülkeler olarak birlikte ihtiyacımızı karşılarız ortak nice işler yaparız ayreten çin ve rusyayı unutmayın bir çok projeler var biz istemesekte bu projeler olacak bari geç kalıp her şeyi mahvetmeyelim daha erken
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR