Nobel ödüllü Myanmar lideri Suu Çii soykırımı inkar etti

Gambiya'nın, Myanmar'a karşı açtığı davanın duruşmasına katılan Myanmar lideri Nobel ödüllü Suu Çii, soykırımı inkar ederek "Myanmar ordusu çizgiyi biraz aşmış olabilir fakat bu durum bir uluslararası hukuk meselesi değil" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.12.2019 07:02 GÜNCELLEME 12.12.2019 09:54 DÜNYA
Nobel ödüllü Myanmar lideri Suu Çii soykırımı inkar etti
Nobel ödüllü Myanmar lideri Suu Çii soykırımı inkar etti

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açılan davayla ilgili 10-12 Aralık'ta yapılacak duruşmaların ikinci gününde, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, Gambiya'nın tedbir taleplerine itiraz etti.

 

Suu Çii, Myanmar ordusunun harekete geçmesinin, Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırılarla başlayan silahlı iç çatışmadan kaynaklandığını savunarak "Eğer burada savaş suçları işlendiyse bunu yapan kişiler hakkında Myanmar mahkemesinde soruşturma başlatılır. Myanmar ordusu çizgiyi biraz aşmış olabilir fakat bu durum bir uluslararası hukuk meselesi değil, iç hukukta Myanmar mahkemelerinde görülecek bir meseledir. Çünkü burada bir devletin içerisinde ordu ile isyancılar arasında olan çatışma söz konusudur." ifadesini kullandı.

Myanmar'da askeri yargılamalarda süren davalara ilişkin açıklamada bulunmak istemediğini belirten Suu Çii, ordu mensuplarını işledikleri suçlarla ilgili hesaba çekmenin en güçlü ülkelerde bile kolay olmadığını savundu.

 

Suu Çii, Myanmar'a karşı açılan davanın "eksik ve yanıltıcı" olduğunu iddia ederek soykırım hukukunun değil, silahlı çatışmalar ya da insan hakları hukukunun konuşulması gerektiğini ileri sürdü.

Dava, 12 Aralık'ta iki tarafın cevaplarıyla devam edecek.

Gambiya soykırımın soruşturulması için UAD'ye başvurmuştu

Gambiya, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına 11 Kasım'da Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için UAD'ye başvurmuştu. Dün yapılan ilk duruşmada Gambiya tedbir kararı taleplerini sunmuştu.

Diğer yandan, Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılık Ofisi, geçen hafta, Myanmar'ın işlediği insanlığa karşı suçlarla ilgili geçen yıl başlatılan ön incelemenin tamamlandığını ve 14 Kasım 2019'da ön inceleme dairesinin verdiği kararın akabinde soruşturmaya başlandığını duyurmuştu.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • dedeoğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Tek kelimeyle " Ohhaaaa, Lütfen Çüşünüz" demek istiyorum
    Cevapla
  • Yakup 4 yıl önce Şikayet Et
    Göz yumdukların,inkar ettiklerin senin ve soysuz soyunun başına kat be kat gelmeden can veremeyesin inşaAllah. O mazlumların yardımına muhtaç rezil sekilde sürümesin inşaallah
    Cevapla
  • Çiçek 4 yıl önce Şikayet Et
    Bazı şeytanlar insan kılıgında
    Cevapla
  • Nokta 4 yıl önce Şikayet Et
    Batıl batıldır.
    Cevapla
  • Nail 4 yıl önce Şikayet Et
    Aziz sancar ında nobel ödülünü iade etmesi lazım tepki olarak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR