Libya'da son dakika gelişmesi: Hafter'e darbe üstüne darbe!

Son dakika: Türkiye'nin tarihi anlaşma yaptığı Libya'da son dakika gelişmeleri devam ediyor. Libya'da uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı birlikler, darbeci General Halife Hafter'in kontrolü altındaki Terhune kentinin ed-Davun bölgesini geri aldı. Libya'da çok sayıda şehirde Hafter'e karşı seferberlik ilan edilmişti.

ABONE OL
GİRİŞ 20.12.2019 22:40 GÜNCELLEME 21.12.2019 15:22 DÜNYA
Libya'da son dakika gelişmesi: Hafter'e darbe üstüne darbe!
Libya'da son dakika gelişmesi: Hafter'e darbe üstüne darbe!

Son dakika haberi: Libya'da uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı birlikler, darbeci General Halife Hafter'in kontrolü altındaki Terhune kentinin ed-Davun bölgesini geri aldı.

 

UMH'nin yürüttüğü "Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı)" operasyonu basın merkezinden yapılan yazılı açıklamada, başkent Trablus'un güneydoğusundaki stratejik öneme sahip Terhune kentine yönelik operasyonun devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, kent merkezine yakın ed-Davun bölgesinin Hafter güçlerinden geri alındığı bildirildi.

UMH birliklerinin Terhune kentinin merkezine yakın mesafeye kadar ilerlediği aktarılan açıklamada, operasyonun devam ettiği kaydedildi.

 

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine uluslararası meşruiyete sahip UMH birlikleri de karşı operasyon başlatmıştı.

HAFTER TALİMAT VERMİŞTİ

Hedefine ulaşamayan Hafter, son olarak 12 Aralık'ta Trablus'a yönelik "Belirleyici Savaş" adıyla yeni bir saldırı talimatı vermişti.

Darbeci Hafter'in saldırı emrine karşılık ülkenin batısında başta Misrata olmak üzere 10 kentte seferberlik ilan edilmişti.

'UZAK DURUN' ÇAĞRISI

Libya'da uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Genelkurmay Başkanı Muhammed eş-Şerif, Terhune kentindeki sivillere "çatışma bölgelerinden uzak durmaları" çağrısında bulundu.

Şerif, "Libya el-Ahrar" televizyonuna yaptığı açıklamada, UMH'ye bağlı birliklerin, başkent Trablus'un güneydoğusundaki stratejik öneme sahip Terhune kentine yönelik operasyon düzenlediğini söyledi.

Birliklerin darbeci General Halife Hafter'in kontrolü altındaki Terhune kentinin ed-Davun bölgesini geri aldığını anımsatan Şerif, kentte bulunan sivillere "çatışma bölgelerinden uzak durmaları" çağrısında bulundu.



5 ÜLKEYE ÇAĞRI

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac, Türkiye dahil toplam 5 ülkeye güvenlik anlaşmalarını uygulamaya koyma çağrısında bulundu. Gelen son dakika haberine göre, Türkiye, ABD, İngiltere, İtalya ve Cezayir'den, darbeci General Halife Hafter'e bağlı milis güçlerin Trablus'a saldırılarını engellemek için UMH'ye destek olmaları istendi.

SAVAŞ UÇAKLARI SALDIRMIŞTI

Uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) yürüttüğü Burkan el-Gadab Operasyonu Basın Sözcüsü Mustafa el-Mecii, yaptığı açıklamada, Hava Savunma ve Hıttin Taburu kampları gibi Misrata kentindeki eski askeri noktalara hava saldırıları düzenlendiğini belirtti.



ÇOK SAYIDA ŞEHİRDE SEFERBERLİK BAŞLATILDI

Zuvara Belediye Meclisi, Zuvara İhtiyarlar ve İleri Gelenler Meclisi ile kentteki Ortak Güvenlik Odası, Askeri Oda ve Ulusal Emniyet Müdürlüğünden yapılan ortak seferberlik açıklaması, belediyenin sosyal medya hesabından paylaşıldı.

Devletin militarize olmasının kabul edilmeyeceği belirtilen açıklamada, batı bölgesindeki kentlere yönelik herhangi bir hareketliliği ve düşmanca saldırıları püskürtmek için hazır olunduğu ifade edildi.

OPERASYON BAŞLATMIŞTI

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri de karşı operasyon başlatmıştı.

Darbeci General Hafter, son olarak 12 Aralık'ta Trablus'a yönelik "Belirleyici Savaş" adıyla yeni bir saldırı talimatı vermişti. Hafter'in saldırı emri karşısında ülkenin batısında Misrata başta olmak üzere 8 kentte seferberlik ilan edilmişti.

ERDOĞAN'DAN KRİTİK AÇIKLAMA:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya ile varılan mutabakat sonrası Akdeniz'de yaşanacak yeni gelişmelere ilişkin, "Bunlar, gelişmelere göre anbean olabilecek adımlardır. Özellikle Libya ile aramızdaki mutabakattan sonra çok daha hareketli ve seri şekilde gidecektir. Bu işin ağırdan alınma durumu söz konusu değildir. " ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE-LİBYA ARASINDAKİ SÜRECİ HIZLANDIRACAĞIZ

Yunanistan Başbakanı olsun, Dışişleri Bakanı olsun, onlar Libya Mutabakatının hukuka aykırı olduğunu söylüyorlar. Biz de tam aksine, “Bu uluslararası deniz hukukuna uygundur” diyoruz. Attığımız adımın bütün hesabını, çalışmasını yaptık. Bu süreç de yeni başlamadı. Bu olayın aslında tarihi geçmişi var ve o geçmişinde, işin haritası çok daha farklıydı. Ne zaman? Kaddafi döneminde -2009’da-. O süreçte bu adım atıldı ama tabi (Kaddafi’nin) ömrü vefa etmedi. Dolayısıyla çalışmalarımız şu anda bizim arşivlerimizde.

Şimdi bu dönemde atılan adımlar uluslararası hukuka uygundur. Burada yapılmakta olan bazı çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımızı da zaman içerisinde uluslararası camiayla da paylaşacağız. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj yakın zamanda geldi ve tekrar bir görüşme yaptık. Yeni ne gibi adım atılabilir, bunları konuştuk. Türkiye-Libya arasındaki süreci daha da hızlandıracağız. İhtiyaçları olursa, onlara her an yardıma hazır olduğumuzu söyledik. Askeri ve güvenlik iş birliğinden tutun da denizlerdeki hukukumuz noktasında atılan, atılacak adımlara varıncaya kadar hazırız.

YORUMLAR 44 TÜMÜ
  • Vn.... 4 yıl önce Şikayet Et
    Halk düşmanı zorbacı
    Cevapla
  • İsmail 4 yıl önce Şikayet Et
    Gaddafi 1974 de bize Kıbrıs Barış harekatına Çok yardım etti, Bence şimdi yardım sırası bizde derim
    Cevapla
  • Ali Alibaba 4 yıl önce Şikayet Et
    Ve Mısır da Rum tarafına yardım etmişti, güya müslüman ülke ...
    Cevapla
  • Yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz yardım etmesek Mısır gibi abd nin istediği kukla hafter başa gelir ve bize de düşman olur.
    Cevapla
  • Görünen Köy 4 yıl önce Şikayet Et
    Hafter, işin çabucak bitecek gibi.Esed kadarda dayanamadın.Sonun Hazır ol,sonun Kaddafinin sonu gibi olabilir.Kukla hafter
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Kadafi bizim dostumuzmuş nedenmiş kıbrısta bize yardım yapmış mış tamamda kime darbe yaptı libyadaki türk cumhurbaşkanına bir zahmet bunuda bi öğreni ver libayan ilk cumhurbaşkanı Türk kökenli yani kuloğlu libyada enfazla kuloğullarına eziyet yaptı kadafi
    Cevapla
  • Ahmet Kar 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim yazıyorsun boşaSonun Kaddafi gibi olacak diyorsun,Kaddafi'nin dostumuz olduğundan,bizim en kotu gunumuzde yanımızda olup bize yardım eden biriydi,cahaletini fazla sergileme,bence yaşın küçük ona veriyorum.
    Cevapla
  • Gurbetcim 4 yıl önce Şikayet Et
    Hersey adım adım güçlü bir Türkiye oluşumuna doğru gidiyor çünkü Yüce Allahın planların üstünde bir planı elbette vardır. İşittik ve iman ettik. La ilahe illallah, Muhammeden RasulAllah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR