Müslümanlar sokağa dökülmüştü! Ölü sayısı 20 oldu

Hindistan'da Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen Vatandaşlık Yasası'na karşı gösterilerde ülke genelinde 17 kişi hayatını kaybetti.

ABONE OL
GİRİŞ 21.12.2019 16:15 GÜNCELLEME 21.12.2019 17:31 DÜNYA
Müslümanlar sokağa dökülmüştü! Ölü sayısı 20 oldu
Müslümanlar sokağa dökülmüştü! Ölü sayısı 20 oldu

Uttar Pradeş eyaleti Emniyet Müdürü Om Prakash Singh, yaptığı açıklamada, göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda 3 kişinin daha öldüğünü, eyalette hayatını kaybedenlerin sayısının 9'a yükseldiğini belirtti.

 

 

Singh, ölü sayısının daha da artabileceğini, dünden bu yana 600'den fazla kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

Yapılan bu açıklamayla Hindistan'ın birçok bölgesinde polisin yasaklamasına rağmen devam eden protestolarda, ülke genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı 20'ye çıkmış oldu. Gözaltına alınan kişi sayısı da en az 4 bine ulaştı. 

 

 

MÜSLÜMANLAR YASA KAPSAMI DIŞINDA KALIYOR

Ülkenin çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı pozisyondaki Müslümanları bu kapsamın dışında tutan yasaya karşı 11 Aralık'tan bu yana protestolar düzenleniyor.

Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise yasanın dışında tutulacak.

Dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke Hindistan'ın, 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için attığı bir adım olarak görülen kanun, Müslümanların sınır dışı edileceği veya hapse atılacağı gerekçesiyle eleştirilmişti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Jeremy Laurence, 13 Aralık'ta BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basın toplantısında, "Hindistan'ın 2019 Yeni Vatandaşlık (Değişiklik) Yasası'nın doğası gereği temelde ayrımcı olduğundan endişe duyuyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 3
  • Uruz bey 4 yıl önce Şikayet Et
    Hindistan daki müslümanların durumu tam bir içler acısı. 200 milyon pakistanda 200 milyon hindistanda 144 milyon bangladeşte müslüman var. Toplam 500-600 milyonluk bir müslüman nüfus. Avrupa nüfusuna yakın. Ancak müslümanlara reva görülen toprak genişliği nüfusa göre yarı bile değil. Hep islam ve müslüman düşmanı ingilizin kafirliği.
    Cevapla
  • Veli 4 yıl önce Şikayet Et
    200 milyon Müslüman az değil. Karşısında süper güçler bile olsa sokaklarda sindiremezler. Bedel ödenir. Haklar alınır. Allah yardım etsin. Müslümanlatın gönlündeki dünya sevdasını, vahdettin önünde engel olmaktan kaldırsın. Amin.
    Cevapla
  • yorumcu 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın neresinde zulüm gören Müslüman varsa yardım et, zalimlere karşı güç ver, kuvvet ver yarabbi Amin
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR