Arap Birliği toplantısında Hafter'e rest çeken ülkeler!

Uluslararası tanınırlığa sahip Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Arap Birliği'nin Libya konulu olağanüstü toplantısındaki desteği nedeniyle Katar, Sudan ve Mağrip ülkelerine teşekkür etti. Arap Birliği'nin Libya konulu toplantıntısına ilişkin Türkiye'den de açıklama gelmişti.

ABONE OL
GİRİŞ 01.01.2020 20:43 GÜNCELLEME 01.01.2020 23:09 DÜNYA
Arap Birliği toplantısında Hafter'e rest çeken ülkeler!
Arap Birliği toplantısında Hafter'e rest çeken ülkeler!

UMH'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala, Katar, Sudan ve Mağrip ülkelerine, Arap Birliği toplantısında Hafter'e karşı Libya'ya desteklerinden ötürü şükranlarını sunmaktadır." ifadelerine yer verildi.

 

Açıklamada, desteğin içeriğine dair ayrıntıya yer verilmedi.

MISIR YÖNETİMİNİN ÇAĞRISIYLA TOPLANMIŞTI

Mısır yönetiminin çağrısı üzerine, 31 Aralık'ta daimi temsilciler seviyesinde toplanan Arap Birliği, "Libya topraklarının birlik ve bütünlüğünün korunması, yabancı müdahalenin reddedilmesi, Aralık 2015’te imzalanan Suheyrat Anlaşması çerçevesinde krize siyasi çözüm bulunması" yönünde karar almıştı.

 

Toplantıda konuşan Libya Daimi Temsilcisi Salih eş-Şemahi, Birliği, Libya konusunda çifte standart uygulamakla suçlayarak, sert şekilde eleştirmişti.

'KRİZE YÖNELİK TEK REFERANS...'

 Libya'daki uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi, ülkedeki krizin çözümüne yönelik tek referansın Suheyrat Anlaşması olduğunu vurguladı.

UMH Başkanlık Konseyinin Facebook hesabından yapılan açıklamaya göre, Konsey Başkan Yardımcısı Ahmed Muaytik, Dışişleri Bakanı Muhammed et-Tahir Seyyale ile Trablus'taki Bakanlar Kurulu Divanı'nda bir araya geldi.

Bakan Seyyale, görüşmede Suheyrat Anlaşması'ndan doğmayan gayrimeşru oluşumlarla iş birliği yapmamaları konusunda Arap ülkelerinin Dışişleri Bakanlarıyla temas kurduğunu belirtti.

Başkan Yardımcısı Muaytik de ülkedeki krizin çözümüne yönelik tek referansın Suheyrat Anlaşması olduğunu ve UMH Başkanlık Konseyinin buna bağlı kalacağını vurguladı.

Muaytik, Libya'daki meşru hükümet ile Suheyrat Anlaşması'nın uygulanmasını destekleyen ve bunu ülkedeki krizin çözümü için tek referans kabul eden Arap Birliğinin tutumundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

SUHEYRAT ANLAŞMASI

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi kurulmuştu.
BM Güvenlik Konseyi, UMH Başkanlık Konseyini Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri darbeci General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.

Ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri darbeci General Halife Hafter, 4 Nisan'da Trablus'u ele geçirmek için birliklerine saldırı emri vermiş ve 48 saat içinde başkentin kontrolünü ele geçireceklerini iddia etmişti.

Bunun üzerine Libya'da uluslararası meşruiyete sahip UMH birlikleri de Burkan el-Gadab Operasyonu'nu başlatmıştı.

Hafter, 12 Aralık 2019'da da başkent Trablus'un merkezine yeni bir saldırı başlattıklarını duyurmuştu.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Arap Ligi Konseyi’nin Daimi Temsilciler Düzeyinde Libya Konulu olağanüstü toplantısı sonrası yayınlanan bildiriye ilişkin "2015 tarihli Libya Siyasi Anlaşmasına atıfta bulunulmuş olmasını ve Libya’da istikrarın sağlanmasının tek yolunun siyasi çözüm olduğunun vurgulanmasını not ediyoruz." açıklaması yaptı.

YORUMLAR 24 TÜMÜ
  • sosyalist 4 yıl önce Şikayet Et
    araplardan haftere destek verenler bir cia ajanına destek verdiğini tabiki biliyorlar,zaten bunlar netanyauyada, israilede destek verenler yani islama düşman olan müşrikler,dünya hayatı çok uzun değil burda olmazsa ahirette hesap var.
    Cevapla
  • Hayırlısıyla 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye’miz dünyaya Libya üzerinden sert bir mesaj vermeli Türkiye’ye yaptırım diyenler aklını başına almalı Tüm Gücümüzle Libya’da Halfer’e ani bir operasyon yapmalı tüm dünya ne olduğunu anlamadan tüm Libya’yı ele geçirmeliyiz. İşin o kısmı kolay daha sonra kurulacak siyasi otoritenin bizi satmamalı bunun için Kendimize yakın isimleri göreve getirmeliyiz. Libya Türkiye arasına boru düşeyip birbirimizin ihtiyaçlarını karşılayacak akaryakıt geçişini sağlamak için derhal çalışmalar hazırlanmalı hazır olmalı. Halfer’i 15-30 dk da işini bitirmeliyiz tüm gücümüzle stratejimizi çok iyi belirleyerek üst üstte değişik şekillerde saldırıp yeni teknolojilerimizi denemeliyiz
    Cevapla
  • Vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyemizin süper güç olma yolunda emin adımlarla ilerlediyine şuurlu insanlarımız ve avrupa şahid avrupanın ruh hali bunu net gösteriyor bizlere önümüzdeki 15 yıl icerisinde türkiyemiz avrupanın zirvesinde olacaktır bunu milli birlik beraberlik içerisinde başaracağız İNŞAALLAH
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan Sayesinde 2023,den sonra Bağımsızlık Zincirlerini kıracak Türkiyenin Süper bir Güç olmasını kimse önleyemez!
    Cevapla
  • Ufuk 4 yıl önce Şikayet Et
    1974 kıbrıs barış harekatında,ABD amborga uygulamıştır ülkemize.savaş uçaklarımızın önemli ihtiyaçlarından biri uçak lastiklerinde,ABD vermedi.rahmetli Muammer Kaddafi ,tüm uçaklarım sizin emrinizdedir demiştir.uçak lastiği desteği vermiştir,batının zalimleri bu kinle Libya’ya saldırdılar.kaddafi aynı zamanda Türkiye’de eğitim almıştır.mekanı cennet olsun.şimdi tüm Libya Kaddafi’yi mumla arar oldular.
    Cevapla
  • göktuğ 4 yıl önce Şikayet Et
    aynen ırakta saddamı mumla ara oldu . abd sözde demokrasi getirecem diye girdi petrol kuyularında bazılarına 99 yıllığına el koydu ülkeyide saddam döneminden beter hale getirip gittiler .
    Cevapla
  • Oruç 4 yıl önce Şikayet Et
    e sonuç
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR