Toplantı sonrası çok sert tehdit! ABD'den son dakika hamlesi

Son dakika haberi: Dünyayı sarsan suikastla ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. İran Milli Güvenlik Konseyinden "Uygun zaman ve mekanda çok sert bir intikam alınacak" açıklaması yapıldı. ABD'nin 3 bin 500 askerini Ortadoğu'ya gönderdiği bildirildi. Sıcak gelişmelerin ardından İran ile ABD arasında İsviçre üzerinden karşılıklı mesaj trafiği yaşandı. Trump'tan son dakika savaş açıklaması geldi. İşte yaşananlar.

ABONE OL
GİRİŞ 04.01.2020 00:54 GÜNCELLEME 04.01.2020 00:54 DÜNYA
Toplantı sonrası çok sert tehdit! ABD'den son dakika hamlesi
Toplantı sonrası çok sert tehdit! ABD'den son dakika hamlesi

Son dakika haberi: İran Milli Güvenlik Konseyi, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin ölümü nedeniyle yaptığı olağanüstü toplantının karar bildirisini yayımladı.

Yayınlanan bildiride, ABD’nin General Süleymani’nin faili olduğu ve tüm sorumluluğun ABD’ye ait olduğu belirtilirken, “ABD, Kasım Süleymani’yi öldürerek Ortadoğu’da büyük bir stratejik hata yapmıştır ve yaptığı yanlışın hesabını ödemeden kurtulamayacaktır” ifadesine yer verildi.



'MUTLULUK DUYANLAR BİLSİNLER Kİ...'

Bildiride ayrıca, ABD’yi sert bir intikamın beklediği belirtilerek, “ABD’ye uygun yer ve zamanda gereken karşılık verilecek. ABD’nin bu cinayetinden mutluluk duyanlar da bilsinler ki İran İslam Cumhuriyeti daha güçlü bir şekilde direnişine devam edecektir” açıklaması yapıldı.



ABD'DEN YENİ ASKER SEVKİYATI

ABD’nin, 82’nci Hava İndirme Tümeninden 3 bin 500 askeri daha Orta Doğu’ya sevk ettiği bildirildi.



NBC News televizyonunun ABD savunma yetkililerine dayandırdığı haberinde, Amerikan ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeninden 3 bin 500 askerin daha Orta Doğu'ya sevk edildiği belirtildi.

PENTAGON'DAN RESMİ ASKER AÇIKLAMASI!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinden sonra tırmanan İran-ABD gerilimi üzerine bölgeye 82'nci Hava İndirme Tümeninden bir tugayın tamamının gönderileceğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Daha önce de duyurulduğu üzere 82'nci Hava İndirme Tümenine bağlı Acil Müdahale Kuvveti Tugayı sevkiyat için teyakkuza geçirilmiştir ve şu anda sevk ediliyor. Bir tabur Acil Müdahale Kuvveti daha önce gönderilmişti. Aynı zamanda Tugay'ın kalanı ise 96 saatlik teyakkuza geçirilmişti." ifadelerine yer verildi.

Bu sevkiyatın beklenen bir gelişme olduğuna dikkati çekilen açıklamada, "Tugay, ABD personel ve tesislerine yönelik artan tehdide karşı tedbiren ve uygun bir adım olarak Kuveyt'te konuşlandırılacak." denildi.

Asker sayısıyla ilgili AA muhabirine konuşan bir savunma yetkilisi, hafta içinde sevk edilen 750 askerle toplam sevkiyatın 3 bin 500 olduğunu söyledi.

TRUMP'TAN SON DAKİKA 'SAVAŞ' AÇIKLAMASI

Trump canlı yayında yaptığı açıklamada, ''Bir savaşı başlatmak için değil, savaşı durdurmak için bu adımı attık.'' ifadelerini kullandı.

'SAVAŞ DERHAL SONA ERMELİDİR'

İran halkına büyük saygı duyduğunu dile getiren Trump, "İran'da bir rejim değişikliği peşinde değiliz. Ancak İran rejiminin bölgedeki vekalet savaşları derhal sona ermelidir." ifadelerini kullandı.

Trump, "Dünyanın herhangi bir yerinde bir Amerikalı hedef alınırsa orada gerekli tüm adımları atmak üzere hazır durumdayız, özellikle de İran söz konusu olduğunda." değerlendirmesinde bulundu.

BÜYÜK SÜRPRİZ! ABD-İRAN ARASINDA İLK TEMAS!

İran ile ABD arasında İsviçre üzerinden karşılıklı mesaj trafiği yaşandı. İran, General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından Washington yönetiminden bir mesaj aldığını ve bu mesaja gerekli cevabın İsviçre'nin Tahran Büyükelçiliği aracılığıyla verildiğini açıkladı.



İran resmi ajansı IRNA'ya açıklamada bulunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, General Süleymani'nin öldürülmesinin ardından İsviçre hükümeti aracılığıyla Washington yönetiminden bir mesaj aldıklarını söyledi.

ABD'nin İran'daki diplomatik temsilciliğini yürüten İsviçre'nin Tahran Büyükelçisi'nin bugün ikinci kez bakanlığa çağrıldığını aktaran Musevi, "ABD'nin mesajına gerekli cevap kendisine iletildi." dedi.

Musevi, mesajların içeriğine ilişkin ise bilgi vermedi.

BM GENEL SEKRETER SÖZCÜSÜ YARDIMCISI SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

BM Genel Sekreter Sözcüsü Yardımcısı Farhan Hak, BM Genel Merkezinde yapılan günlük basın toplantısında, BM Sözleşmesi ve uluslararası hukuka göre, Süleymani'nin öldürülmesinde yasaların ihlali olup olmadığı konusunda soruları cevapsız bıraktı.

Hak, Genel Sekreter Antonia Guterres'in konuyla ilgili ABD Daimi Temsilcisi Kelly Kraft ile telefon görüşmesi yaptığını belirterek, taraflar arasında yoğun görüşmelere devam ettiğini kaydetti.

'BUNDAN DAHA ZORLAYICI BİR ZAMAN YOK'

Öte yandan, BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard da Guterres'in Körfez'deki gerginlikle ilgili yaptığı açıklamaya Twitter'dan yorum yaptı.

Paylaşımına, Guterres'i ve 3. Dünya Savaşı (#WWIII) etiketini de iliştiren Callamard, "BM ve liderliğinin adım atması için bundan daha zorlayıcı bir zaman yok. Bu açıklama yeterince işaret etmiyor. Yasal araçlara ve platforma sahipsiniz. Lütfen onları kullanın." değerlendirmesinde bulundu.

Genel Sekreter Sözcülüğünden bu sabah yapılan yazılı açıklamada, isim vermeden, ABD'nin İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'yi öldürmesiyle ilgili endişeler dile getirilmişti.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Yardımcısı Farhan Hak, BM Genel Merkezinde yapılan günlük basın toplantısında, BM Sözleşmesi ve uluslararası hukuka göre, Süleymani'nin öldürülmesinde yasaların ihlali olup olmadığı konusunda soruları cevapsız bıraktı.

TÜRKİYE'DEN KRİTİK UYARI!

Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarını zorunlu olmadıkça Irak'a seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Irak’ta 3 Ocak 2020 günü yaşanan gelişmeler sonucunda, ülkede halihazırda olumsuz seyreden güvenlik koşullarının daha da bozulabileceği ihtimali dikkate alınarak, vatandaşlarımızın zorunlu olmadığı takdirde, Irak’a bu aşamada seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye olunmaktadır. Halihazırda Irak’ta bulunan vatandaşlarımızın ise, Bakanlığımızca yapılabilecek uyarıları yakından takip etmeleri, kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçınmaları ve kişisel güvenlikleri konusunda müteyakkız olmaları yararlı olacaktır.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Suudi Arabistan, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü ABD hava saldırısının ardından durumun daha da kötüleşmesinin önlenmesi için sağduyu çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın, Suudlu bir yetkiliye dayandırdığı açıklamada, Irak'ta artan gerginlik ve terör eylemlerinin bir sonucu olarak bu ülkede yaşanan gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.

Açıklamada, bölgenin güvenlik ve istikrarı için, terörist gruplar tarafından gerçekleştirilen eylem ve tehditlerin durdurulması gerektiği ifade edildi.

Yaşanan hızlı gelişmeler ışığında her türlü beklenmeyen sonuca karşı sağ duyunun önemine vurgu yaplan açıklamada, "Suudi Arabistan Krallığı, tüm dünya için hayati önem arz eden bu bölgenin güvenlik ve istikrarının garantiye alınması için gerekli adımları atması konusunda uluslararası toplumdan sorumluluğunu yerine getirmesini bekliyor." ifadelerine yer verildi.

PUTİN'DE İLK AÇIKLAMA GELDİ!

İran'ın dini lideri Hamaney'in en yakınındaki isim olarak bilinen ve ABD tarafından öldürülen General Kasım Süleymani'nin ölümü sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den ilk açıklama geldi.

Putin, "İranlı generalin öldürülmesinin Ortadoğu'daki durumun daha da kötüye gitmesi riskini artırıyor" dedi.

IRAK'TAN YENİ AÇIKLAMA: AÇIKÇA İHLALDİR

 Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in öldürüldüğü ABD saldırısını Irak'ın egemenliğinin ihlali olarak nitelendirdi.

Irak Savunma Bakanlığına bağlı Ortak Operasyonlar Komutanı Yardımcısı Abdulemir Reşid Yarallah, yaptığı yazılı açıklamada, Süleymani, Mühendis ve beraberindekilerin öldürülmesini kınadı.

Mühendis ve Süleymani'nin yasını tuttuklarını belirten Yarallah, "Yaşananların Irak'ın egemenliğinin açık bir ihlali olduğunu, ABD'nin DEAŞ'la mücadele ve bu mücadelede Irak güçlerine destek verme misyonundan ayrı düştüğünü vurguluyoruz." ifadelerini kullandı.

BM'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Birleşmiş Milletler, "Körfez’deki tansiyonun yükselmesinden endişe duyuyoruz. Dünya Körfez'de yeni bir savaşı kaldıramaz" açıklamasını yaptı.

 

 

TRUMP: IRAK HALKI, İRAN TARAFINDAN KONTROL EDİLMEK İSTENMİYOR

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Irak'ta yıllar içinde ciddi bir nüfuz alanı oluşturduğunu ancak Irak halkının bundan mutlu olmadığını kaydederek, "Bu durum asla iyi bitmeyecekti." değerlendirmesini yaptı.

 

 

ABD Başkanı Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ABD'nin yıllardır Irak'a milyarlarca dolar harcadığını belirtti.

Trump, "Irak halkı, İran tarafından domine edilmek ve kontrol edilmek istemiyor fakat bu kendi tercihleri. İran, 15 yıl boyunca Irak'ta giderek daha fazla kontrolü ele aldı ve Iraklılar bundan mutlu değil. Bu durum asla iyi bitmeyecekti." yorumunu yaptı.

PUTİN VE MACRON TELEFONDA KASIM SÜLEYMANİ'Yİ KONUŞTU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesini görüştü.

Kremlin Sarayından yapılan yazılı açıklamada, Putin'in Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

Süleymani'nin öldürülmesi konusunun ele alındığı aktarılan açıklamada, "Taraflar, ABD tarafından düzenlenen roket saldırısı sonucu Süleymani'nin öldürülmesi konusunda endişelerini dile getirdi. Bu eylemin, bölgedeki durumu ciddi şekilde kötüleştirebileceği belirtildi." ifadelerine yer verildi.

PAKİSTAN: BÖLGE BARIŞINI TEHDİT EDİYOR

Pakistan Dışişleri Bakanlığından, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesiyle ilgili isim verilmeden yapılan açıklamada, gelişmelerin bölge barışını tehdit ettiği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yaşananların endişe verici olduğu belirtilerek, "Orta Doğu'da yaşanan endişe verici gelişmeler, bölgenin barış ve istikrarını tehdit ediyor." ifadeleri kullanıldı.

Egemenlik ve toprak bütünlüğü konularının saygı duyulması gereken temel Birleşmiş Milletler (BM) ilkesi olduğu vurgulanan açıklamada, "Tek taraflı adımlardan ve güç kullanımından kaçınılmalı." denildi.

Tarafları, hukuka en üst düzeyde riayet etme çağrısı yapılan açıklamada, "Tüm taraflar, BM kararları ve uluslararası hukuka en üst düzeyde uymaya, tansiyonu tırmandırmamak için yapıcı tutum sergilemeye ve sorunları diplomatik yollarla çözmeye davet edilmelidir." ifadelerine yer verildi.

PENTAGON DUYURMUŞTU

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Süleymani ve Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü duyurmuştu.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, saldırının intikamını alacaklarını belirtmişti.

Süleymani, Suriye iç savaşında oynadığı rolle tartışma konusu olmuştu. İranlı komutan, Afganistan, Pakistan ve İran'dan çok sayıda yabancı terörist savaşçıyı Suriye'ye getirerek, Esed rejimi saflarında savaştırmıştı. Süleymani, Lübnan merkezli Hizbullah örgütünün de iç savaşa katılmasında pay sahibiydi. Rejim güçleri safında örgütlediği on binlerce silahlı unsurla, iç savaşta rejime destek olan Süleymani, sivillere yönelik işlenen bazı katliamlar konusunda muhalifler tarafından sorumlu tutuluyordu.

Kasım Süleymani kimdir?

KAYNAK : Ajanslar / Haber7
YORUMLAR 167 TÜMÜ
  • tesbit 4 yıl önce Şikayet Et
    Güçlünün haklı görüldüğü bir zamandayız. Güçlü olalım, Güçlü olmak için Milli konularda birlik olalım, olmayandan uzak duralım.
    Cevapla
  • Hamido 4 yıl önce Şikayet Et
    Hakkı savunursan güç daima sendedir ne pahasın olursa olsun hakkı savunacaksın
    Cevapla
  • Ekrem 4 yıl önce Şikayet Et
    İran bu saldiriya sesiz kalirsa yakasini abd ye kaptirmis demektir. Ama benim bildigim iran bunun öcünü misliyle alacaktir. Abd fazlasiyla ulkelerin iç islerine karisip kendini dunyanin hamisi ve en guclusu olarak degerlendiriyor ve tum ulkelere hukmetmek istiyor. Bunlara yanildiklarini birilerinin bildirmesi lazim.
    Cevapla
  • Hanefi 4 yıl önce Şikayet Et
    İran sen şia liğa devam et ve sunnilerle ugraş daha cok sey gelecek başıniza
    Cevapla
  • Eyyüp 4 yıl önce Şikayet Et
    Şii veya Sünni Türk vatandaşı olarak şuan ayrım yapıyorsun başkalaştırıyorsun ben şiiyim ve senin bizim hakkımızda düşündüklerini Sünni kardeşlerime düşünmüyorum bu çıkarlar tamamen siyasi Şii Sünni savaşı değil şunu kalın kafana sokmalısın ırkçılığın lüzumu yok.
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    iran hiç bir halt yapamaz yıllardır olduğu gibi boş boş tehdit savurur her zaman olduğu gibi de amerikanın yaptığı yanına kar kalır hep öyle olmuştur
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    o zaman abd başkanına süikastının herhangi bir suçu yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR