İran'ın saldırısına dair dünyadan peş peşe açıklamalar

İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Kasım Süleymani'nin Cuma günü ABD tarafından öldürülmesine İran bugün sabah saatlerinde misilleme yaptı. Irak'taki ABD üslerinin vurulmasının ardından Çin, Suriye, bazı Avrupa ülkeleri, AB ve NATO'dan peş peşe açıklamalar geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.01.2020 11:16 GÜNCELLEME 08.01.2020 15:15 DÜNYA
İran'ın saldırısına dair dünyadan peş peşe açıklamalar
İran'ın saldırısına dair dünyadan peş peşe açıklamalar

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani Cuma günü ABD tarafından düzenlenen hava saldırında Bağdat Havalimanı'nda öldürüldü. İran, "gölge komutan"ın intikamının çok hızlı ve güçlü bir şekilde alınacağını açıkladı. Bugün sabah saatlerinde İran, Irak'taki iki ABD üssünü balistik füzelerle vurdu. İran devlet televizyonu 80 ABD'li askerin öldüğünü iddia ederken, ABD'den konuya dair bir doğrulama gelmedi.

 

Yaşanan sıcak gelişmelerinin ardından dünyadan son dakika açıklamaları geliyor.

ESED REJİMİ: İRAN'IN YANINDAYIZ

 

Suriye Dışişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamada, "İran, ABD saldırganlığına cevap verme hakkın sahip. Kararlılığının yanındayız" ifadeleri kullanırken bölgesel gerginliğin arttırılması konusundan Washington'ı suçladı.

İSRAİL'DEN ABD'YE DESTEK, İRAN'A SERT TEPKİ

İsrail'in ABD'nin yanında olduğunu dile getiren Başbakan Binyamin Netanyahu, "İran İsrail'i yok etmek istiyor. Kim bize saldırmayı denerse acı verici bir darbe alır" ifadesini kullandı. 

ÇİN: YAKIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, ülkesinin öteden beri ilgili tüm tarafların farklılıklarını, karşılıklı saygı temelinde, diyalog ve müzakere gibi barışçıl yollarla çözmesini savunduğunu söyledi. "Orta Doğu'da durumun daha da kötüleşmesi kimsenin işine gelmez. İlgili bölgenin barış ve istikrarını temin etmek tüm dünya için hayati öneme sahip" ifadelerini kullanan Sözcü Gıng, durumu yakından takip edeceklerini, tüm ilgili taraflarla yakın iletişimi sürdüreceklerini ve gerilimin düşmesi için çaba göstereceklerini kaydetti. Gıng, "Orta Doğu'da mevcut durum karmaşık ve hassas. Çin tarafı gelişmeleri yakından takip ediyor, ilgili taraflara soğukkanlılığı sürdürme çağrısında bulunuyor" diye konuştu.

IRAK BAŞBAKANI ABDÜLMEHDİ: GEREKLİ GÖRÜŞMELERİ YAPIYORUM

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, "Üslerde ordumuzdan kayıp yok. Saldırı öncesi İran'dan sesli mesaj aldım. Saldırının yalnızca ABD askerlerinin bulunduğu alanlarda olacağı söylendi, tam konum paylaşılmadı. Hava üssüne ve diğer alanlara füzeler düşerken ABD'den çağrı aldım. Saldırıdan haberim olduğu anda ivedilikle Irak güçlerini uyardım. Bu tehlikeli kriz Irak, bölgemiz ve hatta dünyayı tehdit ediyor. Şu an yaşananları yakından takip ediyor ve krizi yatıştırmak için gerekli görüşmeleri yapıyorum" dedi.

NATO, İNGİLTERE, İTALYA, ALMANYA VE FRANSA'DAN KINAMA MESAJLARI

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, aralarında İngiliz askerlerinin de bulunduğu koalisyon güçlerine ev sahipliği yapan Irak üslerine düzenlenen saldırıyı kınadı. Başbakan Boris Johnson ise, "İran'ın pervasız ve tehlikeli saldırıları tekrarlamamalı" dedi.

Almanya Savunma Bakanlığı, İran'ın ABD üssüne saldırılarını "güçlü bir şekilde kınadıklarını" söyledi. 

Fransa Dışişleri Bakanlığı da benzer bir mesaj yayınlayarak, saldırıyı "şiddetle kınadıklarını" ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İran'ın saldırılarını kınayıp daha fazla şiddetten kaçınmaya çağırdı.

İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İtalya, Irak'taki son gelişmeleri özel bir endişeyle takip ediyor ve Tahran yönetiminin, koalisyon askerlerini de ağırlayan ABD üslerine yönelik saldırısını kınıyor. (İran'ın füze saldırısı) Zaten kritik ve hassas bir bağlamda olan gerginliği artıran ciddi bir eylemdir" değerlendirmesi yer aldı.

AB: ŞİDDETİ ARTTIRMANIN KİMSEYE FAYDASI YOK

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Irak'ta ABD ve aralarında Avrupalıların da bulunduğu koalisyon güçleri tarafından kullanılan hava üslerine düzenlenen son saldırı, artan gerginliğin ve çatışmanın son örneği. Şiddeti artırmanın kimseye faydası yok." değerlendirmesinde bulundu.

AB dışişleri bakanlarının cuma günü Brüksel'de olağanüstü toplanacağını anımsatan Borrell, bu çerçevede İran, Irak ve Libya'daki gelişmelerin ele alınacağını kaydetti. 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    kafirler Birleşmiş
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    burada şiddeti artıran bir durum yok. aby karşılık veriliyor. normal bir durum. ama iran kendilerinden olmayınca abd yi kınamak yerine iran kınanıyor.
    Cevapla
  • İstanbullu 4 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanlar yapınca hemen tepki vermişler, oysa daha iki gün önce Amerika füzelerle Süleymaniyi öldürünce neden tepki vermediniz ??
    Cevapla
  • RİZE__Lİ 4 yıl önce Şikayet Et
    Ölen kafir olunca kınama müslüman olunca üç maymun, oh ne ala memleket, oldum olası iran dan hoşlanmayan biriyim, ama bu olanlardan sonra iran abd ye okkalı bir bomba atarsa çok sevineceğim, bence ilk bombayı israil e atmalı.
    Cevapla
  • Kına Gecesi 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben bunlara bir kına gecesi hazırlamayı teklif ediyorum. Adamların işi gücü kınamak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR