İran uçağı neden vurduğunu açıkladı! Uzmanlar 2 ihtimal üzerinde duruyor

İran Devrim Muhafızları yaptığı son dakika açıklamasında, Hava savunma operatörünün Ukrayna uçağını 'kruz füzesi' sandığı için yanlışlıkla vurduğunu ifade etti. Derim Muhafızları, bütün sorumluluğu üzerlerine aldıklarını duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 11.01.2020 15:44 GÜNCELLEME 11.01.2020 16:09 DÜNYA
İran uçağı neden vurduğunu açıkladı! Uzmanlar 2 ihtimal üzerinde duruyor
İran uçağı neden vurduğunu açıkladı! Uzmanlar 2 ihtimal üzerinde duruyor

İran Devrim Muhafızları komutanlarından Hacızade, yanlışlıkla düşürüldüğü açıklanan Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağı ile ilgili açıklama yaptı.

 

Hacızade, hava savunma operatörünün uçağı kruz füzesi sandığı için yanlışlıkla vurduğunu ve olayın Çarşamba günü yetkililere bildirildiğini söyledi.

Hacızade ayrıca Devrim Muhafızları'nın olayın tüm sorumluluğunu üstlendiğini ve ulustan özür dilediklerini belirti.

 

UZMANLAR 2 SENARYO ÜZERİNDE DURUYOR

İran'ın Tor-M1 bataryasının Ukrayna Havayollarına ait bir Boeing 737 uçağını nasıl düşürdüğü ise en çok konuşulan konu oldu. Savunmasanayist.com sitesinde yayınlanan analize göre, uçağın düşürülmesi ile ilgili 2 ihtimal üzerinde duruluyor.

ABD ÜSSÜNE SALDIRI ANINDAKİ TEYAKKUZ HALİNDEN KAYNAKLANABİLİR

İnternet sitesinde, Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesine misilleme amacıyla İran'ın Irak'ta bulunan ABD hedeflerine düzenlediği saldırının ve uçağın düşürüldüğü tarihin aynı olmasına dikkat çekildi.

Analizde, "böyle bir tarihte ABD’nin karşılık verme durumuna önlem olarak İran Ordusu’nda bulunan bütün kuvvetlerin ki özellikle hava savunma kuvvetlerinin teyakkuz halinde olduğunun tahmin edildiği" ifade edildi. Yazıda, bu durumun Devrim Muhafızları ile Sivil Havacılık arasındaki "bozuk ilişki"nin göstergesi olduğu ifade edildi. Analize göre, İran Tor-M1 bataryasının bir Boeing 737’yi nasıl yanlışlıkla düşürdüğü üst düzey makamlarca yapılacak açıklamalardan önce kesin olarak anlaşılamayacak bir durum.

Analizde, kalkış esnasında olan Ukrayna’ya ait Boeing 737-800 uçağının, İran Tor-M1 bataryası tarafından ABD Hava Kuvvetleri’ne ait "B-1B Lancer" veya "B-52 Stratofortress" Starejtik Bombardıman Uçaklarından bir tanesi sanılarak düşürülmüş olması üzerinde duruldu.

B-1B Lancer bombardıman uçağı.

Analizde, "B-1B Lancer ve B-52 Stratofortress Starejtik Bombardıman Uçakları’nın düşen Boeing 737-800’e benzer radar kesit alanları (RKA), İran Ordusunda bulunan askerlere verilen kötü eğitim, Ukrayna’ya ait Boeing 737-800’ün kalkış halinde olması ve irtifa almasıyla birlikte Tor-M1’in radarında gözükmeye başlaması, askeri personele verilen kesin emirler ve kişisel bazı hisler, bu durumun gerçekleşmiş olduğu ihtimalini güçlendiriyor" ifadeleri kullanıldı.

B-52 Stratofortress bombardıman uçağı.

İKİNCİ İHTİMAL: ELEKTRONİK HARP

İnternet sitesinde ikinci bir ihtimal olarak ise "ABD tarafından elektronik harp gerçekleştirilmiş olabileceği" ifade ediliyor. Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin İran'ın balistik füzelerle saldırmasına neden olduğunun altının çizildiği analizde, ABD'nin "dikkatleri başka yöne çekmek için ibreyi İran'a döndürmeyi amaçladığı" ve elektronik harp uygulamış olabileceği belirtiliyor.

HAMANEY'DEN SORUŞTURMA TALİMATI

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Genelkurmay Başkanlığına Ukrayna uçağının füzeyle düşürülmesine ilişkin "muhtemel kusurlar ve eksikliklerin incelenmesi" talimatını verdi.

İran lideri Hamaney, Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının hava savunma sistemleri tarafından "yanlışlıkla" düşürüldüğünün bildirilmesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

Olaydan derin üzüntü duyduğunu söyleyen Hamaney, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

İran lideri Hamaney, "Bu acı verici olayda muhtemel kusurlar ve eksikliklerin incelemesi için Genelkurmay Başkanlığına kesin talimat veriyorum." ifadelerini kullandı.

İlgili makamlara seslenen Hamaney, benzer hadiselerin tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak Çarşamba sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

İran Genelkurmay Başkanlığı bu sabah, Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının "hassas askeri bir noktanın" üzerinden geçerken "insani hata" sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü bildirmişti.

YORUMLAR 75 TÜMÜ
  • Yakub 4 yıl önce Şikayet Et
    Iran halkı milleti ayetullah molla suistimal sistemini çökertmek zorunda. Islam'ı mezhebi kullanarak Pers Irkçılığı yayılıyor. Bunu yapan mevcut yönetim alaşağı edilmeli. Ahmedinecad gibi samimi insanlar yönetmeli. Ayetullah molla hepsi mahkemede yargılanmalı. Deaş sadece Iran ve Israil e saldırı yapmadı! Nedeni belli çünkü samimi Müslümanları katleden Iran.
    Cevapla
  • Hsn 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu iş ABD'nin işi aynı tarihte iranda ve devamında ğstanbulda depremler oldu. Ve ABD terör devleti bu işin bir ucunda kesin
    Cevapla
  • mahmood 4 yıl önce Şikayet Et
    3.ihtimali kimse söylemiyor uçakta abd li ajanlar vardı bilerek düşürdüler
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs barış harekatında biz de kendi gemimizi vurmadık mı? Sebebi ne idi biliyor musunuz? Aynı şey burada da olabilir. ABD bizimle oynuyor. İlminiz ve birliğiniz giderse gücünüz gider ve oyuncak olursunuz.
    Cevapla
  • Hacı 4 yıl önce Şikayet Et
    Iran'ın gelirinin çoğunu elinde tutan zorbalar. Halkı yıldırmışlar. Normal bir devlette böyle bir kurum olamaz. Güçleri kendi halklarına yetiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR