Ve saatler kaldı: Bugün Avrupa Birliği'nden resmen çıkıyorlar

Artık dönüş yok. Yaklaşık 50 yıllık üyeliğin ardından Britanya bu gece AB’den ayrılıyor. Ancak Brexit ile Brexit süreci bitmiyor. Brüksel ve Londra’yı zorlu bir müzakere süreci daha bekliyor. Britanya'nın AB'den ayrılmasıyla başlayacak o süreç...

ABONE OL
GİRİŞ 31.01.2020 08:16 GÜNCELLEME 31.01.2020 10:54 DÜNYA
Ve saatler kaldı: Bugün Avrupa Birliği'nden resmen çıkıyorlar
Ve saatler kaldı: Bugün Avrupa Birliği'nden resmen çıkıyorlar

Britanya'da 2016'da yapılan referandumda sandıktan kıl payı Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı çıktığından bu yana "British exit", yani Türkçe çevirisiyle "Britanyalı çıkışı" ifadesinden türeme "Brexit" sözcüğü akıllara kazındı. Haziran 2016'da yapılan referandumda AB'den ayrılma yanlıları yüzde 52, AB'de kalma taraftarları ise yüzde 48'lik oy oranına sahip olmuştu.

 

Geride kalan yaklaşık üç buçuk yıllık süre, Britanya'nın AB'den nasıl, ne zaman ve hangi koşullar altında çıkacağının tartışılmasıyla geçti.

Beklenen gün sonunda geldi. Cuma gece yarısından önce Britanya, yaklaşık 50 yıllık üyelik ve üç buçuk yıllık siyasi ve ekonomik belirsizliğin ardından AB'yi terk ediyor. Perşembe günü 27 AB üyesi ülke de Britanya'nın çıkış anlaşmasını onayladı. Bundan böyle Britanya, AB kurumlarında temsil edilmeyecek. Örneğin Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Britanyalı vekiller, iş yerleri ve çalışma arkadaşlarına veda etti bile.

 

Boris Johnson'ın seçim sloganı

AB Komisyonu, Britanya ile müzakere çizgisini gelecek Pazartesi önerecek. Önerinin daha sonra 27 AB üyesi tarafından onaylanması gerekecek. Şubat ayı sonu, Mart ayı başında da taraflar müzakere masasına oturacak.

ASLINDA HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK

Brüksel ve Londra yıllardır o müzakere masasında çıkış anlaşmasını görüşmüştü. Nihayetinde varılan çıkış anlaşması, yıl sonuna kadar bir geçiş dönemi öngörüyor. Dolayısıyla gündelik yaşamda Cumartesi sabahı her şey olduğu gibi kalacak. Örneğin Britanya şimdilik AB iç pazarı ve Gümrük Birliği'nde kalıyor. Ancak henüz ortada bir ek anlaşma yok. Bu nedenle de ticaret alanında ciddi sorunlar yaşanması tehlikesi mevcut.

Başbakan Johnson'ın bunun dışında başka sorunları var. Örneğin İskoçya ve Galler ve Kuzey İrlanda'nın bazı bölgelerinde İngiliz hükümetine öfkenin dozu artarken bağımsızlık fikri de güçleniyor.

Katarina Barley....

BRÜKSEL'DE AYRILIK SANCISI

AB, Brexit ile birlikte en güçlü ikinci ekonomisini ve dördüncü en büyük katkı sağlayıcısını kaybediyor. Brexit ile birlikte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kalıcı beş üyesinden biri olan askeri ve nükleer bir güç, AB kulübünden ayrılıyor.

Brüksel ise üzgün. Annesi Alman, babası İngiliz olan Avrupa Parlamentosu üyesi Katarina Barley, Cuma akşamını içine kapanarak geçireceğini söyledi. Londra'ya gideceğini söyleyen Barley, "İngiliz akrabalarım veya arkadaşlarımla sarhoş olacağım… Her halükarda yas tutacağım" diye konuştu.

KAYNAK : Deutsche Welle
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    önce sunu söyliyeim AB gelecek 40-50 yil icinde dagilmaz ,AB dagilacagini bile bilse Türkiyeye tam üye yapmaz,ingiltere fransa gibi AB icibde süper güc olma özelligini kaybetmisti ,ciktigina kendileri acisindan iyi yapti.
    Cevapla
  • dede 4 yıl önce Şikayet Et
    Gelin yol yakın iken geri dönelim. Bu AB ye girmek bir bela çıkmak bin bela. İngilterenein neler çektiğini görmüyormusunuz. Gelin Türkiyenin özgürlüğünü avrupalıların dudakları arasına sıkıştıracak bu uygulamadan vaz geçelim.
    Cevapla
  • ferhat 4 yıl önce Şikayet Et
    bakın demedi demeyin bu Avrupa Birliği bizim başımıza kalacak. adamlar boşuna çıkmıyor. yazın bi kenara
    Cevapla
  • mistoria 4 yıl önce Şikayet Et
    AB dağılsa da yunanın para kaynağı kesilse, o AB'ye güvenen küçük ülkeler Türkiye'ye laf söylemeden önce düşünse, o ülkeler toplu halde terörist destekleyemese keşke...
    Cevapla
  • habib akalın 4 yıl önce Şikayet Et
    İngilizler sıradan biri olmak istimiyorlar kanaatımca.eski günlerinin veya tahakküm ettikleri günleri özlemişler.insanlık tarihi nicelerini anlatır.hepsi tarihin derinliklerine gömülüp gitmişlerdir.ama şu bir gerçek iyiliği yer bulmuş olanlar hep hayırla yad edileceklerdir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR