Suriye'de önemli gelişme: Türkiye yolu kapatıp eski havalimanını üsse çevirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "(İdlib’de) Askerlerimize yapılan saldırı Türkiye açısından Suriye’de yeni bir dönemin miladıdır" sözleri sahaya yansıdı. İdlib ve Halep kırsalı ile Tel Rıfat’ta rejim unsurları top atışlarıyla imha edildi. Taftenaz’daki eski havalimanı da büyük bir TSK üssüne dönüştürüldü. Mehmetçik Maar’ed Numan güneyindeki Ma’ar Hitat üssü çevresinde Han Şeyhun’a giden yolu ulaşıma kapattı.

ABONE OL
GİRİŞ 07.02.2020 07:37 GÜNCELLEME 08.02.2020 05:55 DÜNYA
Suriye'de önemli gelişme: Türkiye yolu kapatıp eski havalimanını üsse çevirdi
Suriye'de önemli gelişme: Türkiye yolu kapatıp eski havalimanını üsse çevirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Türk askerinin kanının aktığı bir yerde hiçbir şey aynı şekilde devam edemez. Askerlerimize yapılan saldırı Türkiye açısından Suriye’de yeni bir dönemin miladıdır" sözleri Suriye’de sahaya yansıdı. Astana’da imzalanan "gerginliği azaltma bölgesi" anlaşmasını hiçe sayarak 2,5 yılda 2 binden fazla yerleşim bölgesini ele geçiren, 60 bin kilometreden fazla alanı da kendi bölgesine katan Esed rejimine garantör Türkiye "dur" diyor. İdlib’de Rusya-İran destekli rejim unsurlarıyla Türkiye arasındaki çatışmalar şiddetlendi. Serakib’deki Trenbe gözlem noktasında 7 Türk askeri ve 1 teknik personelin şehit edilmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri ve muhalifler, sahadaki askeri gücünü özellikle dünden itibaren hissettirmeye başladı.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri, Maar’ed Numan güneyindeki Ma’ar Hitat’ta bulunan gözlem noktası çevresinde Han Şeyhun’a giden karayolunu ulaşıma kapattı.

 

NAMLULAR ATEŞLENDİ

Çatışmalarda ağırlık noktası Serakib kasabası oldu. Önceki gece ağır Rus bombardımanı ile birkaç küçük yerleşim yerini ele geçiren rejim, bölgede yeni kurulan 4 adet Türk gözlem noktasını kuşatarak Mehmetçiği tahliyeye zorladı. Ancak geri adım atmayan TSK, rejimin tacizlerine çok sayıda gözlem noktasından karşılık verdi. İdlib ve Halep kırsalı ile Tel Rıfat’ta hareketli/mobil durumdaki tüm rejim unsurları top atışlarıyla sabaha kadar ateş altına alındı. Serakib’in kuzeydoğusundaki El Duveyr’de rejim tankları top atışlarıyla imha edildi; yerel kaynaklar sadece burada en az 15 rejim askerinin öldüğünü söylüyor. Tel Rıfat’ta da rejimin toplanma alanı ve operasyon odası imha edildi, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor. El Neyrab köyünde saldırı hazırlığı yapan onlarca İranlı ve Lübnanlı Hizbullah milisi bulundukları yerde vuruldu.

Mehmetçik Maar’ed Numan güneyindeki Ma’ar Hitat üssü çevresinde Han Şeyhun’a giden yolu ulaşıma kapattı.

BİR AYDA 500 ÖLÜ

TSK ve muhaliflerin hamleleri sonucu ağır darbeler alan rejim, günlerdir yaşadığı yoğun kayıpları artık gizleyemez oldu. Yerel kaynaklar son 24 saat içerisinde onlarca rejim askeri ve İran destekli milisin öldürüldüğünü ifade ediyor. Rejim, kayıplarını kabul ediyor ancak sayı vermiyor. Şam’a yakın kaynaklarda Halep ve İdlib’de ölenler arasında Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Usame Mahmud İbrahim, Komutan Basil Hasan Yunus gibi isimlerin de olduğu belirtiliyor. Muhalif kaynaklar, İran ve Esed güçlerinin son bir ayda en az 500 kayıp verdiğini ifade ediyor.

ESKİ HAVAALANI ÜSSE ÇEVRİLDİ

Cephe hattında çatışmalar devam ederken Türk Silahlı Kuvvetleri’nden stratejik bir adım daha geldi. İdlib’in 17 kilometre kuzeydoğusundaki Taftenaz’da bulunan eski askeri havalimanı TSK üssüne dönüştürüldü. İdlib’in kuzeyindeki Keferlusin sınırından Suriye’ye giren çok sayıda tank, top ve zırhlı araç bu üste konuşlandırıldı. Komando ve özel kuvvet ekipleri de üste görev almaya başladı. Bir tugay büyüklüğündeki bu üssün tahkim edilişinden ürken rejim, dün öğle saatlerinde buraya saldırı düzenledi. TSK unsurları, saldırının geldiği Mardih köyündeki rejim topçularını imha etti.

TSK helikopter üssünü vurdu, Esad'ın varilleri havaya uçtu! 'İdlib'in kapısı' düştü

SERAKİB DÜŞTÜ

Öte yandan "İdlib'e açılan kapı" olarak da bilinen Serakib'in düştüğü belirtildi. Anadolu Ajansı'nın (AA) geçtiği haberde, Rusya'nın desteğini arkasına alan Esed güçlerinin, Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatını hiçe sayarak, Serakib'i aldı.

KAYNAK : Yeni Şafak Gazetesi
YORUMLAR 38 TÜMÜ
  • sel yaz 4 yıl önce Şikayet Et
    sonuçta sınır aynı sınır kalacak silah tüccarları iyi para kazanmış silahlar müzlümanlar üzerine test edilerek onaylanmış, ortadoğuda müslüman halk ın aileleri ölmüş parçalanmış açlığa yoksulluğa mahkum edilmiş,namuzlarına leke sürülmüş bu grift yapıdan kurtulmak hiçbir zaman kolay olmayacak ,halkın bu travmayı atlatması onlarca yıl alabileceği gibi ahlak edep karakter sahsıyet egemenlık ilim bilim vb olumlu hiçbirşey birdaha geri getirilmeme üzerine plaanlanmış olacak .
    Cevapla
  • Kürşat 4 yıl önce Şikayet Et
    İleri ileri hep ileri Türk Askeri dönmez geri!
    Cevapla
  • Muttaki 4 yıl önce Şikayet Et
    Verdikleri kayıplar rejim için hiçbir şey ifade etmiyor. Zaten çoğunluğu İran, Afganistan ve Irak'tan getirdikleri şii paralı asker ya da milis güçler. Esed İdlib'te ay sonuna kadar tanıdığımız süre içerisinde olabildiğince çok toprak ele geçirmeye bakacak. Sonra da "Tamam, teklifinizi kabul ediyorum, ateşkes olsun. Zaten biz barış istiyoruz" diyecek. Ama İdlib'in yüzde 80'i gitmiş olacak. Zaten son 2-3 ayda yüzde 30'a yakını, sadece son 1 haftada yüzde 15 kadarı rejimin eline geçti. Bütün gayeleri Türkiye'yi anlaşmalarla, ateşkeslerle oyalayıp, saldırılara devam etmek, kadın, çoluk-çocuk demeden sivilleri bombalayıp korku yaratarak bütün nüfusu Türkiye'ye sürmek.
    Cevapla
  • 1453 4 yıl önce Şikayet Et
    Vur vur komando inlesin esetçi içerdeki hainler dinlesin.
    Cevapla
  • kayserili 4 yıl önce Şikayet Et
    SIHALAR GECE GUNDUZ AVDA OLMALi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR