İran'dan Hindistan'a 'Müslümanlara yönelik şiddet' tepkisi

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Hindistan'da Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen "Vatandaşlık Yasası"nın endişelere neden olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.03.2020 10:47 GÜNCELLEME 05.03.2020 10:47 DÜNYA
İran'dan Hindistan'a 'Müslümanlara yönelik şiddet' tepkisi
İran'dan Hindistan'a 'Müslümanlara yönelik şiddet' tepkisi

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Laricani, Hindistan'daki Vatandaşlık Yasası ve buna karşı çıkan Müslümanlara yönelik şiddet olaylarıyla ilgili açıklama yaptı. 

 

Söz konusu yasanın Müslümanlara kısıtlamalar getirdiğini ve bu durumun endişelere yol açtığını belirten Laricani, "Müslümanlar Hint kültürü ve toplumunun bir parçasıdır. Bu ülkenin kalkınmasında da önemli rol oynuyorlar. Ülkedeki son olaylar Hint medeniyetinin ruhuyla bağdaşmıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Hindistan'da yaşanan son olayların İran'ı kaygılandırdığını aktaran Laricani, "Hindistan hükümetinden tüm imkanlarıyla çatışmaları sona erdirmesini ve meseleyi barışçıl yöntemlerle çözmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de 2 Mart'ta ülkedeki Müslümanlara yönelik "organize şiddeti" kınamıştı. Zarif'in açıklamalarına tepki gösteren Hindistan, İran'ın Yeni Delhi Büyükelçisi Ali Çegeni'yi bakanlığa çağırarak Zarif'in Hindistan'la ilgili görüşlerinin "haksız ve kabul edilemez" olduğunu savunmuştu.

HİNDİSTAN'DA MÜSLÜMAN GÖÇMENLERİ KAPSAM DIŞI BIRAKAN YASA

Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı durumdaki Müslümanları kapsam dışı tutan düzenleme 9 Aralık 2019'dan bu yana protesto ediliyor.

Başkent Yeni Delhi'nin kuzeydoğu bölgelerinde geçen hafta yaşanan protestolar sırasında çıkan şiddet olaylarında bir emniyet amiri ile bir istihbarat görevlisinin yanı sıra 45 sivil hayatını kaybederken Aralık 2019'dan bu yana devam eden protestolarda ölen sivillerin sayısı 73'e yükselmişti.

Yürürlüğe giren kanun kapsamında özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, ancak aynı pozisyondaki Müslümanlar kapsam dışında tutulacak.

Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke olan Hindistan'da, 200 milyon Müslüman'ı "ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım" olarak değerlendiriliyor. 

KAYNAK : AA
YORUMLAR 3
  • Okur32 4 yıl önce Şikayet Et
    Sana demezler mi, sen önce Suriye'de döktüğün müslüman kanıni elini bir yika da öyle konuş. Müslüman katliamı ile ilgili en son konuşacak ülke İrandir. Ve o kanda bir gün mutlaka boğulacaksin
    Cevapla
  • 7654 4 yıl önce Şikayet Et
    birde diyorsuz iran müslümanları hiç söz olarak savundumu bu ülke milleti iranın müslümanları savunmasına tepkisini görüyormu ne zamanki sadabat ve bağdat askeri ittifakından inönüden ecevite kadar çoktan bozulup tekrar islam ülkeleri işgal olmadan önce bu askeri ittifak birlikleri olsaydı bugün nasıl olurdu acaba sınır komşularla yani ne zaman natoya girdik bizi birbirimize yabancı yapttılar
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    canım benim lafla peynir gemisi yürümez bunlar içi boş söylemlerden ibaret ona kalırsa filistinide destekliyor hatta en çok istismar eden de irandır bunlar ehli sünnete karşı koz
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR