BAE yönetimi için 'diktatörlük' ifadesini kullandı

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı olmak için yarışan Vermont Senatörü Bernie Sanders, dün gece katıldığı televizyon tartışmasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetimi için "diktatörlük" ifadesini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.03.2020 12:31 GÜNCELLEME 16.03.2020 16:54 DÜNYA
BAE yönetimi için 'diktatörlük' ifadesini kullandı
BAE yönetimi için 'diktatörlük' ifadesini kullandı

ABD'de Demokrat Parti'nin 2020 ABD başkanlık seçimlerindeki adayını belirlemek üzere yapılan ön seçimleri önde götüren iki aday, eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Senatör Bernie Sanders dün gece CNN ile Univision televizyonlarının ortak düzenlediği televizyon tartışmasında karşı karşıya geldi.

 

Tartışmanın dış politika bölümüne geçildiğinde moderatör Sanders'a "Florida'da 1,5 milyon Küba kökenli vatandaş ikamet ediyor. Binlerce Kübalıyı hapse atmış, işkence etmiş ve öldürmüş bir diktatör olan Fidel Castro'nun sağlık programını övüyorken size niye oy versinler?" diye sordu.  

Sanders "Ben her yerde otoriteryanizme karşı çıktım, bu ister Küba'da olsun ister Çin'de ister Suudi Arabistan'da isterse de Rusya'da... Ben hayatım boyunca bunu yaptım. Ben, ABD Başkanı'nın (Donald Trump) aksine demokrasiye inanıyorum. Ne Küba'da ne de başka bir yerde otoriter yönetimleri destekledim" dedi.

 

Programda Biden ile Sanders arasında otoriter yönetimlerin uyguladığı politikaların övülmesi ve bu türden ülkelerle iş birliği yapılması konusunda da tartışma yaşandı.

BAE HAKKINDA "DİKDATÖRLÜK" İFADESİ

Biden'ın kendisini Küba ve Çin'in politikalarına yönelik övgüleriyle diktatörlükleri cesaretlendirmekle suçlaması üzerine Sanders, "Elbette dünyanın bugünkü durumuna bakıp da otoriteryanizme karşı olmamayı düşünmek dahi absürt. Ben daha Suudi Arabistan'la iyi ilişkiler kurmanın 'iyi fikir', 'iyi politika' sayıldığı bir dönemde oradaki diktatörlüğü kınadım, Washington'daki pek çok kişi aksi yönde düşünürken Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki diktatörlüğü kınadım" ifadelerini kullandı. 

Tartışmayı izleyen sosyal medya kullanıcıları, paylaşımlarında ABD siyasetinde ulusal düzeyde BAE hakkında "diktatörlük" ifadesinin nadiren kullanıldığına dikkati çekti.      

Dünyada otoriter yönetimlere doğru bir kayış olduğuna vurgu yapan Sanders, "Bugün dünyada bir küresel krizle, otoriteryanizme doğru bir hareketle karşı karşıyayız. Buna Rusya'da Putin, Suudi Arabistan'da MBS (Veliaht Prens Muhammed Bin Selman) öncülük ediyor. Ben ABD Başkanı olduğumda, bugün Donald Trump'ın yaptığının aksine, buna karşı tavır alacağım. 'Bu ülkede ve dünyada demokrasiye ve insan haklarına doğru yol almalıyız.' diyeceğim" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • last 4 yıl önce Şikayet Et
    Diktatörlük var dedikleri ülkelere demokrasi getirmekle meşhurlar. Mevzuyu bu anahtar kelimeden anlamak lazım.
    Cevapla
  • Çiçek 4 yıl önce Şikayet Et
    Adam adam gibi adammış dogru söylemiş her kez bunu yapamaz dürüstlük her kezde yok
    Cevapla
  • ayar 4 yıl önce Şikayet Et
    Diktatörlük yönetimlerinin kontrol edilmesi amerika için daha kolaydır.Budurum amerikanın işine gelir. Kendisi başkan olduğunda da en iyi müttefikleri ve hizmetçileri diktatör yönetimler olacaktır. Halk desteği olmayan yönetici ayakta kalmak için dış güçlere dayanmak zorundadır. Kendi halkını dış güçlerin hizmetine sundukça da problem yoktur.
    Cevapla
  • dedeoğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Doğru söze ne denir. " Yönetim bakımından Krallık =Diktatörlük= Faşizm" üçüde aynı yola çıkıyor. Sadece isimlerle oynamışlar. Aralarında hiçbir fark yok. Hepsi elit tabakanın/ailenin/camianın üstünlüğünü kabul eden,tüm yasalarını ona göre kurgulayan, baskıcı, dayatmacı yönetim şekli
    Cevapla
  • hüseyin 4 yıl önce Şikayet Et
    başkan olursan bunları söylemzsin ve hiç bişey yapmazsın. adamlar parayı basar sesini keser. dünyanın birçok ülkesi haala krallıkla diktatörlükle yönetilirken batının sözde demokrasi savunucularının sesi çıkmıyor. bir tek TÜRKİYE DE İSTEDİKLERİ KİŞİ SEÇİLMEZSE DİKTATÖR DE OLUYOR KRAL DA. bu batının satın alma gücüne kalmış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR