Osmanlı'dan bir asır sonra koronavirüs (COVID-19) manşeti: Avrupa'nın hasta adamı

İngiltere'nin çok satan tabloid gazetelerinden Daily Mail'in internet sitesinin manşetinde İngiltere'deki koronavirüs vakalarının yoğunluğu nedeniyle "Avrupa'nın hasta adamı" benzetmesi yapıldı. Benzetme ilk olarak son dönemlerindeki Osmanlı İmparatorluğu'nu tanımlamak için dönemin Rus Çarı Nikolas tarafından yapılmış ardından tarih literatüründe kendine yer bulmuştu.

ABONE OL
GİRİŞ 17.04.2020 13:12 GÜNCELLEME 17.04.2020 14:12 DÜNYA
Osmanlı'dan bir asır sonra koronavirüs (COVID-19) manşeti: Avrupa'nın hasta adamı
Osmanlı'dan bir asır sonra koronavirüs (COVID-19) manşeti: Avrupa'nın hasta adamı

İngiltere'nin en çok satan gazetelerinden biri olan Daily Mail, İngiltere'nin koronavirüsle mücadelesine değindiği manşet haberinde ilginç bir ifadeye yer verdi.

 

Gazete, daha önce Osmanlı İmpartorluğu'nun son yıllarında içinde bulunduğu durumu anlatmak için kullanılan "Avrupa'nın hasta adamı" ifadesinin internet sitesinin manşetine taşıdı.

Haberin içeriğinde Avusturya Sağlık Bakanı'nın İngiltere'deki enfeksiyon oranının çok yüksek olmasıyla ilgili sözlerine yer verildi. Avrupa'da bulaşma oranının en yüksek olduğu ülkenin İngiltere olduğuna dikkat çekilen haberde bu durumun Avrupalı politikacıları korkuttuğu yorumu paylaşıldı.

 

İngiltere'de şu ana kadar 100 binden fazla koronavirüs vakası tespit edildi ve 13 bin 729 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

"HASTA ADAM" BENZETMESİNİN KÖKENİ

"Avrupa'nın hasta adamı" benzetmesi imparatorluğun son dönemlerinde Osmanlı için kullanılmıştı. Benzetmenin kaynağı net olarak bilinmese de, İngiltere Başbakanı John Russell 1853 yılındaki Kırım Savaşı'ndan hemen önce Rus Çarı Nikolas'ın bu sözü Osmanlı İmparatorluğu'nu tanımlamak için kullandığını aktarmıştı.

Benzetmenin kaynağına ilişkin en net bilgilerden biri Harold Temperley tarafından 1936 yazılan İngiltere ve Yakın Doğu isimli kitapta verilmiş, Temperley "hasta adam" benzetmesinin ilk olarak 9 Ocak 1853'te İngiltere Büyükelçisi G. H. Seymour ile Rus Çarı Nikolas arasında yapılan görüşmede, Çar tarafından yapıldığını yazmıştı.

Çar Nikolas'ın İngiliz diplomata, "Ellerimizde hasta bir adam var. Ölümcül hasta. Günün birinde ellerimizden kayıp gitmesi büyük bir talihsizlik olacak, özellikle gerekli düzenlemeler yapılmadan önce" dediği İngiliz hükümet raporlarına yansıdı.

"Avrupa'nın hasta adamı" ifadesinin ilk olarak medyaya yansıması ise Rus Çarı ile İngiliz Büyükelçinin görüşmesinden 7 yıl sonra oldu.

12 Mayıs 1860'da New York Times gazetesinde Avusturya İmparatorluğu'nun durumunu anlatmak için yayınlanan bir haberde Osmanlı İmparatorluğu'nun durumuyla ilgili bir benzetme yapılmış ve Osmanlı'ya atıfla Rus Çarı'nın 'Avrupa'nın hasta adamının' son isteğini ve vasiyetini kaleme almak için İngiltere'ye davet yolladığı ifadeleri yer almıştı.

"Avrupa'nın hasta adamı" benzetmesi Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılmasının ardından günümüze kadar gelen süreçte birçok farklı Avrupa devleti için farklı dönemlerde birçok akademisyen ve gazeteci tarafından kullanıldı.

KAYNAK : Habertürk
YORUMLAR 37 TÜMÜ
  • MURAT 4 yıl önce Şikayet Et
    Hasta adam dediğiniz ayağa kalktı şimdi bize hasta adam diyenlerin hastalanmaya başladığını görüyoruz.Biz dünyanın dörtbir tarafına yardım gönderiyoruz.Zamanında bize hasta adam diyenler bizden yardım ister oldular.ALLAH'ın hikmetinden sual olmaz.
    Cevapla
  • master 4 yıl önce Şikayet Et
    demekki bir gün hesap döner.osmanlıya hasta adam rolü biçenler şimdi kendileri o hale düştü,hiç kimse yaşattığını yaşamadan ömez.
    Cevapla
  • yorumcu 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupanın hasta adamı olmaz. Olsa olsa kadını olur. Avrupa'nın hasta kadını İngiltere.
    Cevapla
  • Şura kaya 4 yıl önce Şikayet Et
    İngilterenin başbakanı osmanlı torunu.ingilizler de bunu unutmasin.koronayı yenmiş bir başbakan.
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı torunu????? Ya tarih okuyun biraz, Osmanlıya ihanet etmiş bir İngiliz ajanının ismi boris olan torunu,ne kadar cahilsin
    Cevapla
  • Baho 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın bir virüsü avrupayı ve amerikayi hasta adam hâline getirdiyse ben güçlüyüm,ben herşeyi yaparım dönemi bitiyor Allahın izniyle bu virüs gelecek dünyayı şekillendirecek bu virüsten güçlü çıkan devletler kalacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR