Kuzey Kutbu üzerindeki ozon tabakası deliği kapandı

Kuzey Kutbu üzerinde bulunan ozon tabakasında gözlenen en geniş deliğin kapandığı açıklandı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.04.2020 12:42 GÜNCELLEME 27.04.2020 13:47 DÜNYA
Kuzey Kutbu üzerindeki ozon tabakası deliği kapandı
Kuzey Kutbu üzerindeki ozon tabakası deliği kapandı

Avrupa Birliği’ne bağlı Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi yaptığı duyuruda, "23 Mart itibariyle yapılan incelemelerde Kuzey Kutbu'nda ozon tabakası üzerinde gözlemlenen en büyük delik kapandı" denildi.

 

Bilim insanları mart ayında söz konusu deliğin formunun farklı bir hal aldığını ve bunun sebebinin de Kuzey Kutbu'nda görülen düşük sıcaklıkların etkili olduğunu düşünüyor.

Ozon tabakasındaki deliğin koronavirüs sonrası azalan karbon salınımıyla büyük bir ilişkisi bulunmuyor.

 

Araştırmaya göre, kutuplarda oluşan yüksek basıncın etkisiyle soğuk havanın normalde kutup bölgelerine yoğunlaşması gerekiyor. Ancak 2019 yılında kutup bölgesinde havada oluşan girdap sebebiyle artı 20 dereceye varan iki farklı sıcak hava dalgası meydana geldi ve bu durum da ozon tabakasının hızla kapanmasını sağladı.

Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi görevlilerinden bilim insanı Antje Inness, "Kuzey yarım kürede çok tuhaf bir şekilde güçlü bir ozon tükenmesi görüldü. Kutup girdapları bu sene oldukça dinamik ve güçlüydü. Bu sebeple sıcaklık düşük seyretti ve stratosfer tabakasındaki bulutların aylarca kalmasını sağladı" diye konuştu.

KAYNAK : Euronews
YORUMLAR 91 TÜMÜ
  • Neslihan Zompur 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen çünkü orada ozon takabasını delici araba egzozu, deodorant gibi ozon takabasını delicek şeyler yok bizde öğle yapmalıyız bence
    Cevapla
  • Mahir 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya dün akşam yani 26 nisan saat 8 bucuk tu galiba dışarı çıktım gökyÜzüne baktim yaklaşık 60 tane yıldız grup. Halinde pes peşe aynı insan gibi kayıp gitti ondan 10 dkka sonra bi sfeer teker teker sıraya girmişleri aynı kaz yavruları gibi hepsi peş peşe gidiyordu 21 yıldır bu bu köyluk alandayım böyle bir şey ilk kez rastladım böyle bir şey ilk kez oldu bugüne kadar hiç duymamıştım da gökyüzü ile ilgili bir çok şey okudum duyduğum söylediler büyükler falan ama böyle bir şey Ne duymuşum ne okumuşum ilk kez şahit oldun Bütün yıldızlar peşpeşe böyle 50-60 tane vardı hepsi peş peşe yürüyor gibi yavaş yavaş kayıp gidiyorlardı ya
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Elon musk'un uyduları onlar
    Cevapla
  • Spacex 3 yıl önce Şikayet Et
    Spacex
    Cevapla
  • Bilgili 3 yıl önce Şikayet Et
    Starlink uyduları onlar hocam internet erişimi için açılan bir uydu platformu
    Cevapla
  • Cihan 3 yıl önce Şikayet Et
    Korkmana gerek yok arkadaşım onlar uydu treni yani onlar uydu belli bir yörüngeye gelince hepsi öyle oluyor
    Cevapla
  • Selim 3 yıl önce Şikayet Et
    Alan musk a ait projenin (Space X) uyduları onlar..
    Cevapla
  • Ramazan 3 yıl önce Şikayet Et
    Uydu göndermişĺer uzaya uyduymuş onlar kardeşim..
    Cevapla
  • Doğan 3 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim neylerse güzel eyler dünyaya böyle virüs verdi. Demek hayrıda dünyanın kendini yenilemesi oldu.5 sede de bir dünyaca 1 ay böyle yasaklar gelse fabrıkalar dursa tertemiz bır dünyada yaşarız. Allah hiç bir canlıyı boşa yaratmamiş.coranada bunun ispatı tabı can kayıplarımız ında vadi dolanın sebebi allah rahmet eylesin belkıde kım bilir ahırettedir.hayırları .
    Cevapla
  • Ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ozon tabakasının delinmesine kömürden enerji üreten santraller ve nükleer tesislerden enerji üreten santrallerin sebep olduğunu herkes anlamıştır artık. Bu santrallerin bian önce ortadan kaldırılması ve güneş enerjisinden faydalanmasıyla bütün bu kötü sistemlerden kurtuluruz. İnşallah
    Cevapla
  • Selami NALLAR 3 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer santral tedbir alındığında en çevreci enerji tedarik sistemidir. Bilmeden sallamayalım lütfen, karbon salımını Olmaz!
    Cevapla
  • Feliz 3 yıl önce Şikayet Et
    Örneğin tüm dünyanin bir haftaliğina sokağa çikmadiğini 1 hafta tüm üretimin durduğunu 1 hafta herkesin doğal ortamlarda yaşadiğini elektrik tüketmediğini vs.. düsünün Yani dünyanin temizlendiğini. Peki birde şunu düşünün tüm fosil yakitla çalişan araçlarin benzin diesel ham petrol vs. Elektrik ile çaliştiğini bu elektriği de evlerde okullarda sitelerde güneş panelleri ile ürettiğimizi. Dünyayi bu şekilde de temizleyebiliriz. Yasalar kanunlar çikmali ve fosil yakitlari engellemeliyiz. Temiz bir dünya için. Feliz..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR