Koronavirüs aşısında dev adım! Seri üretim için anlaşıp tarih verdiler

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı çalışmalarında insanlar üzerinde test aşamasına geçen Oxford Üniversitesi, seri üretim ve diğer süreçler için ilaç şirketi AstraZeneca ile anlaştıklarını duyurdu. Oxford Üniversitesi, insanlı deneylerin ilk sonuçlarının Haziran ayında çıkacağını belirtti. Üniversite daha önce, bir sorun çıkmaması durumunda aşının sonbaharda hazır olacağını açıklamıştı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.04.2020 14:51 GÜNCELLEME 30.04.2020 14:51 DÜNYA
Koronavirüs aşısında dev adım! Seri üretim için anlaşıp tarih verdiler
Koronavirüs aşısında dev adım! Seri üretim için anlaşıp tarih verdiler

Geliştirdikleri aşı prototipinde insanlı deneylere başladıklarını açıklayan İngiltere'deki Oxford Üniversitesi uzmanları, bu aşamadaki ilk sonuçları Haziran ayının ortalarında almayı planladıklarını söyledi. Ekipte yer alan isimlerden Prof. John Bell, "Bu hala geliştirilme aşamasında bir program. İnsanlar üzerinde işe yaradığını görmeye ihtiyacımız var. Ekibimiz yüzlerce kişiye aşı uyguladı. Haziran ortasında olumlu bir sinyal almayı umuyoruz" dedi.

 

YENİ GELİŞME: OXFORD, SERİ ÜRETİM VE DİĞER SÜREÇLER İÇİN BAŞKA BİR İLAÇ DEVİ İLE ANLAŞTI

 

İngiliz medyasında yer alan habere göre Bell;  önemli bir gelişmeyi de kamuoyuna duyurdu. Oxford'un aşının seri üretimi sürecinde rol alması için Cambridge merkezli ilaç devi AstraZeneca ile işbirliğine vardığını açıkladı. Bell, "Onay aldığımız takdirde, geriye dönüp geniş ölçekte nasıl üretim yapacağımızı çözmekle uğraşmak istemiyoruz. Dünyanın geri kalanının bunu üretmeye hazır olduğundan emin olmak istiyoruz" diye konuştu.

KAR AMACI GÜTMEME KONUSUNDA DA ANLAŞMA SAĞLANDI: AŞIYA DÜŞÜK VE ORTA GELİRLİ ÜLKELER DE ULAŞACAK

Bell, proje kapsamında kar amacı gütmedikleri konusunda şirketle de anlaştıklarını söylerken, yalnızca maliyetlerin karşılanarak aşının düşük ve orta gelirli ülkeler için de ulaşılabilir olacağını vurguladı.

"YIL SONUNA KADAR 100 MİLYON DOZ ÜRETEBİLİRİZ"

AstraZeneca yetkilisi Pascal Soriot ise, onay alındığı takdirde yıl sonuna dek 100 milyon doz aşı üretmeyi amaçladıklarını ifade etti.

YORUMLAR 2
  • ☏ ANTİKOR ÜRETME 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir kobayı diyaliz makinesi gibi çalışan bir cihaza bağlayalım. Cihaza giren kana virüs ilave edip kan hücrelerinin virüsü tanımasını sağlayalım. Sonra da bu kanı virüsten arındırarak (Mesela UV ışını altındaki şeffaf bir borudan geçirebilirsiniz.) kobayın vücuduna geri dönmesini sağlayalım. Cihazda virüsü tanıyan kan hücreleri kobayın dolaşım sistemine döndüğünde kobayın vücudu antikor üretmesi için tetiklenebilir mi? Dışarıdaki bir organ gibi dizayn ettiğimiz bu dolaşım sistemini çalıştırmaya devam ettiğimizde kobayın vücudu bir süre sonra antikor üretmeye başlar mı? Sistem başarılı olursa insanlarda uygulayıp, hayati tehlike oluşturmadan vücudun virüse karşı antikor üretmesi sağlanabilir.
    Cevapla
  • emrew 4 yıl önce Şikayet Et
    kesin kâr amacı gütmüyorlardır. hizmetlerinin bir bedeli olacaktır :)
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR