Orta Doğu'nun kaderini değiştiren felaket: Nekbe

Haber7 yazarı Taha Dağlı "Nekbe: Bu yıl daha bir felaket" adlı köşe yazısında, İsrail devletinin 14 Mayıs'ta kurulduktan bir gün sonrasına Filistinlilerin "Felaket Günü" dedikleri "Nekbe"yi kaleme aldı. Dağlı yazısında Nekbe'nin tarihini anlatırken, on yıllardır evlerinden, ait olduğu topraklardan koparılan Filistinlilerin acılarını dile getirdi. Dağlı yazısını "2020'de Nekbe'deki felaket daha da arttı" diye bitirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.05.2020 10:24 GÜNCELLEME 15.05.2020 10:28 DÜNYA
Orta Doğu'nun kaderini değiştiren felaket: Nekbe
Orta Doğu'nun kaderini değiştiren felaket: Nekbe

İşte Taha Dağlı'nın o yazısı;

 

İsrail 14 Mayıs 1948'de Filistin toprakları üzerinde işgal devletini kurdu. Filistinliler o kara günün yarınına "nekbe" yani felaket adını verdi. Bu yıl 14 Mayıs’ın trajediyi daha şiddetlendiren bir gündemi daha var, o da İsrail’in sözde vaat edilmiş topraklar hayalini gerçeğe dönüştürme planı olan "yüzyılın anlaşması". İşte son yıllara damga vuran o skandal planın, Filistin üzerindeki olumsuz etkileri.

NEDEN FELAKET GÜNÜ?

İsrail'in bağımsızlık ilanının ardından 48 Arap-İsrail savaşı patlak verdi. Bu süre içinde yüzlerce Filistinli katledildi, bugün Yafa, Hayfa ve diğer İsrail kentleri o tarihlerde Filistin toprağıydı. Yüz binlerce Filistinli evlerinden edildi, bu toprakları terk etmek zorunda kaldı.

Evlerinden kovulan Filistinliler bugün Suriye, Lübnan ve Ürdün'deki mülteci kamplarında yaşam mücadelesi veriyor.

İşte Filistinliler İsrail Devletinin kuruluşunu temsilen 14 Mayıs'ın bir gün sonrasını yani 15 Mayıs'ı felaket günü ilan etti. Çünkü o 24 saat içerisinde Filistin'in haritası değiştirildi, yüz binlerce Filistinli evsiz, topraksız, vatansız, kimliksiz bırakıldı.

1998'den bugüne İsrail kentlerinde, Kudüs'te, Batı Şeria'da, Gazze Şeridinde, Lübnan'da, Suriye'de ve Ürdün'deki mülteci kamplarındaki yaklaşık 12 milyon Filistinli, 14 Mayıs 1948 sürecinde yaşanan trajediyi Felaket Günü etkinlikleriyle anıyor.

ANAHTARIN ANLAMI

Filistinliler, o gösterilerde genellikle ellerinde anahtar veya anahtar çizili pankartlar taşıyor. Bunun anlamı "1948'de evimizi terk ettik ama anahtarlar hala bizde, yarın evlerimize geri döneceğiz ve bu anahtarlarla kapımızı açacağız".

Ancak gelinen noktada Filistinlilerin önünde çok büyük bir engel var o da; sözde barış planı olan Yüzyılın anlaşması.

Bu projeyle eve dönüşün yolu tamamen kapanıyor. Çünkü Filistinli mültecilerin BM tarafından kendilerine verilen "eve dönüş hakları" yüzyılın anlaşması denilen skandal projeyle ellerinden alınıyor.

Zaten yıllardır kendi topraklarında mülteci ilan edilen bu insanlar artık her mültecinin doğal hakkı olan eve dönüş anahtarını da kaybetmiş oluyor.

NEKBE'NİN RESMİ: HANZALA

Filistinli dünyaca ünlü karikatürist Naci Ali, 1948'deki felaket sırasında 10 yaşındadır. 10 yaşındayken evini terk etmek zorunda kalmıştır. Naci Ali daha sonraki yıllarda Hanzala olarak anılıyor. Hanzala, Ali'nin çizdiği bir karakterdir. 10 yaşındadır, annesinin adı Nekba'dır. İnsanlara sırtını dönmüştür çünkü herkese küstür, Filistinlilerin yaşadığı felakete sessiz kalan dünyaya arkasını dönerek tepki göstermiştir.

1948'teki savaşın ardından 1949'da ateşkes yapıldı. Ateşkesin ardından evlerini terk eden Filistinliler geri dönmek istedi. Ancak İsrail, onların evlerini ya yerle bir etti ya da o evlere Yahudileri yerleştirdi. Böylece Filistinlilerin geri dönüşlerini engelledi. Bugün yaklaşık 6 milyon Filistinli, Ürdün, Suriye ve Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşam savaşı veriyor ve evlerine geri dönecekleri günün hayalini kuruyor.

14 MAYIS 2018’DE FELAKETİN BOYUTU ŞİDDETLENDİ

Geçtiğimiz yıl 14 Mayıs’ta ABD, 6 Aralık 2017’de aldığı skandal Kudüs kararını hayata geçirdi, Kudüs’te büyükelçilik açtı. Gazze’de büyük dönüş yürüyüşlerinin devam ettiği sırada İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu onlarca Filistinli katledildi.

2019 14 MAYIS'IN GÜNDEMİ YÜZYILIN ANLAŞMASIYDI

1948-2018 arasında artık Filistinlilerin kendi topraklarındaki yaşam mücadelesi daha da ağırlaştı.

2019'da ABD-İsrail Filistin topraklarında Filistinli bırakılmamasını öngören yüzyılın anlaşması adlı imha projesininin yürürlüğe girmesini hızlandırdı.

Bu projeyle Filistinlilere Batı Şeria’da birbirinden bağımsız, aralarında İsrail işgal sınırlarının geçtiği, onlarca küçük şehir, kasaba ve mahalleden oluşan sözde bir devlet vaat ediyor.

Kudüs’ü olmayan, başkenti olmayan, haritası olamayan, sınırları belli olamayan, belediyesi olamayan, askeri ve silahı olamayan bir devlet!

Var olma mücadelesi veren Filistinliler şu an kendilerini tamamen yok etmeye çalışan bu projeye direnmeye çalışıyor.

Asla kabul edilemez olan bu ahlaksız teklifin arkasında ise Sina çölünde, Gazze’yi de içine alan yeni bir Filistin devleti var.

İsrail seçenekleri sunuyor, ister kabul et istemezsen etme, diyor.

2020'DE NEKBE'DEKİ FELAKET DAHA DA ARTTI

Gelinen süreçte İsrail içerisinde bulunduğu siyasi krizi iki rakip olan Netanyahu ve Benny Gantz'ın ortak hükümetiyle aşmaya çalışıyor.

Hükümet yemin törenini 14 Mayıs'ta yapacaktı, bakanlık paylaşımında çıkan sorun nedeniyle Pazar gününe ertelendi.

İsrail'in yeni kabinesi yemin edip göreve başladıktan sonra ilk iş olarak Batı Şeria topraklarını ilhak etmeyi planlıyor. Bu da yüzyılın anlaşması adı verilen Filistin'i yok etme projesindeki en önemli adım olarak dikkat çekiyor.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Rahmi Ertekin 3 yıl önce Şikayet Et
    hani bir arafat vardı kahraman diye yıllarca filistini oyaladı karısı şimdi fransada bıraktığı mirası yiyor.
    Cevapla
  • kürt 3 yıl önce Şikayet Et
    inşallah bu yıl israilin sonu olaçak inşallah
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Israili ilk taniyan müslüman ülkede Türkiye dir. Sağır inonunun icraatıdır. Bunu da ekleseymiş yazıya keşke.
    Cevapla
  • Selami Uçar 3 yıl önce Şikayet Et
    Araplar Osmanlı' yı tercih etselerdi İslam coğrafyası daha nice 500 yıllar boyunduruk altında kalmazlardı. Osmanlıyı içten içe kangren haline getirerek 20 sene bu girişim engellendi. Sonrası malum.
    Cevapla
  • Turkuaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Rabim belasını versin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR