Suriye'de masa tekrar kuruluyor

Yeni tip koronavirüse takılan Suriye temasları kaldığı yerden devam ediyor. Türkiye, Rusya ve İran arasında yürütülen görüşmelerde süreç daha da hızlanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 22.05.2020 06:34 GÜNCELLEME 22.05.2020 06:34 DÜNYA
Suriye'de masa tekrar kuruluyor
Suriye'de masa tekrar kuruluyor

2011'den bu yana devam eden Suriye iç savaşına siyasi çözüm geliştirmek adına Türkiye, Rusya ve İran arasına yürütülen görüşmeler, Covid-19 sonrasında yeniden canlanacak. İlk olarak, Suriye’nin geleceğini şekillendirmek için başlatılan anayasa yazım çalışmaları kapsamında Suriye rejimi ve muhalefeti bir kez daha Cenevre’de bir araya gelecek. Rejim ve muhalefetten oluşan Anayasa Komitesi üyeleri, anayasa hazırlanma sürecini masaya yatıracak. Anayasanın kapsamı, kaç maddeden oluşacağı, yeni bir anayasa mı hazırlanacağı yoksa 2012 yılında Esad rejiminin hazırladığı anayasanın revize mi edileceği konusunda taraflar, BM nezaretinde müzakerelerini yürütecek.

 

ASTANA SÜRECİNE DEVAM

Geçtiğimiz ay Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları seviyesinde gerçekleştirilen Astana formatlı görüşmeler de devam edecek. Bir sonraki toplantıda üç ülkenin teknik heyetlerinin Astana’da bir araya gelmesi bekleniyor. İdlib başta olmak üzere bölgede kısmen sükûnetin sağlamasıyla sahadaki son durumu değerlendirecek olan garantör ülke heyetleri; tutukluların serbest bırakılması, mültecilerin geri dönüşü ve Suriye rejim ile muhalefeti arasında güven artırıcı tedbirleri görüşecek.

 

ÜÇLÜ ZİRVE İÇİN HAZIRLIK

Öte yandan Tahran’da yapılması planlanan ancak yeni tip koronavirüs pandemisi sebebiyle ertelenen, Rusya, Türkiye ve İran arasındaki üçlü liderler zirvesinin önümüzdeki aylarda gerçekleştirilmesinin düşünüldüğü öğrenildi. Suriye meselesinin kapsamlı bir şekilde ele alınacağı zirvede siyasi çözümün sağlanması için atılacak adımlar, şiddetin azaltılması amacıyla alınacak tedbirler, Fırat’ın doğusu ve İdlib çatışmasızlık bölgesindeki durum, terör örgütleriyle mücadele ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması gibi başlıkların yer alması bekleniyor.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi
YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • ergül özcan 3 yıl önce Şikayet Et
    aman dikkat edelim, bu masa bize pek hayır getirmiyor.
    Cevapla
  • Muhittin Aksoy 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne masasi ya nerde görülürse Ruslar ve Iranlilari vurup onlari Suriyeden cikarmak lazim zavalli Suriye halkinin kanini iciyorlar bu iki zalim devlet.
    Cevapla
  • Okur32 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunların ikisine de güvenilmez. Biri mezhepçilik yayılması derinde. Diğeri sıcak denizlere inme derdinde. İkisinin de Suriye ile sınırı bile yok ama yıllardır orada kara yılan gibi çoktuler. Masum Suriye halkının kanı ile besleniyorlar.
    Cevapla
  • True 3 yıl önce Şikayet Et
    Desene öncesinde yine bir operasyon lazım bunlar ancak sahadan anlıyor masadan değil ve operasyonlar artıkça tüm ülkeler çekiniyor turkiyeden çünkü bu kafirler sözden anlamıyor ancak kötekten anlıyor tabi şahsi görüşüm bide siyaset var onu es geçmemek lazım
    Cevapla
  • Uğur 3 yıl önce Şikayet Et
    Sihalarla tepelerine tepelerine vurun biz halk olarak savaşın bedelini maddi manevi ödemeye hazırız, yeter artık sabrettigimiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR