Mahkeme sonuçlandı: Kraliçe Elizabeth'in 'gizli saray' mektupları kamuya açılıyor

Avustralya Mahkemesi, İngiltere 2’inci Kraliçe Elizabeth’in “gizli saray” mektupları kamuya açılacağı kararını verdi. Tarihçi Profesör Jenny Hocking alınan kararla “Sözde Kraliyet adına veto hakkını kullanma yoluyla Kraliçe adına bizden uzak tutulan Avustralya arşiv materyalleri üzerindeki onlarca yıllık Britanya kontrolünün kalıntısının” sona erdirdiğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 31.05.2020 18:22 GÜNCELLEME 31.05.2020 18:44 DÜNYA
Mahkeme sonuçlandı: Kraliçe Elizabeth'in 'gizli saray' mektupları kamuya açılıyor
Mahkeme sonuçlandı: Kraliçe Elizabeth'in 'gizli saray' mektupları kamuya açılıyor

Avustralya mahkemesi, önceki başbakanın görevden alınmasına yol açan süreçte İngiltere Kraliçesi 2’inci Elizabeth ile ülkedeki temsilcisi arasındaki yazışmaların kamuya açılabileceğine hükmettiği bildirildi. Tarihçi Profesör Jenny Hocking mektuplara erişebilmek için on yıl mücadele verdi. Hocking’in Avustralya Ulusal Arşivleri’yle (NAA) yasal mücadelesi milyonlarca dolara mal oldu.

 

211 GİZLİ MEHTUP MAHKEME KARARI İLE AÇIKLANACAK

 

Prof. Hocking, mahkeme kararının, “Sözde Kraliyet adına veto hakkını kullanma yoluyla Kraliçe adına bizden uzak tutulan Avustralya arşiv materyalleri üzerindeki onlarca yıllık Britanya kontrolünün kalıntısının” sona erdirdiğini söyledi. 211 mektubun tutulduğu gizli bölüm NAA’da mühürlenmişti ve Federal Mahkeme daha önce NAA’nın mektupların “özel ve kişisel” olduğu iddiasını kabul etmişti. Sydney Morning Herald, mektupların en azından Aralık 2027’e kadar gizli kalmasının istendiğini ve Kraliçe’nin onların yayımlanmasına ilişkin nihai vetoyu elinde bulundurduğunu bildirdi.

AVUSTURALYALI BAKAN: MEKTUP DERHAL YAYIMLANSIN

İngiliz medyasına konuşan Prof. Hocking, NAA’nın on yılı aşkın süredir bu an için hazırlandığını, “mektupların hazır olacağını ve gelecek hafta itibarıyla kendisini bekleyeceklerini umduğunu” söyledi. Avustralya’da Gölge Adalet Bakanı Mark Dreyfus ve Gölge Bakan Yardımcısı Matt Thistlethwaite, NAA’nın belgeleri derhal yayımlaması çağrısında bulundu.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 1
  • Turan 3 yıl önce Şikayet Et
    Yani bunlarınki acımasız bir demokrasi, özel değildiyse niçin şimdiye kadar yani ilk mektupta dur denilmedi, özel ise niçin açıklıyorsunuz... Mesela ilk mektubuna dur denseydi, yani yasaların öyle bir yetkisi olduğuna dair müeyyide olsaydı belki başka yazmayacaktı. Kumpas böyle bir şey. ilk mektup suç ise, yani adam öldürme gibi ise zamanında müdahale ile sonraki öldürmelerin önüne geçilecekti. oysa müdahale edilmemiş beklenmiş ziyadesiyle insan öldürmüş sonuçta tümünden dava edilip müebbet gibi cezaya maruz bırakmak gibi bir duruma mahal veren devlet ve yasalar suçludur..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR