Kan grubu Koronavirüs'ün bulaşıcılığına etki ediyor

Koronavirüs salgını dünya genelinde 7 milyon kişiye bulaştı. Tedavi ve aşı çalışmaları devam ederken, hastalık üzerinde de salgının yayılımına yönelik tespit çalışmaları yürütülüyor. İtalya ve İspanya'dan 1610 korona hastasının kan örnekleri üzerinde yapılan bir araştırma, kan gruplarının Kovid-19'un bulaşıcılığında etkili olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, hastalıkta en riskli kan grubu, A oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 07.06.2020 15:13 GÜNCELLEME 07.06.2020 15:13 DÜNYA
Kan grubu Koronavirüs'ün bulaşıcılığına etki ediyor
Kan grubu Koronavirüs'ün bulaşıcılığına etki ediyor

Koronavirüs salgınında dünya genelinde 7 milyon kişi pozitif vaka olarak kayıtlara geçti. Hastalığın yayılımı Güney Kutbunda daha hızlı bir seyir gösterirken Kuzey'de yavaşlama söz konusu. İkinci dalga ihtimaline karşı hazırlıklar yapılırken, hastalığın seyri ve yayılımına ilişkin çalışmalar da sürüyor.

 

Almanya ve Norveç’te yapılan bir araştırma da onlardan biri oldu. Araştırmaya göre bazı kan gruplarına sahip kişilerin korona virüsüne yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuldu.

KAN GRUPLARI ETKİLİ

Yapılan araştırmada denek olarak İtalya ve İspanya'da hastanede ağır durumda, solunum cihazına bağlı bulunan kişiler kullanıldı. 1610 hastanın kan örnekleri üzerinde genetik incelemeler yapan Alman ve Norveçli bilim insanları, araştırmada, insan genomunda iki noktanın Kovid-19’da solunum riskiyle bağlantılı olduğunu tespit etti.

 

Etkili olan noktalar arasında kan gruplarının da baskın olarak etkin olduğu belirlendi.

A GRUBU DAHA RİSKLİ

Bilim insanlarının kan grubu tespiti, beraberinde "Hangi kan grubu daha riskli" sorusunu da getirdi. Araştırmada tespit edilen bu sonuca göre kan grubu A olan kişilerin korona virüsüne yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğu tespit edildi.

EN DÜŞÜK 0 GRUBU

0 kan grubunun ise en düşük riskli grupta olduğu belirlendi. Buna göre, A kan grubundan hastaların oksijene ihtiyaç duyma veya solunum cihazına bağlanma oranı yüzde 50 daha yüksek. 0 kan grubundan hastaların riski ise yüzde 35 daha az.

Daha önce ABD ve Çin’de yapılan araştırmalarda, A kan grubuna sahip kişilerin virüsten daha fazla, 0 kan grubunun ise daha az etkilendiği tespit edilmişti.

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Baltacı Mahmut 3 yıl önce Şikayet Et
    bu söylenen gerçek, sebebi ise kan hücre yapısıyla alakalı A gurubunun kan hücre yapısı açık onun için virüs daha çabuk giriyor, 0 gurubu kan hücre yapısı kapalı daha zor giriyor sebebi bu
    Cevapla
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Hani B Grubuydu?!.. Artık Koronavirüsden herkes kafayı sıyırmaya başladı! :)
    Cevapla
  • ALPASLAN 3 yıl önce Şikayet Et
    %90 Agrubu oranı var. Her 10 kişiden 9'u A pozitif...
    Cevapla
  • Selim Can 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada en çok A Grubu, en az 0 grubu kan taşıyan var, ondan olmasun. Allah bilir en en düşük bulaşmada 0 Rh negatiflerdedir
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğruluk payı ne kadardır bilmem ama zaten A grubu kan insanlarda en çok bulunan kan o yüzden olabilir
    Cevapla
  • Latif 3 yıl önce Şikayet Et
    Mantıklı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR