ABD'den çılgın plan! Laboratuvarda üretildi! Ülkeyi saracak

Koronavirüsün en çok görüldüğü ülkelerin başında gelen ABD çılgın planıyla gündeme geldi. Sıtma gibi ölümcül hastalıkların yayılmasını durdurmak için bir laboratuvarda üretilen milyonlarca mutant sivrisinek, bu yaz yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisinin merkezindeki ABD'de serbest bırakılacak.

ABONE OL
GİRİŞ 08.06.2020 18:34 GÜNCELLEME 08.06.2020 21:37 DÜNYA
ABD'den çılgın plan! Laboratuvarda üretildi! Ülkeyi saracak
ABD'den çılgın plan! Laboratuvarda üretildi! Ülkeyi saracak

İngiliz biyoteknoloji şirketi Oxitec tarafından hazırlanan gen saldırısına uğramış böcekler, yerel sivrisinek popülasyonlarıyla çiftleşerek onların neslini yok etmesi için tasarlandı. Ancak, bazı bilim insanları projenin vahşi yaşama ve biyoçeşitliliğe vereceği zararlar konusunda uyarı yaptı.



Sivrisinekler, dang humması, zika virüsü ve sıtma gibi hastalıkların ısırdığı insanlara geçmesine neden oluyor. Bilim insanları bu soruna çare olması amacıyla laboratuvarda gen saldırısına uğramış sivrisinekler geliştirdi. 





VAHŞİ DOĞADA YIKIMA NEDEN OLABİLİR

Ancak, söz konusu teknoloji  laboratuvar deneylerinde ümit vaat ederken, uzmanlar planın vahşi doğada korkunç bir yıkıma neden olabileceği konusunda uyarıyor.



FLORİDA VE TEKSAS'TA ONAYLANDI

 

 

Oxitec'in tartışmalı planı Mayıs ayında ABD Çevre Koruma Dairesi tarafından Florida ve Teksas'ta "deneysel kullanım" için onaylandı.

Bu yazdan itibaren, gelecek iki yıl boyunca her hafta milyonlarca genetik olarak değiştirilmiş erkek sivrisinek serbest bırakılacak.

YEREL SİVRİSİNEK POPÜLASYONU YOK EDİLECEK

 

 

Plan kapsamında, laboratuvarda yetiştirilen böceklerin, vahşi dişilerle çiftleştiğinde onların yavrularının ölü doğmasını sağlayarak yerel sivrisinek popülasyonunun yok edilmesi hedefleniyor.

Uzmanların bildirdiğine göre, sadece dişi sivrisinekler ısırıyor, yani Oxitec'in mutant erkek sivrisinekleri hastalık yayamayacak.


Sıtma gibi sivrisinek kaynaklı hastalıklar, ABD’de  iklim değişikliği nedeniyle Güney Amerika'daki  böcek popülasyonlarınının kuzeye yolculuk etmesinden dolayı artıyor.

Bununla birlikte bilim insanları, Florida ve Teksas'taki projeler için gözetim eksikliğinden endişe duyuyorlar. Brezilya'da, daha önce benzer bir projede Jacobina kentinde milyonlarca mutant böcek serbest bırakıldı. Süper dirençli sivrisinekler , hastalık yaymasa da bölgeyi istila etti ve Brezilyalılara zor zamanlar yaşattı.

KAYNAK : NTV
YORUMLAR 34 TÜMÜ
  • Vatan evladı 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğanın dengesini bozmamak lazım besin zincirinde onunla beslenen diğer hayvanlar etkilenir ama elleri değmişken yakarca sineğine de aynı şeyi yapsalar çok iyi olur yaz akşamları sabaha kadar yaptırmıyor hayalet uçak gibi
    Cevapla
  • Tebessum 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu saçma teorilere halen mi inanmaya devam ediyorsunuz pes
    Cevapla
  • Mantıkcı 3 yıl önce Şikayet Et
    Sivri sineklerin bitkiler üzerinde bir yararı vardır mesela kiraz ağacı düşünün en yakınındaki diger kiraz ağacına polenleriyle ulaşıyor ve böyle ağalar birbiryle iletişim yaşayınca kirazlar çoğalıyor dallarda bu sadece bir meyvedir örnek dünyadaki tüm meyve ağaçları için geçerlidir bu işte bunu zaman zaman sinekler sağlıyorlar o ağaçtan diğerine konarak ayrıca sineklerden beslenen binlerce kuş türü vardır sinekler faydasıda zararıda vardır ama doğanın dengesini bozmamak gerekir
    Cevapla
  • Eren 3 yıl önce Şikayet Et
    Çivisi çıkmış Dünyanın ... Hiçbir şeyin Garantisi yok ...
    Cevapla
  • FEHMİ 3 yıl önce Şikayet Et
    Yaratilis duzeniyle oynamayin bitkilerin hayvanlarin insanlarin yaratilisina mudahale etmeyin calismayin tedavi edin duzen bozucu degil duzen koruyucu olun bozgunculuk yapmayin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR