Yunanistan ile İtalya'dan Akdeniz'de kritik anlaşma! İmzalar atıldı

Doğu Akdeniz'deki doğal gaz sondaj çalışmaları nedeniyle gerginliğin tırmandığı bir dönemde Yunanistan ile İtalya bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) oluşturmak üzere anlaştı. İmzalar, iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının Atina'daki görüşmesinin ardından atıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.06.2020 16:03 GÜNCELLEME 09.06.2020 16:37 DÜNYA
Yunanistan ile İtalya'dan Akdeniz'de kritik anlaşma! İmzalar atıldı
Yunanistan ile İtalya'dan Akdeniz'de kritik anlaşma! İmzalar atıldı

Anlaşmanın, Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım'da imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"na yanıt niteliğinde olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin Libya ile belirlediği MEB'in batıda Girit adasına teğet geçmesi Yunanistan'da büyük tepkiye yol açmış, Atina buranın kendi MEB'ine dahil olduğunu iddia etmişti. Türkiye ise Girit'in kendi karasularına sahip olmakla birlikte, kendine ait MEB'i bulunmadığını savunuyor.

 

İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio, Facebook hesabından yaptığı açıklamada Yunanistan ile imzalanacak MEB anlaşmasının turizmi canlandırma işlevi de göreceğine işaret ederek "Bu ekonomik krizin üzerine etkin bir şekilde gidilmesi gerektiğini çok iyi biliyoruz" dedi.

İMZALAR ATİNA'DA ATILDI

 

Di Maio ve Yunan mevkidaşi Nikos Dendias, kısa süre basın toplantısının ardından imzaları atarak odadan ayrıldı.

EASTMED ORTAKLIĞI

Roma ile Atina, Doğu Akdeniz'den Yunanistan, İtalya ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine yılda 10 milyar metreküp doğal gaz taşıması öngörülen EastMed boru hattı projesinde de ortak konumundalar. Yaklaşık bin 900 kilometre uzunluğundaki EastMed boru hattı için imzalar Ocak ayı başında Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs Rum Yönetimi liderleri tarafından Atina'da atılmıştı.

"Greek City Times" haber sitesi, İtalya ile MEB anlaşması müzakerelerinin, Roma'nın İyon Denizi'nde balıkçılık haklarına getirilen kısıtlamalara yönelik çekincelerinin giderilmesi sonucu imzalama aşamasına geldiğini bildirdi. Site, Yunan hükümet sözcü vekili Aristotelia Peloni'nin SKAI televizyonuna dün verdiği demeçte Mısır ile anlaşma çabalarına atıfta bulunarak "İtalya ile imzalanacak olan anlaşma, ülkemiz için çok olumlu bir gelişme. Bu anlaşma bir diğerini de teşvik edecektir" dediğini aktardı.

KAYNAK : Deutsche Welle, Haber7
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Milliyetçi türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Bi de bu alçak italyanlara erzak gönderdik gözünüze dizinize dursun türkün türkten başka dostu yok
    Cevapla
  • BOTAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Hiristiyandan size dost olmayacağını ne zaman anlayacaksınız 4 kitap hiristiyanı anlattı bunca peygamberler geldi gitti size hiristiyana güvenmeyin kitabınızı bırakmayın dedi siz ne yaptınız bende hıyar var dedi siz tuzu alıp hiristiyana koştunuz bunca İslam ülkesinde savaş varsa sizin desteğiniz ve hiristiyan sempatiniz bu hale getirdi böyle devam edin ki bu ülkeyi bütün dünya işkal etmeye çalışıyor sizde yardım ediyorsunuz. Ne zaman utanacak sınız Türk halkı
    Cevapla
  • Diyarbakır 3 yıl önce Şikayet Et
    İkiniz birden gelin cesareti olan kıta sahanligina girsin bakalim vurun indirin acimayin zaten her yer karışmış arada bunlara bı ders vermiş oluruz bunlar güçten başka birşeyden anlamaz
    Cevapla
  • Dermanbey 3 yıl önce Şikayet Et
    Vallahi Bu sefer Yunanistan i bizim Milletin Elinden Allahtan baska bir sey kurtaramaz..
    Cevapla
  • Ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    bakalım nasıl hayata gececek !!!!
    Cevapla
  • Deniz Kurdu 3 yıl önce Şikayet Et
    sahtekar Avrupa diye inleyen italya iyi olunca koşa koşa yunana sarılıyor beter olun ayıdan post sizden dost olmaz ayrıca bizide bağlamaz gücü yeten gelir alır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR