Libya'da Hafter'e bir darbe bölgedeki aşiretlerden geldi

Libya'da Birleşmiş Milletler'in (BM) tanıdığı Libya Başbakanı Fayez el-Sarraj'ın başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) kritik noktalarda kontrolü sağlamasının ardından gayri meşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bir darbe de ülkedeki aşiretlerden geldi. Ülkenin güneyi Ubari'deki Tuareg kabileleri, Hafter'e bağlılığını ilan etmesinin ardından geçtiğimiz gün UMH safına katıldığını duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 10.06.2020 10:58 GÜNCELLEME 10.06.2020 10:59 DÜNYA
Libya'da Hafter'e bir darbe bölgedeki aşiretlerden geldi
Libya'da Hafter'e bir darbe bölgedeki aşiretlerden geldi

Tuareg kabileleri Şubat 2019'da Hafter'e bağlılığını ilan etmesinin ardından geçtiğimiz gün UMH safına geçtiğini duyurdu. Tuareg kabilelerinin UMH saflarına katıldığını duyurduğu bağlılık metnine ulaşıldı.

 

BAĞLILIK KARARI MEŞRU HÜKÜMET TARAFINDAN KABUL GÖRÜNDÜ

Tuareg kabileleri, UMH’ye olan bağlılıklarını resmi bir anlaşma metnine dökerken, metinde Libya'da BM'nin tanıdığı Libya Başbakanı Fayez el-Sarraj'ın başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı Libya Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Bakanlığı, Savunma Bakanlığı Sharara Sahası, Sabhra Askeri Komutanlığı’nca mühürleri dikkat çekti.

 

 

METİNDE HAFTER’E KINAMA, UMH’YE BAĞLILIK

Tuareg kabileleri, UMH’ye bağlılık kararını şu sözlerle duyurdu: “Öfke Volkanı ve Barış Fırtınası harekatları kahramanlarının ve Libyalıları savunmak için dökülen kanın ve yine Libya'nın güvenliği istikrarı için şehit edilen Libya ordusuna saygı gösteriyoruz. Türkiye'nin yardımına desteğine de teşekkür ediyoruz. Biz, Libya ordusunun kuruluşu, destekleyici güçler ve  uluslararası kabul görmüş Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) olan bağlılığımızı yineliyoruz. Hafter'in kirli amaçlarını da kınıyoruz." 

AŞİRETLER ÜLKESİ LİBYA

En büyük iki aşiret Beni Selim ve Beni Hilal. Beni Selim, Bingazi çevresindeki Cyrenaica bölgesinden. Beni Hilal, Trablus'ta etkili... Kaddafi'nin kendi aşireti Kadafa, Sirte'de etkili.

MAGARİHA AŞİRETİ

Kaddafi'ye en yakın ikinci aşiret. Fizan merkezli. Geçtiğimiz yıl serbest bırakılan "Lockerbie bombacısı'' El Megrahi, bu aşiretin mensubu. Bu açıdan, Kaddafi'ye gönül borçları var. Ancak, aralarında muhalifler de çıkıyor. Batı'daki önemli aşiretlerden biriyse El Mucabra. Genelkurmay Başkanı bu aşirete mensup. Trablus'un güneybatısındaki El Cebel El Garbi bölgesinde etkililer.

Önemli aşiretlerden biri El Avakir. Sömürgecilik karşıtı ayaklanmada krallık döneminde ve Kaddafi yönetiminde de etkili roller üstlendi. Bu aşirete mensup bakanlar var. Doğu'daki Berka bölgesinde etkili. Doğunun en etkili aşireti, Bingazi ve Derne'nin yanısıra Misrata kentinde de etkili olan Misrata aşireti. "Eğer göstericilere sert müdahale sürerse, petrol akışını keseriz." açıklamasında bulunan El Zawiya aşireti Fizan'da etkili. Mısır sınırındaki Tobruk'ta etkili olan aşiretler, Abdiye ve Masamir. Masamir aşireti, dini açıdan daha tutucu olmasıyla tanınıyor.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 4
  • Ulkucu 3 yıl önce Şikayet Et
    Buna kilicdaroglu cok uzulmustur.hafterin cekilmesine.kilicdarogluna libyayi sorsan bilmez cahil kafa .bisey biliyomus gibi bos bos konusuyor cahil
    Cevapla
  • Bodur 3 yıl önce Şikayet Et
    Bağlı olsalar ne olur. Bağlı olmasalar ne olur. Zaten oralarda ne hafter güçleri var. Nede umh güçleri var. Boş gezenin boş kalfaları
    Cevapla
  • orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    demekki o tuaregleri hiç bir zaman hiç bir yerde denklemin içine koymayacaksınız. gelen ağam giden paşam diyen soysuzlar her an satarlar... size de tanıdık geldi mi bu tipler... hani devlet güçlüyse devlete bölücüler güçlüyse bölücülere yalakalık yapanlar varya... hah işte onlara benzemiyorlar mı?
    Cevapla
  • yorumcu baba 3 yıl önce Şikayet Et
    güven olmaz bu hainlere temkinli olmak lağzım
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR