Kim Jong-un'un tuhaf taktiği: Kuzey Kore çuval çuval satıp milyonlar kazanıyor

Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptırımlarını delerek kum sattığı ve milyonlarca dolar kazandığı iddia edildi. Doğu Asya trafiğini izleyen ABD merkezli Gelişmiş Savunma Araştırmaları Merkezi, geçen Mayıs ayında 279 geminin Kuzey Kore denizlerinde büyük bir ticaret operasyon gerçekleştirdiğini açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 10.06.2020 15:19 GÜNCELLEME 11.06.2020 12:14 DÜNYA
Kim Jong-un'un tuhaf taktiği: Kuzey Kore çuval çuval satıp milyonlar kazanıyor
Kim Jong-un'un tuhaf taktiği: Kuzey Kore çuval çuval satıp milyonlar kazanıyor

Kuzey Kore'nin yasadışı olarak milyonlarca dolarlık kum sattığı iddia ediliyor. Sürekli olarak yaptırımları deleceği ve nükleer test yapacağı endişesiyle uluslararası radarın altında olan ülke, daha önce büyük miktarlarda kömür ve diğer malları yasadışı satmakla suçlandı. CNN, ülkenin gümrük makamlarının gözetiminden ve BM yaptırımlarından kaçınmak için mallarını okyanusta bir gemiden diğerine taşıdığını öne sürdü.

 

100'DEN FAZLA GEMİ TOPLANDI

 

Büyük verileri kullanarak güvenlik sorunlarını analiz eden ve araştıran bir sivil toplum kuruluşu olan Washington merkezli Gelişmiş Savunma Araştırmaları Merkezi, Kuzey Kore sularında ve Kuzeydoğu Asya'daki trafiği takip ediyor. Lucas Kuo ve Lauren Sung adlı iki analist, geçen yılın mayıs ayında Kuzey Kore Haeju limanı yakınlarındaki sularda 100'den fazla gemi toplandığını bildirdi.

ON MİLYONLARCA DOLAR

Araştırmacılar, söz konusu "gemiden gemiye transferlerin", satılanlara bağlı olarak Kim Jong-un'un nakit sıkıntısı çeken rejimine on milyonlarca dolar kazandırabileceği belirtildi.

Kuo ve Sung, geçen mayıs ayını takip eden süre içinde Kuzey Kore’ye yelken açan düzinelerce gemi görmeye devam ettiklerini söyledi. Raporlarda, geçen Mayıs'ta Kuzey Kore denizlerinde 279 geminin milyonlarca dolarlık büyük bir operasyon gerçekleştirdiği ifade edildi.

KUM İHRAÇ EDİYOR

Ancak uzmanlar, Kuzey Kore'nin yasadışı silah, uyuşturucu, para, hayvan ya da da kömür taşımak için gemileri kullanmadığı, kum ihraç ettiğini aktardı.

BM YAPTIRIMLARI TAŞ VE TOPRAK İHRACATINI YASAKLADI

Uydu fotoğrafında kum tarama ve kazıma araçları görülüyor. Ancak, Aralık 2017'den uygulamaya başlanan Birleşmiş Milletler yaptırımlarının bir parçası olarak, ülke toprak ve taş ihraç edemiyor, yani Kuzey Kore kumunu satarak uluslararası hukuku ihlal ediyor.

2019 yılında, BM müfettişleri, Kuzey Kore'nin bir "kum ihracat operasyonu" ile 22 milyon dolar kazandığını açıklamış, söz konusu rapor Nisan ayında yayınlanmıştı.

Kum satmak için sıradan bir şey gibi görünebilir, ancak kum beton, cam ve hatta elektronik cihazlara güç veren işlemcilerin ana maddesini oluşturuyor. Dünya her yıl 50 milyar ton kum tüketiyor ve bu da sadece suyun dışındaki diğer kaynaklardan daha fazla kullanıldığı anlamınına geliyor. 2008 yılında, Kuzey Kore, Güney Kore’ye yaklaşık 75 milyon dolar değerinde kum sattı.

Çin, diğer tüm ülkelerden daha fazla kum tükettiği için Kuzey Kore'nin yasadışı ihracatında en büyük müşterisi olduğu düşünülüyor.

KAYNAK : NTV
YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Bahattin 3 yıl önce Şikayet Et
    Umarım kim bi nükleer atar da bu abd ye içime biraz su serpilir.Dünyanın kabadayısı oldu çıktı soyu bozuk ırkçı köpekler.
    Cevapla
  • Temelli 3 yıl önce Şikayet Et
    Birleşmiş Milletler ismi Leşciller olarak değiştirilse iyi olacak, Kuzey Korenin kominizm ile yönetilmesi devletin kum satmasına da mı engel. Bu kafirler işlerine gelmeyince insana taş bile sattırmaz. Müslümanlar çok çalışmalı ve güçlenmeli.
    Cevapla
  • Ben 3 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi al sana kum muhabbeti. Bu arada kim nerede yaw coktan ses yok kim'den
    Cevapla
  • Farketmez 3 yıl önce Şikayet Et
    Kum da satamayacaksa K.Kore halkı ne yiyecek, ne içecek kum sattığı için uluslar arası hukuku delmişse elinde nükleer silahları olanlar için nasıl bir hukuk var acaba... Dünyada tek diktatör K.Kore mi? Mısır'da sisi,BAE'DE Zayet,suriyede Esad Arabistanda selman...vb bir çok dikdatörlükle yönetilen ülkeler var ama hepsi istediği gibi ticaret yapıyor.Bi KİM'in kum satması mı U.Arası hukuka aykırı.Sanırım aklım almayacak kadar küçüğüm.
    Cevapla
  • ümmetçiiiiii 3 yıl önce Şikayet Et
    israil ariel kola benckizer lever gibi temizlik ürünlerini en küçük koloniye bile satarken kuzey kore kum satamıyor mesaj bu! dünya 5 ten büyüktür yokolsun küresel zalim sermaye ve siyasi işbirlikçi devletler inşaallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR