Sırbistan'ın Sancak bölgesinde yaşayan halk Türkiye'den yardım bekliyor

Sırbistan'da Müslüman halkın yoğun olarak yaşadığı 200 bin nüfuslu Novi Pazar (Yeni Pazar) bölgesinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hastane sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.06.2020 16:39 GÜNCELLEME 30.06.2020 16:39 DÜNYA
Sırbistan'ın Sancak bölgesinde yaşayan halk Türkiye'den yardım bekliyor
Sırbistan'ın Sancak bölgesinde yaşayan halk Türkiye'den yardım bekliyor

Sırbistan'da Müslüman halkın yoğun olarak yaşadığı 200 bin nüfuslu Novi Pazar (Yeni Pazar) bölgesinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hastane sıkıntısı yaşıyor. Virüse yakalanmış yaklaşık 20 bine yakın hastanın olduğu ülkede halk Türkiye Cumhuriyeti'nden yardım bekliyor. Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuşan Svetionik Derneğinden Nusreta Bronçeviç, yoğun bakım ünitesindeki yatak sıkıntısıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

 

TÜRKİYE'NİN YARDIM ELİNİ UZATMASINI BEKLİYORUZ

Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Bronçeviç, "Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs Balkanlarda da çok etkili. Özellikle Yeni Pazar'da salgın çok yayıldı ve çok sayıda hasta ve ölüm olayı var. Hastanelerde yer yok, doktorlar ve hemşire yok hepsi koronavirüsü salgınına yakalandı. burdan Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine seslenmek istiyoruz, lütfen bize yardım elinizi uzatın. Size çok ihtiyacımız var, doktorlara ihtiyacımız var. Sağlık alanında çok sıkıntılarımız var" diye konuştu.

 

HASTALAR HASTANE KORİDORLARINDA YATIYOR

Sırp yetkililer hastanelerde herhangi bir sorunun olmadığı açıklarken, hasta yakınları tarafından cep telefonuyla çekilen görüntülerde hastaların yer olmadığı için koridorlarda yattıkları gözüküyor.

YENİ PAZARLI MÜSLÜMANLAR YARDIM BEKLİYOR

Novi Pazar’da yaşayan Ahmet Torbiç (27), hastanenin ve hastaların durumunun kötü olduğunu belirterek, "Hastanelerdeki durum çok kötü. Çok fazla hasta var, haliyle çok kalabalık ve diğer hastaların kabulü oldukça güç. Kabul edilen hastalar, yerlerde yatıyor. Kendi hallerine bırakıldılar. Doktorlarda da koronavirüse yakalandı. Çoğunun eldiveni, maskesi ve tulumu yok. Çok fazla insan hayatını kaybediyor ancak sayılar açıklanmıyor. Her gün, özellikle de son 3-4 gündür, 10-13 kişi ölüyor. Hastanedeki herkesin durum çok vahim. Yetkililer tarafından da bu konuda bir açıklama gelmiyor. Tıbbi malzeme yardımı yapmak için de bir adım atmadılar henüz. Ancak bu insanların hepsi çok kötü durumlar. Türkiye’den yardım bekliyoruz, umarım birileri gelir ve yardım eder. Bu benim için, bizler için çok önemli çünkü burası bizim şehrimiz. Şehrimi ve o insanları çok seviyorum" dedi. İnsanlar kendi aralarında yardım toplamaya başladığını söyleyen Torbiç, "33 bin 500 Euro yardım toplandı. Novi Pazarlı birçok insan var yurt dışında yaşayan, onlardan da yardım geldi. Belgrad, Niş ve Kragujevac’tan da yardımlar ulaştı. Bu para yardımı, hastanenin ihtiyaçlarının karşılanması için toplandı" şeklinde konuştu.

KENDİ İMKANLARIMIZLA YARDIM TOPLUYORUZ

Adna Çoroviç (17) ise Sancak’ta yaşananlarla ilgili kimsenin bir açıklama yapmadığını söyleyerek, "Buradaki insanlar çok zor durumda. Bunları kimse konuşmuyor. Neden bilmiyorum ama konuşmuyor. Ve ben sizden, bize yardım etmeniz için rica ediyorum. Bizdeki en büyük sorun; ihtiyacımız olan profesyonel bir kadromuz ve bir fonumuz yok. Hastanelerimiz, hastanenin koridoraları dolu. Hasta insanlar evlerine geri dönüyorlar. Neden? Çünkü hiç kimse onları tedavi edemiyor" dedi. Doktorların ve hemşirelerin de enfekte olduğunu belirten Çoroviç, "Doktorlarımız ve hemşirelerimizin hemen hepsi enfekte. Biz onlar için korkuyoruz. Onlar olmazsa biz ne yaparız? Onlar bizim için savaşıyorlar. Ancak bizi tedavi etmek için ihtiyaçları olan malzemeler yok. Yetkililerden hiçbir yardım almıyoruz. Kendimiz organize olarak, yardım topluyoruz" diyerek durumun çok kötü olduğunu ve tıbbi malzeme yardımı beklediklerini vurguladı.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 3
  • Erhan Bey 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu sırp yılanları yine müslüman katli peşinde.Onlar için adı Ahmet Mehmet olanlar ölürse zevk alırlar.Evet derhal yardım edilmeli.Ben hala soysuzlar çetesi dediğim ingiltere abd fıransa almanya gibi sırtlan sürüsüne niye yardım gönderildi kendime sindiremedim.Bunlar değilmi her islam coğrafyasında ortak birlik kurup müslüman kanı akıtan.bkz.en son libya.Uçak dolusu tıbbi yardımlamı italya fransa senin yanında hafter itine hayır diyecek.Buyrun her şey ortada.
    Cevapla
  • Aksaray68 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanya yada avrupada binlerce sirp bosnak Yugoslaw calisiyo zenginler para toplansin Mecburmu milltin parasi oraya harcanmaya Yardim yapilmaya avrupa konseyide yardim yapabilir pekala
    Cevapla
  • Kahraman 3 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyi bizim yapacağımız ülkeleri ı ilhak edelim bari, böyle bağımsız ülke mi olur hiç bişey yok ??
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR