Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Musa'dan Fransa'ya sert tepki

Libya'da darbeci Hafter'e destek veren Fransa hükümetine Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa'dan sert tepki geldi. Fransız senatörlerle bir araya gelen Musa, Fransa yönetimini tarafsız ve adil davranmamakla suçladı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.07.2020 13:56 GÜNCELLEME 01.07.2020 15:03 DÜNYA
Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Musa'dan Fransa'ya sert tepki
Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Musa'dan Fransa'ya sert tepki

BAE ve Suudi Arabistan Libya'da darbeci Hafter'i destekleyerek finansal kaynağı sağlıyor. Hafter darbesinin finansal sorumlularının körfez devletleri olduğu bilinirken, uluslararası azmettiriciler arasında yer alan Fransa'nın tavrı da tepki topluyor.

 

 

TÜRKİYE'YE ELEŞTİRİ

Macron'un Libya konusundaki iki yüzlü politikası Türkiye'ye de saldırılar içeriyor. Geçtiğimiz günlerde Merseberg Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısı sonrasında konuşan Macron, Türkiye'yi Berlin Konferansı'ndaki hiçbir taahhüde saygı duymamakla suçlamıştı.

Macron, "Bence NATO üyesi olduğunu iddia eden bir ülke için bu durum tarihi ve suç teşkil eden bir sorumluluk oluşturuyor" demişti. Macron ayrıca, Libya'da Türkiye'nin politikasının ne olduğunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini kaydetmişti.

FRANSA'YA TEPKİ

Türkiye ile Fransa arasında son günlerde yükselen tansiyona ilişkin Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Fransız senatörlerle bir araya gelerek tepki gösterdi. Özellikle Macron'un açıklamalarına cevaben yapılan görüşmede Musa , Fransız Cumhurbaşkanının açıklamalarına tepki gösterdi.

Musa BAE ve Mısır'ın, bölgede uygulanan ambargoyu delmesine kayıtsız kalınmasını eleştirirken, yapılan yorumların tarafsızlık ilkesinden uzak olunduğuna dikkat çekti.

Paris Büyükelçisi “Ambargo her gün Mısır sınırında ihlal ediliyor ve her gün Birleşik Arap Emirlikleri’nden Libya’ya uçuşlar oluyor. Bunlar neden sorgulanmıyor? Bizce bu seçimler kasten yapılıyor ve doğuda Hafter’e olan desteğin artmasını sağlıyor. Bunlar uygulanmayıp deniz yollarına ambargo uygulanması bizi şaşkına çevirdi” dedi.

"HAFTER'İ DESTEKLEMİYORUZ"

Türkiye'nin Libya'da yürüttüğü operasyonlardan rahatsızlık duyan devletlerin arasında Fransa'nın da yer aldığı açık seçik ortaya çıktı. Her ne kadar Fransa Cumhurbaşkanı Macron bu durumu kabul etmese de Fransa'ya ait ABD yapımı mühimmatların Hafter'e ait depolarda bulunması, gerçeği ortaya çıkartıyor. Fakat bu birliktelik ayan beyan ortadayken Fransa Cumhurbaşkanı inkar politikasını sürdürmeye devam ediyor.

Basın toplantısı sonrasında bir gazetecinin "Fransa, Hafter'i uzun süredir desteklemekle ve Türkiye'yi eleştirmekle suçlanıyor. Benzer şekilde Rusya'nın veya Birleşik Arap Emirlikleri'nin askeri çabalarını da eleştiriyor musunuz?" şeklindeki sorusuna cevap veren Macron, Fransa’nın Hafter'i desteklemediğini, Fransa'nın rolünün orada kalıcı bir siyasi çözüm bulmak ve buna katkı sağlamak olduğunu ileri sürmüştü.

Macron, "Şimdi Hafter Nisan 2019'da askeri bir operasyon yapmaya karar verdiyse bunu Fransa ile anlaşarak yapmadı." demişti.

HAFTER'İN DEPOLARINDAKİ FRANSA'YA AİT FÜZELER

Fransa'nın bu yöndeki tavrı her ne kadar inkar politikasının bir ürünü olsa da, gerçek Libya topraklarında açıkça ortada duruyor. 2019'da Libya ordusuna bağlı askerlerin düzenlediği baskın ve operasyonlarda çok sayıda ABD yapımı tanksavar "Javelin" füzeleri bulunmuştu.

Her ne kadar Fransa Cumhurbaşkanı Macron reddetse de, Hafter'in en büyük askeri ve siyasi destek veren ülkelerden biri konumunda. Füzelere ilişkin yapılan araştırmada, Javelin'lerin Fransa envanterine kayıtlı olduğu ortaya çıkmış, ABD istihbaratı da bu bilgiyi teyit etmişti. 

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 2
  • Sırrı Gül 3 yıl önce Şikayet Et
    Sömürü, şiddet ve soykırım üzerine hayat süren leşler... Artık deniz bitti... Nereye kadar gidecek bu yalanlarınız bakalım...
    Cevapla
  • Rafet 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransa yı bmye şikayet etmek lazım teröristlere destek veriyor diye
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR