Hafter'in Libya'da yakın zamanda karşımıza çıkartacağı yeni öneri

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Levent Yılmaz, "Macron'un Türkiye ile derdi, Sirte'den yapılan petrol kaçakçılığı ve AB'nin ikiyüzlülüğü" adlı köşe yazısında, Trablus'u ele geçiremeyen Hafter'in yakın zamanda "Doğu Libya - Batı Libya" önerisiyle karşımıza çıkabileceğini belirterek, Fransa'nın Libya konusunda Türkiye'ye karşı beslediği düşmanlığı yazdı. Yılmaz, Sirte'deki petrolün kıymeti hakkında da bilgiler verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.07.2020 11:13 GÜNCELLEME 02.07.2020 11:14 DÜNYA
Hafter'in Libya'da yakın zamanda karşımıza çıkartacağı yeni öneri
Hafter'in Libya'da yakın zamanda karşımıza çıkartacağı yeni öneri

İşte Levent Yılmaz'ın o yazısı;

 

Hafter’in 18 Ocak tarihinde ülkenin doğusundaki günde yaklaşık 800 bin varil toplam kapasiteye sahip beş terminali ablukaya almasıyla ülkenin petrol ihracatı bir anda günde 80 bin varile düştü. Bu durum kabaca Libya halkına 6 milyar dolara mal oldu. Ancak dahası var.

SİRTE, PETROL VE TANIDIK SENARYO

 

Önceki yazımda Sirte’nin öneminden bahsetmiştim. Sirte Havzası ülkenin petrol üretimi ve ihracatının can damarı. Normalde petrol ticareti için izlenen yol şu şekilde: Petrol ihracatından elde edilen gelir BM nezdinde tanınan, Türkiye’nin de desteklediği meşru Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) kontrolündeki, Trablus’ta yerleşik Libya Merkez Bankası’na yatırılıyor. Ancak Sirte halen darbeci Hafter’in kontrolünde. Hafter, Trablus’u ele geçiremeyince işi giderek zorlaştığı için önümüzdeki dönemde "Doğu Libya - Batı Libya" gibi bir bölünme önerisiyle karşımıza çıkarsa şaşırmamak gerekiyor. Biz bu senaryoyu Irak ve Sudan’da görmüştük.

Uluslararası hukuka göre petrol ticaretini yapma yetkisi Serrac’ın başkanlığını yaptığı UMH’nin elinde. Sahadan gelen bilgilerse başta Fransa olmak üzere Hafter destekçisi AB ülkelerinin Libya’dan yasadışı petrol aldığı yönünde. Bunun önemli bir nedeni var.

Libya petrolünün kükürt oranı çok düşük. Bu durum petrolün işlenmesini kolaylaştırıyor ve maliyetleri düşürüyor. Avrupa’daki rafinelerin büyük bölümünün tasarımı düşük kükürtlü petrole göre yapılmış. Yani Libya AB ülkeleri için kritik öneme sahip. Ülkedeki iç karışıklıktan önce, 2010 yılındaki toplam petrol ihracatının yaklaşık %85’inin Avrupa’ya gerçekleştirildiğini not edelim. Fransa’nın Libya’dan ithal ettiği petrol miktarı 2017 ve 2018 yıllarında artarak, ortalama 30 milyon varile ulaştı. Fransa’nın 2018 yılında ithal ettiği toplam 397 milyon varil ham petrolün yaklaşık %9’u Libya’dan geldi. Şunu söylemek mümkün, başta Macron olmak üzere pek çok AB ülkesinin lideri bilerek ya da bilmeyerek uluslararası hukuk çiğnenerek Libya’dan yapılan petrol kaçakçılığına göz yumuyor.

TÜRKİYE KARŞITLIĞININ SEBEBİ

İngiltere Avam Kamarası Dış İlişkiler Komitesi’nin 2016 yılında Libya ile ilgili hazırladığı rapora bakalım. Fransız istihbaratının ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın danışmanı Sidney Blumenthal’a aktardıkları raporda yer bulmuş. Buna göre, Fransa’nın Libya’ya 2011 yılında askeri müdahalede bulunulmasını istemesinin nedeni, Libya’nın petrol üretiminden aslan payı alabilmek, Fransa’nın Kuzey Afrika’daki nüfuzunu arttırabilmek, Fransız iç siyasetinde Libya’yı kullanabilmek ve Kaddafi’nin Fransızca konuşan Afrika ülkelerindeki etkinliğini sona erdirebilmek. Yani Fransa’nın darbeci Hafter’e desteğinin arkasında işleyen bir strateji var. Libya halkı Macron’un umurunda olmadığı gibi Libya halkının refahı için kullanılacak petrole de göz dikilmiş durumda. Hatta bu petrole yasadığı yollarla ulaşmayı bile göze alarak.

2018 yılında Tunus’u ziyaretinde, Tunus Meclisinde yaptığı konuşmada, Libya’ya 2011 yılında yapılan askeri müdahaleyi şiddetle eleştiren ve "Libya’daki krizin askeri müdahaleyle çözüme kavuşturulacağını düşünmemiz hataydı, Libya bu haldeyse kabahat ABD ve bazı AB ülkelerinde, Libya’daki ahlaksızlığın sorumlusu hepimiziz" demesine rağmen, Türkiye’nin desteğiyle sahadaki dengelerin değişmesi Macron’a bir dönüş daha yaptırdı. Bu salvolarda daha önce Sarkozy’nin Savunma Bakanlığını ve şimdiyse Macron’un Dışişleri Bakanlığını yapan Jean Yves le Drian’ın büyük payının olduğunu ve Macron’un le Drian’ın yörüngesine girdiğini ifade edebiliriz.

Fransa bu kez, bir başka darbeci Sisi’yi de yanına alarak, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin attığı adımlara karşılık veremeyen Yunanistan ve GKRY’nin imdadına yetişmeye çalışıyor. Bu ülkeler 11 Mayıs 2020’de Libya ve Doğu Akdeniz konusundaki yayınladıkları ortak bildiride Türkiye’ye mesnetsiz ve yersiz suçlamalar yöneltti. Bildiriye Doğu Akdeniz’le hiçbir alakası olmayan Birleşik Arap Emirlikleri de iştirak etti. Zira tüm bu ülkelerin Libya ile ilgilenmesinin nedeni sadece petrol ve doğal gaz iken Türkiye’nin Libya’yla ilişkileri, Libya’da kalıcı barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasına katkı sağlanması ve karşılıklı yarar temelinde. Türkiye’nin Trablus’a geniş bir heyetle yaptığı ziyaret sahada yaşanan sevindirici gelişmelerin sürme beklentisini ve barış isteyen Libya halkının umudunu arttırdı.

AB’NİN İKİYÜZLÜLÜĞÜ

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hakları doğrultusundaki uluslararası hukuka uygun adımları AB tarafından her defasında "birlik dayanışması" söylemi öne sürülerek hukuksuz bulunuyor. Ancak, başını Fransa’nın çektiği bazı AB üyesi ülkelerin, Mısır’da darbeyle göreve gelmiş bir diktatörle aynı masada oturarak ve yine Libya halkını temsil eden meşru Libya Hükümetini darbeyle devirmeye çalışan Hafter’le işbirliği yaparak hareket ettiğini görüyoruz. AB’nin hukuk anlayışı söz konusu petrol olunca bu ikiyüzlülük üzerine inşa ediliyor.

YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • x x 3 yıl önce Şikayet Et
    akdeniz altında boru hattı yapacaklardıya? mısırdan yunanistana çok pahalı olur onun için doğu libyadan yunanistana su altından geçirmek istiyorlardır. Amaç Türkiyeyi devre dışı bırakıp ortadoğudaki gazları avrupaya ucuz nakletmek.
    Cevapla
  • Kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz yine kabul ederiz kesin. Herkese kavun bize kelek. Yine enkazı biz devralırız kaymağı onlar yer. Şimdiye kadar Ortadoğudaki tek kazanımımız olacak Libya'da da bize bir şey düşmezse yuh derim
    Cevapla
  • Iceman 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben inanıyorum ki Aya Sofya açıldığından manen işgal altında memleketlinizin üzerinden ölü toprağı kalkacak ve önümüz açılacak. Fransa asıl bundan korksun...
    Cevapla
  • mehmet ayrancı 3 yıl önce Şikayet Et
    Gavroğlundan ne beklenir ki?
    Cevapla
  • özmuşlu 3 yıl önce Şikayet Et
    İçimizdeki gavur oğullarına ne demeli ?
    Cevapla
  • Aydın 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransa örneğinde olduğu gibi AB,ABD vb.emperyalist ülkeler kendi ülkesinin refah ve zenginliği için her yolu mübah görüyorlar.Türkiye olarak sömürmek ve gaspetmek değil, karşılıklı kazan-kazan politikamız ile Libya gibi ülkeleri kalkındırabilir Batının yapacağı tüm yatırım ve organizasyonları yaparak heriki taraf olarak kazanabiliriz.İzlenen politikamız takdire şayandır.Allah Türk Devleti yöneticileri ve tüm unsurlarına başarı ve muvaffakiyetler versin,yar ve yardımcısı olsun inşallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR