Irak'ta 6 yıl sonra bir ilk!

Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) 6 yıl aradan sonra terör örgütü DEAŞ ile mücadele için yeniden ortak operasyon merkezleri açılması konusunda anlaştı.

ABONE OL
GİRİŞ 04.07.2020 18:45 GÜNCELLEME 04.07.2020 18:45 DÜNYA
Irak'ta 6 yıl sonra bir ilk!
Irak'ta 6 yıl sonra bir ilk!

IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin Diyala, Kerkük, Salahaddin ve Musul vilayetlerinde yeniden faaliyete geçirilecek 4 ortak operasyon merkezinde terörle mücadele için birlikte hareket edeceğini söyledi. 

 

Bağdat ile varılan askeri anlaşmanın içeriğine değinen Yaver, anlaşmada, 4 merkezin yeniden operasyonlara başlaması, mutabık olunan komutanların atanması ve gerekli askeri mühimmatın tedarik edilmesi maddelerinin yer aldığını aktardı.

Yaver, ordu ve Peşmerge arasındaki bu anlaşmanın, DEAŞ'ın yeniden ortaya çıkmasını engelleme amacı taşıdığını kaydetti.

 

Irak Savunma Bakanlığı ve Peşmerge Bakanlığından oluşan ortak heyetler, 2018'den bu yana söz konusu ortak operasyon merkezlerinin kurulması için Erbil ve Bağdat'ta birçok toplantı gerçekleştirmişti.

- DEAŞ İLE BİRLİKTE ORTADAN KALKAN OPERASYON MERKEZLERİ 

Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2014'te başlattığı saldırılar ve Irak ordusunun ani bir şekilde çekilmesi sonucu Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetinin tamamıyla Diyala ve Kerkük vilayetlerinin bir kısmını 3 yıl boyunca elinde tutmuştu. 

DEAŞ'ın ortaya çıktığı Haziran 2014'ten önce Erbil ve Bağdat arasında tartışmalı bölgeler olarak kabul edilen Kerkük, Diyala, Salahaddin ve Musul'da söz konusu 4 ortak operasyon merkezi bulunuyordu. 

Söz konusu operasyon merkezleri, DEAŞ ortaya çıktıktan sonra önemini yitirmiş, faaliyetleri de aslıya alınmıştı.

- TÜRKMENLER DURUMA TEPKİLİ 

Irak merkezi hükümetine bağlı ortak güçler, Ekim 2017'de Peşmerge'nin elinde tuttuğu tartışmalı bölgelerin tümüne operasyon düzenlemişti.

Peşmerge güçleri de Bağdat'ın operasyonu nedeniyle başta Kerkük olmak üzere tüm tartışmalı bölgelerden çatışmasız bir şekilde geri çekilmek zorunda kalmıştı. 

Kerkük'teki Türkmenler, IKBY'nin "DEAŞ'ın saldırılarını" gerekçe göstererek 2017'de çekildiği tartışmalı bölgelerde yeniden askeri nüfuz elde etmek istediğini, bunun için de ortak operasyon merkezlerinin kurulmasında ısrar edildiğini belirtiliyor. 

- KOVİD-19 SÜRECİNDE DEAŞ'IN SALDIRILARI CİDDİ ORANDA ARTMIŞTI 

DEAŞ, Irak'ta, şubattan itibaren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 6 üsten çekilmesiyle birlikte operasyonlarını askıya almasından yararlanarak üst üste saldırılar düzenlemişti.

DEAŞ, Haziran 2014'te Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamını, Diyala ve Kerkük vilayetlerinin bir kısmını ele geçirmiş, söz konusu bölgeler yıllar içinde örgütten geri alınmıştı. Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 9 Aralık 2017'de örgüte karşı zafer kazanıldığını duyurmuştu.

Terör örgütü DEAŞ'ın bölgeden çıkarılması ve kentlerin geri alınmasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen örgütün özellikle Kerkük, Diyala, Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin kırsal bölgelerinde saldırıları devam ediyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 2
  • KürdistanıGenişle 3 yıl önce Şikayet Et
    Kürdistanı genişletmek kerkük ve Diğer türkmen memleketlerine konmanın ince hesaplarını daiş üzerinden oynuyorlar kimse saf değil....
    Cevapla
  • NURCİHAN UYSAL 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu deaş ne deaş mış ki herkes onu kovmaya gidiyor.A.B.D.Rusya.Fıransa İngiltere Küçük piyon Irak ve Peşmerge.Dünyayı sömürmek başka ülkeleri ele geçirmek için uydurulmuş örgütler.Önce terör örgütü kur.Bir ülkeyi karıştır.Sonra kurtarıcı rolüyle gel otur sömür. At yalanı .... Sonra inananı.Ya Böyle bir terör örgütü yok ya da bundan kurtarmaya giden büyük görünen ülkeler bu deaşa karşı aciz.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR