Koronavirüs ilacındaki fırsatçılık tepkilere neden oldu: 10 katı fiyat

Koronavirüse karşı bilinen en etkili tedavi yöntemlerinden biri olan Remdesivir isimli ilacın maliyeti ile satış fiyatlarının arasında adeta uçurum var. Tüm maliyetleri hesaba katıldığında kürün maliyeti 310 dolara gelirken ilacın satış fiyatının 3 bin 120 dolar seviyesinde olması tartışmalara neden oluyor.

ABONE OL
GİRİŞ 05.07.2020 16:17 GÜNCELLEME 05.07.2020 16:17 DÜNYA
Koronavirüs ilacındaki fırsatçılık tepkilere neden oldu: 10 katı fiyat
Koronavirüs ilacındaki fırsatçılık tepkilere neden oldu: 10 katı fiyat

Koronavirüs salgını tedavisinde kullanılan Remdesivir isimli ilaç, geçtiğimiz günlerde ABD'nin 3 aylık stoğu satın almasıyla gündeme gelmişti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da tavsiye edilen ilacın maliyeti ve satış fiyatı arasındaki büyük uçurum, tartışmalara neden oluyor.

 

 

TAM 10 KATI 

 Gilead adlı ilaç şirketi tarafından üretilen ilacın satış fiyatı geçen hafta üretici tarafından yapılan açıklamayla 3 bin 120 dolar olarak duyurulmuştu. Fiyatın duyurulmasının ardından Virus Eradication isimli dergide yayımlanan bir araştırmada ilacın üretim maliyetinin 5,58 dolar olduğu, tüm masrafların da eklendiği zaman bu fiyatın 310 dolar seviyesine geldiği belirtiliyor.

ABD’de Public Citizen isimli tüketici hakları örgütü, Klinik ve Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (ICER) araştırma geliştirme harcamalarını da hesaba katarak remdesivir için hesapladığı maliyet etkin gösterge fiyatının bir kür için 310 dolar olduğunu hatırlatarak, Gilead’ın açıkladığı fiyatın bunun 10 katı seviyede olduğuna işaret etti ve duruma tepki gösterdi.

 

 

DESTEĞE RAĞMEN BÜYÜK UÇURUM

DSÖ'nün de tavsiye ettiği ilaç, koronavirüs tedavisi için hastaların daha hızlı iyileşme belirtisi gösterdiği için kullanılıyor.

Özellikle tüm dünyanın yöneldiği Remdesivir'in üretimi için ABD 70,5 milyon dolar mali destekte bulundu. Ancak buna rağmen ABD vatandaşlarının ilacı maliyetinin çok üzerinde fiyatla kullanabiliyor. Bu fiyat farkı da büyük tepkilere yol açıyor.

ABD ÜÇ AYLIK ÜRETİMİ SATIN ALDI

DSÖ remdesivir hakkında olumlu açıklama yaptı ancak önümüzdeki üç ay ilacı ABD dışındaki hastaların kullanma şansı olmayacak çünkü üç aylık üretimin tamamını ABD yönetimi sipariş etmiş durumda. 500 bin doz remdesivir’i ABD yönetiminin satın aldığı ortaya çıktı.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR