Çin'den Hafter'e askeri sevkiyat

Libya'da darbeci Hafter milisleri Rus yapımları kadar pek çok ülkeden gelen silah ve mühimmatları kullanıyor. Ticareti yasak olmasına karşılık el altından alışveriş yapmaya devam eden Hafter, son dönemde aldığı Çin yapımı silahlar ile adını duyurdu. Özellikle meşru yönetime bağlı askerler tarafından düşürülen insansız hava araçları Libya'da en çok rastlanılanlar arasında.

ABONE OL
GİRİŞ 08.07.2020 18:52 GÜNCELLEME 08.07.2020 18:52 DÜNYA
Çin'den Hafter'e askeri sevkiyat
Çin'den Hafter'e askeri sevkiyat

Libya'da Hafter yönetimine pek çok ülkeden silah ve mühimmat desteği sağlanıyor. Körfezden gelen paralar ile Rusya ve Fransa'dan askeri ekipman satın satın alan darbeci Hafter, yakın dönem içerisinde Çin ile askeri ticarete giriştiği belirtiliyor.

 

 

Türkiye'den giden önleyici hava savunma sistemleriyle pek çok kez düşürülen Çin yapımı SİHA'lar bu noktada öne çıkıyor. Hafter'in Çin'den aldığı askeri ekipmanlar bunlarla da sınırlı değil.

ÇİN MALI SİHA'LAR SATILDI

Türkiye'nin yoğun olarak SİHA'lar ile destek verdiği operasyonlarda elini güçlendirmeye çalışan Hafter, milislerine havadan hem istihbari hem de fiziki kabiliyet kazanabilmek adına Çin malı SİHA'lar satın aldı.

 

 

Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından daha önceden satın alınan 6 adet CH-4B Rainbow tipi SİHA, Hafter'in ilk alışverişi oldu. Uçağın performansından memnun kalınmadığı gerekçesiyle satışa çıkarılan SİHA, mühimmatlarıyla beraber Hafter tarafından satın alındı.

Yine Çin yapımı Wing Loong II SİHA'lar da bu dönem içerisinde satın alınan askeri sistemler arasında yer alıyor.

ETKİNLİK SAĞLAYAMADILAR

Alışverişin ardından sahada kullanılmaya başlanan SİHA'ların bir kısmı Libya ordusunun düzenlediği operasyonlarda imha edilirken, bir kısmıysa teknik nedenlerden ötürü operasyon dahi düzenleyemeden uçuş sırasında düştü. 

Bu noktada özellikle Türk SİHA'larının etkinliği sahayı Hafter milislerine dar ederken, bu durumu kendi lehlerine çevirmeye çalışan terör organizasyonu gözünü insansız hava araçlarına karşı önleyici olarak kullanılan elektronik silahlara dikti.

ELEKTRONİK SAVAŞ SİLAHLARI

Özellikle Türk SİHA'larının çalışma prensiplerini etkilemek, operasyonları etkisiz hale getirmek için yine Çin yapımı “DHI-UAV-D-1000JHV2” drone savarları tercih eden darbeci milisler, sahada, özellikle kritik noktalarda bu sistemleri kullanarak etkinlik sağlamaya çalıştı.

Bu uygulama yerli ve milli silahlı insansız hava araçlarının operasyonel kabiliyeti kadar sistem başarısını da ortaya çıkardı. Önleyici uygulamalara rağmen SİHA'lar başarılı operasyonlar gerçekleştirdi. Özellikle hava üslerine, Hafter'e ait depo ve sığınaklara düzenlenen başarılı saldırılar Libya ordusuna daha fazla ilerleme getirdi.

FÜZE, ROKET VE PATLAYICI MÜHİMMAT

Körfezden gelen paralarla  yapılan alışverişler yalnızca SİHA'lar, ve elektronik harp uygulamalarıyla da sınırlı değil. Darbeci Hafter'in kullandığı ve BM'nin resmi belgelerine de yansıyan Çin malı mühimmatları arasında, Blue Arrow BA-7 füzeleri, GP6 roketleri ile yüksek teknolojili lazer güdümlü havan topları da yer alıyor.

Özellikle fiyatı nedeniyle tercih edilen sistemler, ikinci ve üçüncü ülkelerin de paravan olmasıyla Libya topraklarına; darbeci Hafter ve milislerinin kullanımı için getiriliyor. Özellikle bu sistemlerin körfez ülkeleri üzerinden geldiği biliniyor.

BMGK'DA TESCİLLENDİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) geçen yıl kasım ayında yayımladığı Libya raporu da Abu Dabi yönetiminin Hafter'e olan desteğini teyit etmiş ve sağlanan silah ile mühimmatların envanterini gözler önüne sermişti.

BAE yönetiminin finansmanını karşıladığı ve Libya'ya sevk ettiği silahlar arasında birim fiyatlarıyla değerlendirildiğinde 14,7 milyon dolarlık Rus yapımı Pantsir S-1 hava savunma sistemleri, Güney Afrika'dan temin edilen 15 milyon dolar değerinde Super Puma helikopterleri, 25 milyon dolar değerindeki BAE yapımı Yabhon SİHA'ları, 100 bin dolarlık Rus yapımı Orlan-10 SİHA'lar, Sovyet yapımı Antonov An-26 ve Ilyushin IL-76 nakliye uçakları, 2 milyon dolar değerinde Çin yapımı Wing Loong II SİHA'lar, Blue Arrow BA-7 füzeleri, GP6 roketleri, 250 bin dolar değerindeki ABD yapımı MIM-23 Hawk füzeleri, BAE yapımı Nimr, Panthera, Spartan ve Tygra tipi zırhlı personel taşıyıcı araçlar yer alıyor.

Hafter saflarında uzun süredir savaşan yüzlerce Rus paralı asker, Sudanlı "Cancavid" milisleri ve Çadlı silahlı isyancılar gibi çok sayıdaki yabancı paralı savaşçının temini ve maaşlarının ödenmesini de BAE karşılıyor.

BAE'ye ait şirketler ise BMGK'nin ambargo kararına rağmen Libya'daki gayrimeşru silahlı güçlere askeri amaçlı 11 bin ton jet yakıtı taşıdı.

Son olarak AA muhabiri, BMGK Libya Yaptırım Komitesi tarafından hazırlanan gizli belgelerin detaylarına ulaşmıştı. Bu belgelere göre BAE merkezli bir şirketin, Hafter'e destek vermek için Ürdün'de kurduğu paravan şirket üzerinden en az 18 milyon dolar harcayarak satın aldığı 6 helikopter ve 2 botla, Libya açıklarında seyreden gemilere baskın düzenlemeyi hedeflediği ortaya çıktı.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 40 TÜMÜ
  • kelleci 3 yıl önce Şikayet Et
    bizim drone ve siha avcımız var bizim silahlarımız korel ve sihalar yıldırım füzelerimiz olduğu sürece ihaları düşüren teknojiye sahibiz ALLAH yar ve yardımcımız olsun
    Cevapla
  • Metehan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunların hepsi bir arada toplansın diye bekliyoruzki fazla mühimmat harcamayalım.
    Cevapla
  • Bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    Aslında Türkiye'de Tayvan'a karşı bi hamle yapmalı desteklemeli
    Cevapla
  • Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin malından hayır gelmez çürükleri göndermişlerdir çekik gözler
    Cevapla
  • Aslan baba 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin malı da havadan indirilecek İnşallah..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR