Alman istihbaratı raporu: MİT'in odağında

Alman iç istihbarat teşkilatı BfV'nin yıllık raporunda, Almanya'nın MİT’in odak ülkelerinden biri olduğuna ve Türk istihbaratının odağında PKK, Gülen yapılanması ve radikal oluşumların bulunduğuna işaret edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.07.2020 10:11 GÜNCELLEME 10.07.2020 10:11 DÜNYA
Alman istihbaratı raporu: MİT'in odağında
Alman istihbaratı raporu: MİT'in odağında

Almanya'nın iç istihbarat birimi olan Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV), 2019 yılı raporunu kamuoyu ile paylaştı. İçişleri Bakanı Horst Seehofer ve BfV Başkanı Thomas Haldenwang tarafından düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan 377 sayfalık raporda, Türkiye'nin Almanya'daki istihbarat faaliyetlerine ilişkin ayrıntılı bilgiler yer aldı. 

 

“Türk güvenlik mimarisinin merkezi unsuru” olarak nitelendirilerek MİT'in son dönemde geçirdiği değişimin vurgulandığı BfV raporunda, “geniş yetkilere” sahip olduğu belirtilen Hakan Fidan başkanlığındaki teşkilatın 8 bin ila 9 bin personeli bulunduğu ifade edildi. Raporda, MİT için "Cumhurbaşkanı yönetimindeki Türk Hükümeti'ne, hükümet politikalarının uygulanması, iç güvenliğinin muhafazası ve aynı zamanda siyasi kararların hazırlanmasına dönük istihbarat toplamak için hizmet vermektedir” ifadeleri kullanıldı.

MİT HANGİ METODLARI KULLANIYOR

Alman iç istihbaratı raporunda, MİT’in Almanya’da hem açık kaynaklardan bilgi topladığı hem de örtülü casusluk faaliyetleri yürüttüğü aktarılıyor. Almanya’daki Türkiye kökenli toplumun büyüklüğüne, Türk örgütlerinin ve diplomatik temsilciliklerinin sayıca çok olduğuna dikkat çekilen raporda, bunun MİT’in istihbarat faaliyetleri lehine bir ortam sağladığı belirtiliyor.

 

Türkiye'deki Alman diplomatik temsilciliklerinde çalışanların da MİT’in odağında bulunduğu ifade edilerek son dönemde hem Alman hem Türk vatandaşlığına sahip olanların, Türkiye seyahatlerinde gözaltı ya da giriş yasağı gibi sıkıntılı uygulamalarla karşı karşıya kalabildikleri kaydediliyor.

ALMANYA MİT'iN ODAĞINDA

Almanya'nın Türk istihbaratının faaliyetlerinin odağındaki ülkeler arasında yer aldığı vurgulanan raporda, bunun siyasi, ekonomik ve teknolojik istihbarat elde etme boyutlarının olduğu, ayrıca nüfuz etme gayretlerinin de sürdüğü ifade edildi.

Raporda, "Türk istihbarat faaliyetlerinin yoğunluğu, Türkiye'deki mevcut siyasi ve ekonomik gelişmelerden bağımsız olarak devam edecektir. Almanya’daki Türkiye kökenli topluma, aktif diaspora politikası kapsamında nüfuz etme çalışmaları da devam edecektir” görüşü aktarıldı.

PKK İLE FETÖ YAPILANMALARI

Türk istihbaratının faaliyetlerinde terör örgütleri PKK ve FETÖ mensuplarına ağırlık verdiğinin altı çiziliyor. Ayrıca MİT’in öncelikleri arasında dernek çatısı altında faaliyet gösteren ve Türk düşmanlığı tohumları ekerek karalama ve propoganda faaliyetleri yürüten oluşumlar da yer alıyor.

Türk istihbaratının, Almanya’daki Türkiye kökenli topluma nüfuz etme amaçlı girişim çabalarına dikkat çekilen raporda, MİT’in aynı zamanda Almanya genelinde, siyasi karar alma süreçlerini etkilemeye, Alman siyaseti, ekonomisi, ordusu, bilim dünyası ve yüksek teknolojisine yönelik istihbarat edinmeye çalıştığı vurgulanıyor.

KAYNAK : DW
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • 01adana 3 yıl önce Şikayet Et
    eliynen eden boynuynan çeker hans armut toplamamızı mı bekliyonuz size faturası ne olur görecez
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Hee var rahatsız mı oldunuz ?
    Cevapla
  • Remzi 3 yıl önce Şikayet Et
    İstihbarat bu şimdi bunu cümle alem biliyor zaten
    Cevapla
  • kotay 3 yıl önce Şikayet Et
    terör yuvaları Avrupa'nın göbeğinde bu hainleri orda rahat birakmayacaksinki huzur bulamasinlar
    Cevapla
  • Rafet 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz neymişiz be abi İnş yapıyoruzdur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR