Koronavirüs kabusu! Kazakistan yardım bekliyor, Türkiye harekete geçti

Yeni tip koronavirüs pandemisi Kazakistan'da sağlık sisteminin çökmesine sebep oldu. Ülkede tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı yaşanırken, yardım bekleyen ülkeye Türkiye el uzattı.

ABONE OL
GİRİŞ 13.07.2020 17:23 GÜNCELLEME 02.09.2023 14:21 DÜNYA
Koronavirüs kabusu! Kazakistan yardım bekliyor, Türkiye harekete geçti
Koronavirüs kabusu! Kazakistan yardım bekliyor, Türkiye harekete geçti

Yeni tip koronavirüs nedeniyle dünyada vaka ve ölüm artışı hız kesmiyor. ABD ve Latin Amerika virüsün merkezi haline gelirken, Körfez ülkelerinden de vakalarda ciddi bir artış var.

Pandeminin vurduğu bir bölgede diğer Asya ülkeleri, özellikle de Türki Cumhuriyetler... Bu ülkelerin sağlık sistemlerindeki yetersizlik salgının daha hızlı yayılmasına neden oluyor.

 

VAKA SAYISI ARTIYOR

Kardeş ülke Kazakistan'da durum ciddiyetini koruyor. Ülkede toplam vaka sayısı 59 bin 899 olurken, 375 kişi de hayatını kaybetti.

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ

Kazakistan'da sağlık sisteminde sorunlar yaşanıyor. Çöken sistem sebebiyle hastaneler hastalara yetişemiyor ve ülkede ölümler artmaya başladı. Tıbbi malzeme ve ilaç üretimi ile tedariğinde de sıkıntılar yaşanıyor.

YARDIMA MUHTAÇLAR

Salgınla ilgili durumun istikrarsız olduğu belirtilirken, ülkede 2 hafta boyunca karantina uygulanmasına karar verildi. Ciddi sorunlarla karşı karşıya kalan ülke yardım bekliyor. Çok sayıda STK ülkeye yardım götürüyor ancak bu sevkiyatlarda da zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor.

TÜRKİYE YARDIM ELİ UZATTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan'ın kurucu başkanı Nursultan Nazarbayev, geçtiğimiz günlerde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider Kovid-19'da iş birliği yapılmasına karar verdi. Bu gelişmenin ardından Türkiye'nin Nursultan Büyükelçiği, ülkeye yardım yapılacağını açıkladı. Hibe edilen tıbbi malzemeler arasında, "30 adet Ventilatör, 50 bin adet N95 maske, 100 bin adet cerrahi maske, 35 bin adet tulum, 2 bin adet siperlik, 2 adet PCR Cihazı, 30 bin adet test kiti, 30 bin adet viral nükleik asit izolasyon kiti ve 10 bin kutu hidroksiklorokin ilacı" bulunuyor.

SAĞLIK SİSTEMİ VİRÜS İLE SAVAŞA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Kazakistan'ın şu anki Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, halka sabırlı olmasını tavsiye etti. "Sağlık sistemimiz pandemi ile savaşa hazırlıksız yakalandı" diyen Cumhurbaşkanı, ders çıkarılması gerektiğini söyleyerek, sorumsuz davranan yetkililerin soruşturulacağını belirtti.

Nursultan Nazarbayev (solda) ve Kasım Cömert Tokayev (sağda)

FIRSATÇILAR ORTAYA ÇIKTI

Tokayev ayrıca, fiyatları arttıran eczacılara da yüklendi. Bu yapılanı "vicdansızlık" olarak tanımlayan Tokayev, bununla birlikte yanlış bilgi yayanlarla da mücadele edeceklerini kaydetti.

ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Salgının şiddetinin düşmediği ülkede Cumhurbaşkanı Tokayev, ulusa sesleniş konuşması yaparak, 13 Temmuz'u Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenler için ulusal yas günü ilan ettiğini açıkladı.

TÜRKİYE VATANDAŞLARINI YALNIZ BIRAKMADI

Kazakistan'da Kovid-19 tanısı konulan 39 yaşındaki İbrahim K., 55 yaşındaki Halil K. ve 42 yaşındaki İbrahim B. tedavilerinin Türkiye'de devam etmesini istedi. Türk vatandaşları Türkiye'ye getirilerek tedavi altına alındı.

Türkiye'den Kazakistan'a gönderilen yardımlar

KAYNAK : Haber7 / ÖZEL
YORUMLAR 56 TÜMÜ
  • Zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Bi de onlar bize sahip çıksa bir gram petrolü ve doğal gazı bedava mı verdiler acaba. Her şeylerini Rusyadan alan Türki cumhuriyetler sadece Silah ve endüstriyel ürünlerini Türkiyeden alsalar hem ucuza elde ederler hem de Türkiye kalkınır. Bu arada gelişen sanayimiz desteklendiği için daha fazla Ar-Ge ve ürün çalışması yapar süper güç olurduk. Sakın paraları yok edebiyatı yapmayın bir ikisi hariç hepsi doğalgaz ve petrol zengini.
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Kıyı kardeş adam ben Kazakım Türk değilim diyor ,zorla mı Türk yapacan seni istemiyor işte. Ve bu fikirde olan Kazak oranı nerdeyse yüzde 90 ,sen hala Alatayları aşacağız havasındasın. İçlerinde en çok zulüm gören Azerbaycanda bile 25 yıl evvel azımsanmayacak Rus bağımlılığı vardı. Çok şükür Ermenistan harbi ve Türkiyemizin yakınlaşması Azerbaycan Türkü kardeşlerimizi uyandırdı. Darısı diğerlerinin başına.
    Cevapla
  • Zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Sağlık sistemimiz virüse karşı hazırlıksız yakalandı ne demek ya. 4 aydır dünya çalkalanıyor size de geleceği garanti ,bu nasıl devlet anlayışı. Türkiye daha Çinde sağlık başladığında ilaç toplamıştı bile ,sonra seferberlikle maske, tulum,ve ventil ve yoğun bakım cihazı sorununu halletti. Müslümanlara baskıya gelince en başta varsınız. Yanı başınızda Doğu Türkistan kıvranıyor siz onlara yardımı bile Türkiyeden bekliyorsunuz. Sizin içiniz ruhunuz boşalmış. Önce İslam olun ,düzgün yaşayın ve Türklüğünüzü hatırlayın. Sovyet kalıntısı olmayın. Komünist ahlaka Ruslar bile sahip çıkmıyor siz sahip çıkıyorsunuz. Bir dünya petrolün ve gazın üzerinde oturuyorsunuz ama ümmete tek bir faydanız yok.
    Cevapla
  • Kazak 3 yıl önce Şikayet Et
    Kazakisan Kazak halkın tanımayanlar ve Kazakistanı görmeden yorum yapanlar yazık olmuş sizlere Allah sizlere zihin açıklığı versin. Kendi kardeşindi kabullenmeyecek kadar gözleri gör olmuş ne deyelim başka...
    Cevapla
  • yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardesim 3.5 kisinin yorumlarina bakma biz ne kadar turk varsa seviyoruz
    Cevapla
  • Saygilar 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardesim ben gordum. Tam 3 sene kazakistanda yasadim. Islerimden dolayi. Tam bir rus sevdalisi hepsi. Kendi dilini sevmeyen milleti bende sevmem. 2 kazak biri birisiyle rusca konusuyor. Neden? Turkleri gormeye gözleri hic yok. Sende gelmis kardes mardes diyorsun. Asil sen gormeden bilmeden yorum yapma.
    Cevapla
  • vatandaş... 3 yıl önce Şikayet Et
    bir salgın hastalıkta ülkesinin insanlarına karşı fırsatçılık yapanlar ,vatandaşlıktan atılmalı diye düşünüyorum.bunlar savaş anında da ülkesine ve insanına her şeyi yapabilir.
    Cevapla
  • Ibrahim ipek 3 yıl önce Şikayet Et
    Kazakların çoğunluğu kazakça konuşamaz bizide hiç sevmezler ama dışlamak olmaz belki birgün anlr
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR