Wayfair skandalında dikkat çeken detaylar!

ABD, iki gündür insan ticaretine ilişkin korkunç haberlerle çalkalanıyor. Dünyanın önde gelen online mobilya mağazalarından Wayfair’in internet sitesi üzerinden çocuk kaçakçılığı yaptı iddia edildi. Konuyla ilgili konuşan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “İşin bize yansıyan bir boyutu söz konusuysa güvenlik birimlerimiz, adliyemiz inceleyecektir. Bu gündemi ilgililere bildirdik” dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.07.2020 07:00 GÜNCELLEME 14.07.2020 08:25 DÜNYA
 Wayfair skandalında dikkat çeken detaylar!
Wayfair skandalında dikkat çeken detaylar!

ABD, son iki gündür çocuk kaçakçılığı yapıldığına dair iddialarla çalkalanıyor. Dünyanın önde gelen online mobilya mağazalarından Wayfair’in internet sitesi üzerinden çocuk kaçakçılığı yaptı iddia ediliyor. Skandal iddia, genel merkezi ABD’nin Boston şehrinde bulunan Wayfair’in çok basit bazı ürünlere fahiş fiyatlar biçmesi ile patlak verdi. Daha sonra satışa sürülen bu ürünlere ABD’de aranan kayıp çocukların isimlerinin verildiği belirlendi.

 

 

OLAYLAR DOĞRULAR NİTELİKTE

 

 

Bu iddiaları doğrular nitelikteki bir olay şöyle: ABD’de aranan çocuklardan birisinin ismi Reynold Halley. Sitede 4 bin dolara satılan halının markası ise Reynold Hand. Aynı model/kalite halıların piyasa değeri ise 20 dolar civarında. Bazı mobilya ve ürünleri tıklandığında ise sadece giyim ürünlerinde olması gereken boy/beden ölçüleri yer alıyor. Bu urünlerin isimleri de kayıp çocukların isimleri ya da dosya numaraları ile örtüşüyor. Bu ve benzeri çok sayıda örnek bu portal üzerinden çocuk ticareti yapıldığı şüphesini uyandırıyor.

KOLİDEN ÇOCUK ÇIKTI

Wayfair, ‘ürünlerin endüstriyel olduğu için makul rakamlara’ satıldığını öne sürerek, iddiaları reddetti. Ancak şirketin geçtiğimiz yıllarda yayınlanan reklamı, iddiaları doğrular nitelikte. Şirket, reklam filminde içinden çocuk çıkan kolileri müşterilerine ulaştırıyor. Dünya genelinde kayıp çocuk sayısı onbinlere ulaştı. AB ülkelerinde kaybolan mülteci çocuk sayısı 96 bini aşarken, Almanya’da ise 10 binden fazla çocuğun akibeti belirsizliğini koruyor. 

SKANDAL İLK DEĞİL

ABD’de daha önce Clinton ve Obama’ya danışmanlık hizmeti veren John Podesta’nın ticaret ve bürokrasi çevrelerine vereceği pedofili organizasyonu wikileaks belgelerine sızmıştı. Wikileaks’in ortaya çıkardığı e-postalar, bağış faturaları, kullanılan görseller, şifreleme yöntemiyle gizlenen talepler, logolar vs skandalın insanlık dışı boyutunu somutlaştırırken, skandalın merkezi konumunda olan pizzacının sahibi iş adamı Alefantis’in Hillary Clinton’un bağışçılarından biriydi. Clintonların ismi bu kez de Wayfair skandalına karışmış oldu.

Kodları yazınca fotoğraflar çıkıyor

Mobilya ve ev eşyalarının satıldığı sitede, kaçırılan çocukların ticaretinin yapıldığı iddia edildi.

Wayfair’in internet sitesinde listelenen söz konusu pahalı ürünlerin stok tutma birimine verilen isim olan SKU kodları, Rus arama motoru Yandex’e yazıldığında genç kızların fotoğraflarına ulaşıldığı belirtiliyor. Ünlü Hollywood yıldızı Tom Hanks’in sosyal medya hesabından yıllar boyunca bazı objelerin fotoğraflarını çekerek paylaştığı biliniyor. Ancak Hanks’in 2016’da paylaştığı bir görselde asfalt üzerine yazılmış “SRC USA” ifadesi yer alması ünlü oyuncunun Wayfair skandalıyla ilgisi olduğu şüphelerini de beraberinde getirdi.

Şifreli satış yöntemi

Şifreli satış yönteminin yalnızca ABD’de olmadığını kaydeden bilişim uzmanı Ali Keskin, “Diğer ülkelerde ve birçok e-ticaret kuruluşunda bu şekilde örnekler var. Özellikle Türkiye’de bazı e-ticaret sitelerinde de bu şekilde uçuk fiyatlarda oyuncakların satıldığını, çocuk kıyafetlerinin satıldığını gördük. Maalesef burada kıyafetler ve eşyalar satılmıyor. Mesela bir halının boy büyüklüğünü verirken, çocuğun boyunu veriyor. Ağırlığını verirken çocuğun kilosunu vermiş oluyor. Bu gibi iğrenç şifre detayları ortaya çıkıyor” dedi.

ÇELİK: İLGİLİLERE BİLDİRDİK

Bu arada, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, konuyla ilgili olarak, “İşin bize yansıyan bir boyutu söz konusuysa güvenlik birimlerimiz, adliyemiz inceleyecektir. Bu gündemi ilgililere bildirdik” dedi.

YENİŞAFAK

YORUMLAR 27 TÜMÜ
  • papaya duyrulur 3 yıl önce Şikayet Et
    Esas bu haberlerle ilgili siz soylenecek kisilerin basinda papa var ey papa sen Ayasofya basta İslam ulkeleriyle ugrasacagina dunysnin cok iyi bildigi senin emrinde ve kontrolunde olupta sapik sapkin supyanci bircok kardinak paoaz rahip oldugunu butun batili haber kanallari basbas bagiriyor bu son cikan batili unlulerin zenginlerin yoneticilerin karistigi skandallara senin kardinallerin papazlarin rahiplerin ne kadar bulasti esas sen onlari bir arastir. butun bu skandallar icinde seninkiler ne kadari bulasmis
    Cevapla
  • osman 3 yıl önce Şikayet Et
    umarım, Türkiye'deki büyük internet satış sitesi sıkı denetlenir. Adamların açıklamarı facia.Benim milyonlarca firmam var kendileri fiyat verir vs gibi sinir bozucu Türkçesi ben bilmem kardeşim çocuk mu satarlar kadın mı satarlar onların bileceği iş demeye getirilen açıklamaların hesabını sorarlar inş.
    Cevapla
  • cetin 3 yıl önce Şikayet Et
    iste yuksek bati medeniyeti
    Cevapla
  • blackeagle 3 yıl önce Şikayet Et
    lanet olsun be. akıllarına gelene bak!
    Cevapla
  • abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    para her şeydir. hayır, TEVHİD her şeydir Inancında isek sorun kalmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR