Hedasi Barajı gerilimi arttı! Mısır'dan acil açıklama talebi!

Mısır'ın, Nil Nehri üzerine inşa ettiği Hedasi Barajı'nı doldurmaya başladığı yönünde gelen bilgilerle ilgili Etiyopya'dan acil açıklama istediği belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.07.2020 04:05 GÜNCELLEME 16.07.2020 04:10 DÜNYA
Hedasi Barajı gerilimi arttı! Mısır'dan acil açıklama talebi!
Hedasi Barajı gerilimi arttı! Mısır'dan acil açıklama talebi!

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Etiyopya'nın Hedasi Barajı'nı doldurmaya başladığı yönünde basında çıkan haberlerle ilgili yazılı açıklama yayımladı.

 

MISIR'DAN ACİL AÇIKLAMA TALEBİ!

Açıklamada, Mısır'ın konuyla ilgili basında yer alan haberlerin doğruluğu konusunda Etiyopya hükümetinden acil açıklama yapmasını talep ettiği kaydedildi. Etiyopya devlet televizyonunda bugün Etiyopya Su, Sulama ve Enerji Bakanı Sileshi Bekele'nin açıklamalarına dayandırılan haberde, Hedasi Barajı'nın doldurulmasına başlandığı belirtilmişti.

 

Bakan Bekele, daha sonra yaptığı açıklamada, haberi yalanlayarak, barajın son zamanlarda çekilen uydu görüntülerinin, şiddetli yağmuru ve yağış sonucu oluşan büyük su akıntılarını yansıttığını ifade etmişti.

HEDASİ BARAJI ANLAŞMAZLIĞI

Mısır, Sudan ve Etiyopya arasındaki görüşmeler, Afrika Birliğinin girişimiyle 3 Temmuz'da video konferans yöntemiyle yeniden başlamıştı.

Hedasi Barajı'nın inşasına başlanmasıyla bölgedeki ülkeler arasında nehir sularının kullanımı konusunda çıkan anlaşmazlık birçok uluslararası aktörün devreye girmesine rağmen çözüme kavuşturulamadı.

Elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı amaçlıyor.

Etiyopya, anlaşmada olmasa da yağmur döneminin başlaması nedeniyle bu ay barajı doldurmaya başlamak istiyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Young 3 yıl önce Şikayet Et
    Baraj Mısıra 1700 km uzaklıkta sadece Nil in küçük bir koluna yapılıyor yalandan hopluyor Mısır
    Cevapla
  • MetehanGülşah 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah büyüktür....
    Cevapla
  • Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Mısır kedisi sisi, gel pisi pisi.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Etiopya ya destek veriyoruz.
    Cevapla
  • Ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Su kaynağı Etiyopya , suyun kullanım hakkını % 20 sine sahip , tam ingilizlere layık bir düzendir bu , Etiyopya suyu doldursun , mısır devletine de hak ettiği kadar versinler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR