Avrupa'dan Türkiye'ye Libya yaptırımı hazırlığı

Avrupa Birliği ve uluslararası platformların resmi olarak kabul ettiği meşru Libya hükümetine destek sağlayan Türkiye'ye, Avrupa hukuksuz bir biçimde yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Fransa'nın başını çektiği Hafter'e destek veren ülkelere ise kimse ses çıkarmamaya devam ediyor.

ABONE OL
GİRİŞ 20.07.2020 17:12 GÜNCELLEME 20.07.2020 17:12 DÜNYA
Avrupa'dan Türkiye'ye Libya yaptırımı hazırlığı
Avrupa'dan Türkiye'ye Libya yaptırımı hazırlığı

Türkiye'nin Libya'da yürüttüğü operasyonel destek faaliyetleri başarılı bir şekilde devam ediyor. Özellikle Sirte'nin kuşatılması ve Cufra'nın hedef olarak gösterilmesinin ardından Hafter kanadının gücü kırılma noktasına gelirken, Hafteri kurtarmayı planlayan Fransa ve Rusya'nın başını çektiği oluşumlar Türkiye'ye yaptırım uygulattırmaya çalışıyor.

 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhursaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin Libya’daki savaşa müdahale eden ve bu ülkeye silah sevkiyatı yapan ülkelere karşı yaptırım kararı alınabileceğini duyurmasının ardından planlanan yaptırımlara ilişkin ayrıntıları açıkladı.

"YAPTIRIM UYGULANABİLECEK"

Maas, silah ambargosunu delen "şirket, kişi ve kuruluşların" tümünün listelenmesi gerektiğini belirtti. Estonya ziyareti sırasında "Libya’ya malzeme ve paralı askelerin kiralık gemi veya uçakla ulaştırıldığını biliyoruz" diye konuşan Maas, ikinci adımda da bu malzeme ve paralı askerlerin geldiği ülkelere yaptırım uygulanabileceğini kaydetti.

 

Hafta sonunda Almanya, Fransa ve ve İtalya’nın liderleri, yayınladıkları ortak bir bildiri ile Libya’daki savaşa müdahale eden ve bu ülkeye silah sevkiyatı yapan ülkelere karşı yaptırım kararı alınabileceğini duyurdu.

Açıklamada ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan silah ambargosu kararı hatırlatılarak, "Libya'da artan askeri gerilim ve çatışma riskinin artmasından ciddi endişe duyulduğu" da ifade edildi. Söz konusu bildiride herhangi bir ülkenin adı geçmiyor ancak uluslararası toplumda silah ambargosunun özellikle Türkiye ve Rusya tarafından sürekli ihlal ettiği üzerinde duruluyor.

FRANSA'NIN ADI BİLE GEÇMİYOR

Darbeci Hafter'in rejimi ele geçirme girişimlerine en çok destek olan ve sahip çıkan ülkelerden Fransa, el altından körfez devletlerini kullanarak milislere silah ve mühimmat desteği sağlıyor. Özellikle AB, BM gibi uluslararası oluşumların önemli üyelerinden olan Fransa'nın, Libya sahasındaki bu tavırlarına karşılık Avrupalı devletler adeta üç maymunu oynarken; gayri resmi olmakla birlikte demokrasi dışı Hafter'e silah sevkiyatları yardım ve siyasi, diplomatik destek sağlamaya, çanak tutmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Türkiye, Mısır, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri bu ülkeler arasında yer alıyor. Hafter'in en büyük destekçilerinden Fransa'nın ise bu listede hiç bir şekilde karşılığı yer almıyor.

YORUMLAR 29 TÜMÜ
  • Murat KORAY 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusya İle anlaşın Bulgaristan ve Sırbistan üzerinden ne kadar avrupaya gitmek isteyen mülteci varsa geçip gitmelerini sağlayın..
    Cevapla
  • Bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    Turan olmazsa talan olur.vatan dediğin toprak yalan olur.
    Cevapla
  • Mustafa Arasoğlu. 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz darbecileri değil, meşru hükümeti destekliyoruz. Darbecileri destekleyenlere yaptırım uygulanmalı.
    Cevapla
  • Haçlı topluluğu. 3 yıl önce Şikayet Et
    Gavur bir yeri savaşmadan almak için yaptırım uygularım dese yeter anlamı çıkıyor resmen. Bir kara parçasını gavur işgal ediyor ve yardım için çağıran ülkeye yardıma gidemiyorsun. Nerde müslüman ülkeler,nerde araplar, nerde gardaş, ümmetiz diye içimize alıp beslediğimiz ülkeler.Nerde hep yardım gönderdiklerimiz.Bu AB ülkeleri bixim maske ve tıbbi malzeme gönderdiğimiz ülkeler değilmi. Demekki düşman her zaman düşman.Nefes almasına yardım ettikçe yılanlık yapıyor.atamızın dediği gibi TÜRKÜN TÜRKTEN BAŞKA DOSTU YOKMUŞ.
    Cevapla
  • Uzbek Gardaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Breh Breh Breh Breh......AB yine AB anlaşabilirlerse zenci olayım Yaptırım kararı oy birliği ile olur .....Haber olabilir ama sadece Macaristan karşı çıksa yeter..Malta bile karşı çıkar bu saçmalığa..
    Cevapla
  • Aramis 3 yıl önce Şikayet Et
    sen önce özbekistanda türk gördüğün zaman kazıklamamayı düşün gardaş falan değilsin malta dediğin yeri haritada bulamazsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR