Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması coşkuyla karşılandı

Ayasofya'nın 86 yıl aradan sonra cami olarak ibadete açılması coşkuyla İslam ülkeleriyle, Müslüman nüfusun fazla olduğu yerlerde büyük bir coşkuyla karşılandı.

ABONE OL
GİRİŞ 24.07.2020 16:24 GÜNCELLEME 25.07.2020 13:55 DÜNYA
Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması coşkuyla karşılandı
Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması coşkuyla karşılandı

Ayasofya'nın müze statüsünden yeniden camiye dönüştürülmesi kararı, 86 yıl aradan sonra yeniden uygulandı. Neredeyse bir asırdır müze olarak kullanılan yapının bugün ilk kez ibadete açılması, İslam aleminde büyü bir sevince yol açtı. Müslüman ülkeler ile Müslüman nüfusun fazla olduğu yerlerde, camilerde şükür secdeleri yapıldı.

 

 

ÜSKÜP'TE ŞÜKÜR SECDESİ

Kuzey Makedonya’daki merkezi camilerde cuma namazı öncesinde Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin açılması vesilesiyle şükür secdesi yapıldı ve dua edildi. Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği ve Kuzey Makedonya İslam Birliği (Diyanet İşleri) iş birliğinde müftülüklere gönderilen yazıyla ülkedeki camilerde cuma hutbelerinde Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi hakkında bilgi verildi.

Başkentteki Murat Paşa Camisi'nde cuma namazı öncesinde Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılışı için şükür secdesi yapıldı ve Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan tarafından dua edildi. Murat Paşa Camisi vaiz ve hatibi Süleyman Baki, cuma hutbesinde, Ayasofya’nın insanlık için önemli bir eser olduğunu söyledi. Ayasofya’nın tarihi ve önemi üzerinde duran Baki, "Biz Üsküp’ten, Kuzey Makedonya’dan, Rumeli’den bu caminin yeniden camiye kavuşturulması bizleri gerçekten ziyadesiyle mutlu etmiştir. Ayasofya Rumeli’deki, Balkanlar’daki bütün camilerin tacıdır." ifadelerini kullandı.

 

 

PAKİSTAN'DA ERDOĞAN POSTERLERİ

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 86 yıl sonra cuma namazıyla tekrar ibadete açılması Pakistan'ın Karaçi kentinde de sevinçle karşılandı. Kentin bazı bölgelerine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının yer aladığı pankartlar asıldığı görüldü.

CANLI YAYINLANDI

Pakistan'da posterlerin yanı sıra televizyon kanalları yayınlanan Ayasofya programını canlı olarak an be an gösterdi.

Ülkenin en büyük kanallarından Geo News başta olmak üzere, ARY News, GNN News, 24 News, Samaa TV ve daha birçok haber kanalı, Ayasofya’da kılınan cuma namazını, öncesi ve sonrasını canlı olarak yayınladı.

Ayrıca Samaa TV, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın hutbesini eşzamanlı İngilizce çeviriyle izleyenleriyle paylaştı.

KAZAKİSTAN MEDYASINA YANSIDI

Kazakistan yazılı ve görsel organlarında yer alan haberlerde, Ayasofya’da ilk cuma namazının kılındığını ifade edilerek, 86 yıl sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve Hükümet üyelerinin yanı sıra binlerce insanın katılımıyla ilk namazın katıldığına yer verildi.

Ülkenin en büyük tirajlı gazetesi olan devlet yayın organı “Egemen Kazakistan” gazetesi “86 yıl sonra Ayasofya’da ilk Cuma namazı” ifadesi ile okuyuculara duyururken, Kazakistan Devlet Haber Ajansı KazAkparat ise Ayasofya’nın tarihine geniş yer verdi.

Kazakistan Ulusal televizyon kanallrının konuyla ilgili haberlerinde, Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ayasofya tüm insanlığın bir kültür mirası olarak her dinden insanların gelip gezebileceği bir yer.” ifadesine vurgu yapılırken, tarihi anın bir parçası olabilmek için dünyanın dört bir yanından çok sayıda insanın İstanbul’a geldiği, 86 yıl sonra ilk cuma namazının yüzbinlerce müslümanların katılımıyla kılındığı bilgisi paylaşıldı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 1
  • Oki 3 yıl önce Şikayet Et
    Dunya lideri Reis
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR