Son yılların modası: Türkiye'de çalışmış ve Türkçe bilen istihbarat başkanları

İngiltere’nin eski Ankara Büyükelçisi Richard Moore, İngiliz gizli servisi MI6'nın başına geçti. Türkiye'de görev yapan birçok istihbaratçı ya da diplomat ülkelerinde hızla yükseldi. CIA'in ilk kadın başkanı Gina Haspel ile Fransız istihbaratı DGSE'nin başındaki Bernard Emie'nin yolu da Türkiye'den geçti. Üç ismin ortak özelliği iyi Türkçe konuşmaları.

ABONE OL
GİRİŞ 31.07.2020 06:30 GÜNCELLEME 01.08.2020 07:10 DÜNYA
Son yılların modası: Türkiye'de çalışmış ve Türkçe bilen istihbarat başkanları
Son yılların modası: Türkiye'de çalışmış ve Türkçe bilen istihbarat başkanları

Haber7 / Erkan Talu

 

İngiltere'nin eski Ankara Büyükelçisi Richard Moore, dün İngiliz dış istihbarat servisi olan MI6'nın yeni başkanı olarak atandı.

Çok iyi bir Türkçeye sahip olan Moore'un, İngiliz istihbaratının başına getirilmesi Türkiye'de çalışmış ve Türkçe bilen diğer isimleri akıllara getirdi.

 

Moore gibi Türkiye'de elçilik görevini yapmış Fransız isim Bernard Emie, Fransa'nın dış istihbarat servisi olan DGSE'nin başkanlığını yürütüyor. Emie, 2007-2011 yılları arasında Türkiye'de bulunmuş ve iyi bir Türkçesi var.

CIA'in başına geldikten sonra "işkenceci başkan" olarak anılan Gina Haspel, 2000'li yılların başında Türkiye'de çalışmıştı. Çok iyi Türkçe bilen Haspel, CIA'in başına geçen ilk kadın başkan ünvanına sahip.

ABD'nin Suriye Temsilcisi James Jeffrey ve Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov da çok iyi Türkçe bilen isimler arasında yer alıyor. 1989 yılında Moskova Devlet Üniversitesi Türkoloji bölümünden mezun olan Peskov, Rus Dışişleri Bakanlığı'ndaki diplomatik kariyeri sürecinde Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde çeşitli görevlerde bulundu. Jeffrey ise Türkiye'de 2008-2010 yılları arasında  ABD'nin Türkiye Büyükelçisi görevini yürüttü.

KAYNAK : Haber7 / ÖZEL
YORUMLAR 39 TÜMÜ
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Putin in yoluda Turkiyeden geçti..
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Bundan şu anlaşılıyor:bütün istihbarat lar Türkiye'ye yoğunlaşmış ilk ve öncelikli hedef Türkiye.
    Cevapla
  • Bizans artiklari 3 yıl önce Şikayet Et
    Sabetayist medya bunkari cici cocuklar gibi gosteriyor. 2 turkce kelime soyleyene methiyeler diziyorlar halbuki bunlarin Turkiye hakkinda belli bir ajandasi var. Ulkemizdeki bati seviciler bunlari yalamayi bayilir. Sirf bunlardan bir aferin almak icin ulkemizin gizli bilgilerini verirler.
    Cevapla
  • Burak 3 yıl önce Şikayet Et
    Demekki dunyanin merkezi hala Turkiye. Turkiye den yolu gecmeyene onemli gorev verilmiyor. Eskidende boylemis simdide boyle. Siyasi bir okuluz hala demekki. Hem musliman hem batili. Baska nerede var bu durum.
    Cevapla
  • Altaylar 3 yıl önce Şikayet Et
    “Merhaba, nasilsiniz abi” demekle Türkçe konuşmuş olmuyor. Hani bizim “hello turist, hav arr yu” dediğimiz gibi. Fakat kültürümüzü iyi tanıyorlar, bölgesel kültürümüze varana dek çalışma yapıyorlar, zayıf noktalarınızı, zaaflarımızı tespit etmeye çalışıyorlar. Yoksa dilimizi ne kadar öğrense boş
    Cevapla
  • Tcli 3 yıl önce Şikayet Et
    Milleti bölebilecekleri ve devleti zora sokacağını düşündükleri yerlere özellikle çalışıyorlar
    Cevapla
  • Burak 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar duzgun konusuyor. Howareu dan ote.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR