Türkiye Lübnan'ın yardımına koştu: Yardımlar peş peşe gitti

Lübnan'da meydana gelen patlamanın hemen ardından Türkiye harekete geçti. Sivil toplum kuruluşları ve devlet el ele verip hızlıca Beyrut'un yaralarını sarmak için yardıma koştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bölgede sahra hastanesi kurulması için harekete geçilirken AFAD, Kızılay, İHH, Sadakataşı da Beyrut'a yardım götürdü.

ABONE OL
GİRİŞ 06.08.2020 11:52 GÜNCELLEME 06.08.2020 12:55 DÜNYA
Türkiye Lübnan'ın yardımına koştu: Yardımlar peş peşe gitti
Türkiye Lübnan'ın yardımına koştu: Yardımlar peş peşe gitti

Lübnan tarihindeki en büyük felaketlerden birini yaşadı. Beyrut Limanı yakınlarında bulunan amonyumnitrat dolu deponun havaya uçmasıyla bölge savaş alanına dönerken, Beyrut'un yaralarının sarılması için Türkiye en hızlı aksiyon alan ülkelerden biri oldu.

 

 

Dün Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla bölgeye sahra hastanesi kurulacağının duyurusu yapılırken, hemen peşine de AFAD, Kızılay ve yardım örgütleri harekete geçerek bölgeye yardım taşıdı.

 

 

KOCA YUSUF BEYRUT'A UÇTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen yardım ekipleri, Beyrut'a akın etti. Koronavirüs sürecinde dünyanın dört bir yanına taşıdığı tıbbi malzemelerle ismini sıkça duyduğumuz TSK'nın kargo uçağı A 400 tipi Koca Yusuf dün Ankara Etimesgut Havalimanı'ndan Beyrut'a uçuş gerçekleştirdi.

Yardım malzemelerini taşıyan uçak Beyrut'a gece saatlerinde indi. Lübnanlı yetkililer tarafından karşılanan Koca Yusuf ve beraberindeki ekip, yardım malzemelerini adreslerine ulaştırdı.

AFAD VE KIZILAY MERHEM OLDU

Bölgeye, Sağlık Bakanlığınca 21 UMKE personeli, 2 acil müdahale ünitesi, 3 personel barınma çadırı, ilaç ve tıbbi malzeme, AFAD tarafından 10 personel, ekipman, 1 kurtarma aracı ve Türk Kızılayına ait 3 personel, arama kurtarma ekibi, sağlık ve insani yardım malzemesi gönderildi.

Öte yandan, kargo uçağı havalanmadan önce Etimesgut Askeri Havaalanında basın mensuplarına açıklama yapan AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Beyrut'ta gerçekleşen patlama sonrası istenilen desteğin gönderilmesi için hazırlık yaptıklarını söyledi.

Güllüoğlu, patlama sonrası bölgede ciddi bir travma olduğunu ve travma tedavisi konusunda uzman cerrahi ekipler dahil olmak üzere, ortopedi, genel cerrahi, acil tıp uzmanları ve yardımcı sağlık personellerinden oluşan 20 kişilik UMKE ekibinin bölgeye gideceğini kaydetti.

İHH BÖLGEDE ÇALIŞMALARA BAŞLADI

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen patlamanın ardından yaraları sarmak üzere İHH İnsani Yardım Vakfı harekete geçti. İHH ekipleri, patlamanın olduğu Beyrut limanında vefat eden ve yaralananların hastaneye sevkine yardımcı oluyor. Ayrıca evsiz kalanlar için gıda yardımları başladı. 

Patlamanın ardından İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri harekete geçti. Yaraların sarılmasına yardımcı olmak üzere ilk etapta patlama bölgesinde vefat eden ve yaralananların hastaneye sevkine yardımcı olmak üzere İHH ambulans ekibi hizmete geçti. Vakfın, halihazırdaki bölgedeki çalışmaları şu şekilde: 

-Bölgedeki İHH partneri vasıtasıyla sahada arama kurtarma ekibi oluşturuldu.

-Hastanelerdeki ihtiyaç malzemeleri için hazırlıklarını sürdürülüyor.

-Mülteci kampındaki mutfakta çıkartılan sıcak yemekler bölgede evleri zarar gören ailelere gün içerisinde ulaştırılacak. 

-İçerisinde sandviç, ayran ve su bulunan bin 200 paket yiyeceğin hazırlığı devam ediyor. 

-Zarar gören evlerin tamir ve tadilatlarına destek olunacak.

-Barınma yardımları sağlanacak.

-Acil yardımlar kapsamında gıda ve nakdi yardımların ulaştırılması sağlanacak. 

KRİZ BİTENE DEK BÖLGEDELER

İHH ekipleri, ihtiyaca göre bölgedeki çalışmalarını artıracak ve kriz sonuna kadar Lübnan halkının yanında durmayı sürdürecek. 

ACİL YARDIM KAMPANYASI

İHH İnsani Yardım Vakfı, Lübnan halkının yaralarının sarılması için ayrıca bir Acil Yardım Kampanyası başlattı. İHH aracılığıyla Lübnan halkına yardımda bulunmak isteyen hayırseverler, ACIL yazıp 3072’ye SMS göndererek 5 TL bağışta bulunabilecek. Daha fazla bağışta bulunmak isteyenler ise İHH’nın internet sitesinden ya da vakfın banka hesap numaralarına LÜBNAN açıklaması ile yardım edebilecek. 

SADAKATAŞI DA BÖLGEDE

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen patlamanın ardından yaraları sarmak üzere Sadakataşı Derneği harekete geçti.

Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal ve beraberindeki ekip, patlamanın yaşandığı Beyrut’ta acil yardım faaliyetlerini koordine etmek üzere bölgeye geçti.

YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILDI

Lübnan'ın başkenti Beyrut’ta büyük bir patlama meydana geldi. Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, Lübnan’ın başkenti Beyrut limanında meydana gelen büyük patlamada, 100 kişinin öldüğünü, 4 bin kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Patlamanın ardından Sadakataşı Derneği harekete geçti. Dernek bölgede yaşayan ihtiyaç sahiplerine ilk etapta sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdi. Dernek ilerleyen günlerde bölge halkına gıda kumanyası, tıbbi malzeme ve hijyen paketi dağıtımı yapacağını duyurdu. Ayrıca Sadakataşı da tıpkı diğer kuruluşlar gibi bölge için acil yardım kampanyası başlattı.

TÜRK DİYANET VAKFI'NDAN YARDIM ELİ

“Yeryüzünde İyilik Egemen Oluncaya Kadar” sloganıyla dünyanın dört bir yanında mazlum ve mağdurların yardımına koşan, kriz bölgelerine acil insani yardım ulaştıran Türkiye Diyanet Vakfı, Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki patlama sonrasında da bölgeye yardım ulaştırdı.

Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti 2. Başkanı İhsan Açık, 100’ün üzerinde insanın hayatını kaybettiği ve 4 binden fazla kişinin de yaralandığı patlamanın ardından vakıf olarak reaksiyon gösterdiklerini ve ekipleri hızlı bir şekilde bölgeye yönlendirdiklerini söyledi.

"İMKANLARIMIZLA SEFERBER OLDUK"

Bölgedeki partner kuruluşla birlikte ilk etapta ihtiyaç sahibi ailelerin tespitini yaptıklarına dikkati çeken Açık, “Patlamadan en çok zarar gören Karantina, Beşura ve Jummeyzi bölgelerinde ekmek ve su başta olmak üzere gıda dağıtımlarına başladık. Ekiplerimiz sahada. Türk milletinin yardım elini vakit kaybetmeden ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıyoruz. Dağıtımla birlikte inceleme ve tespit çalışmalarımız da sürdürüyor. Kimin neye ihtiyacı varsa ona göre yardım ulaştırmaya çalışıyoruz. Yaraları sarmak için tüm imkanlarımızla seferber olduk. Her dönem mazlum ve mağdurun yanında olan, afet ve kriz bölgelerine hızlı bir şekilde ulaşarak yaraları saran Vakfımız, Lübnan halkını da yalnız bırakmıyor. Vefakar milletimiz, facia diyebileceğimiz büyüklükteki bir olayın yaşandığı Beyrut’ta ihtiyaç sahibi ailelere yardım elini uzatacaktır” diye konuştu.

Bölgedeki diğer Türk sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte koordineli bir şekilde hareket edildiğini belirten Açık, el birliğiyle yaraların en kısa sürede sarılacağını ifade etti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 26 TÜMÜ
  • enver 3 yıl önce Şikayet Et
    Lübnan c.başkanı Hristiyan, diğer iki yönetici şii ve sünni. makron bölgede. halk yaşasın fransa diyor! fransanın doğu akdenizde ne işi var diyenlere.
    Cevapla
  • MsK 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye aklını başına al mesajı Ayasofya Akdeniz libya suriye Darbe girişimi derken ciddi bir hazırlık var Tek kozları kaldı Yunan itini üstümüze salacaklar Yani dolaylı yönden dış müdehale
    Cevapla
  • Usta26 3 yıl önce Şikayet Et
    Devletin siyasetini bilmem ama bir vatandaş olarak bence gereksiz. Adamlar fransız mandası istiyor. Turkiyeye karşı dost bir tavırları yok.
    Cevapla
  • Serhann 3 yıl önce Şikayet Et
    İnşaallah bundan sonra olur,ne diyelim..
    Cevapla
  • ne alaka 3 yıl önce Şikayet Et
    o zaman nefsanı konuşma...
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah yarve yardimciniz olsun birtek müslümanın kanı yerde kalmasın
    Cevapla
  • iste suc ispati 3 yıl önce Şikayet Et
    İsrailin telaviv belediye baskani sozde dostluk gosterisi icin lubnan bayragini belediye binasina yansitmis bu isrsil icin imkansiz bir hareket demekki insanlarin bu patlamada israilin sorumlu oldugu dusuncesi bu isi israil yaptiginin dogru oldugu ortaya cikiyor bir israil belediyesi hemde baskent belediyesi bunu yaptiysa kesin sucundan kurtulmak insanlara biz yapmadik bak biz barisciyiz yalani icin neden cunku israil ve avanelerinin sadik kopekleri salman zayet sisi gibiler eger bu olayin israil yaptigi anlasilirsa israilin cikari yani sadik kopekler bae suud ve misir halkindan dolayi iktidarlai sarsilacak cok zor durumda kalacaklar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR