ABD’den Suriye’nin kuzeyinde devasa üs

ABD Başkanı Donald Trump’ın askerlerinin Suriye’nin kuzeyinden çekileceğini açıklamasının üzerinden bir yıl geçmeden bölgede tam tersi bir gelişme yaşandı. ABD yönetimi, Suriye’nin kuzeydoğusunda içinde havaalanı da bulunan devasa bir üs inşa ediyor. Büyük bölümü tamamlanan askeri üssün bitmesi halinde, petrol alanları dahil Haseki ve Deyrizor bölgelerinde ABD yöntimi etkili kontrol sağlayacak.

ABONE OL
GİRİŞ 07.08.2020 08:26 GÜNCELLEME 07.08.2020 08:31 DÜNYA
ABD’den Suriye’nin kuzeyinde devasa üs
ABD’den Suriye’nin kuzeyinde devasa üs

ABD, TSK’nın “Barş Pınarı Harekatı” kapsamında kontrol altına aldığı Telabyad ve Resulayn kentlerinden çekilmesi sonrası güçlerini Suriye’nin kuzey ve doğusunda muhafaza etti. Petrol alanları dahil bölgenin büyük bölümünde kontrol sağlayan ABD yönetimi, bölgede uzun süreli kalıcı faaliyetlere yöneldi. Bu çerçevede Haseki’nin güneyindeki El Şeddadi kasabasındaki askeri üs genişletme çalışmalarında sona gelindi.

Uçaklar için pist

 

 

Bölgedeki Arap aşiret reislerinden alınan 50 dönümlük alan üzerine inşa edilmeye başlanan üssün ilk aşamada 25 dönümlük alanının kullanılacağı daha sonra arazinin tamamının kullanıma açılacağı bildirildi. Suriye TV’nin haberine göre, bölgedeki ABD askeri yönetimi, geçtiğimiz ay üs bölgesinde özel bir teknik atölye kurdu. Atölye çalışmaları kapsamında askerler için konut, eğitim kampları, dev lojistik malzeme depoları, oyun, eğlence salonları ve kapalı yüzme havuzları inşa edildi. Savaş uçaklarının inişi için ise pist genişletme çalışmaları da devam ediyor.

Büyük malzeme sevkiyatı

Genişletme sürecinin tamamlanması ile birlikte El-Şaddadi’deki askeri üssün Suriye’deki Amerikan güçlerinin en büyüğü haline geleceği ve bu kapsamda Haseki ile Deyrizor vilayetlerini içine alan bölgede 145 km2’lik sahayı ABD’nin daha etkili denetleyeceği belirtiliyor. ABD kuvvetleri, başta Şeddadi üssü olmak üzere Haseki ve Deyrizor askeri üslerine yakın zamanda yakıt, arazi araçları, kamyonlar, ağır vinçler ve kazma makineleri dahil lojistik malzeme yüklü yüzlerce araç sevk etmişti. ABD yönetiminin, Şeddadi’deki asker sayısını 2019 yılına göre iki katından fazla artırdığı da belirtiliyor.

El Şaddadi’deki askeri üssün tamamlanması sonrası tam kapasite ile faaliyete geçmesi halinde ABD’nin bölgedeki askeri varlığının, Suriye rejiminin bölgeyi denetim altına almasında caydırıcı rol oynayacağı, diğer yandan terör örgütü PKK/PYD’nin pozisyonunu güçlendireceği ve DAEŞ’e yönelik etkili daha etkili harekatlara girişileceği ifade ediliyor.

 

 

El Şeddadi’nin önemi

Stratejik konumu, Irak sınırına yakınlığı ve çeşitli petrol ve tarımsal zenginlikleriyle öne çıkan 40 bin nufüslü El Şeddadi’de yaşayanların büyük bölümü Arap Jabour kabilesinden oluşuyor. Bölgedeki gözlemciler, ABD kuvvetlerinin faaliyetlerini arttırması, Haseki ve Deyrizor’da askeri üs ve tesis sayısını çoğaltmasının, terör örgütü PKK/SDG’nin bir Amerikan şirketi ile petrol sahalarında üretimi arttırma ve iki rafineri inşa etmek için yapılan petrol anlaşması ile ilişkilendiriyor. Geçtiğimiz hafta, Amerikan Delta Crescent Energy LLC petrol firmesi ile SDG arasında bölgede petrol üretimi için bir anlaşma imzalandığı açıklanmıştı.

Milliyet

YORUMLAR 45 TÜMÜ
  • Super guc Turkiye 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd rusya ingiltere cin fransa...gibi hacli devletler ellerindeki silahlara ve yangin yeri kan golune cevirdikleri bolgelere uzak oluslarina guveniyorlar yani ben yakarim yikarim bana ulasamazlar rahat koltugumda yakip yiktigim yerleri film gibi buyuk bir zevkle izlerim havasinda israilde nasil olsa abd rus ab efendisi benim sadik kopeklerim var havasinda bu sebeple biz ulke olarak Allah CC izniyle dost ve kardes ulkelerimizinde her tur katkisiyla 7/24 calisarak kafire munafiga karsi dunya barisi icin caydirici kuresel suoer guc olmaliyiz yaktigi yangin evine ulasacagi akittigi kan ustune bulasacagini anlayan hacli siyonist odlek kafir artik hainligini yapamayacaktir
    Cevapla
  • Tepki 3 yıl önce Şikayet Et
    Hedef belli etrafımızda ateş çemberi oluşturmak!
    Cevapla
  • Melik 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar iyicene eşkiya kovboy oldu içten fethinize çöktük.. Dıştan fetlerinizede yakında çökeriz mennn
    Cevapla
  • Destan 3 yıl önce Şikayet Et
    ömrü yetmeyecek bize devredip gidecekler ,
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerika pkk ypg yi suriye getirmek icin turkiyeyi deaşi bitirmek icin kullandi turkiyeyi kandirdi ameika turkiyeye sen deaş i temizle terör bitecek ama amerikanin amaci hic masraf ve zaii olmazdan oralari almak ve aldida pkkypg de devleti kurdu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR