ABD'den Çin'i ayağa kaldıran hamle!

Pekin yönetimini 1979'dan bu yana Çin'in tek temsilcisi olarak tanıyan ABD, 41 yıl sonra Tayvan'a en üst düzey resmi ziyaretini Sağlık Bakanı Alex Azar'ı göndererek gerçekleştirdi. Çin ABD'yi 'Tek Çin ilkesi'ne bağlı kalmaya ve Tayvan ile her türlü teması durdurmaya çağırmıştı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.08.2020 19:43 GÜNCELLEME 10.08.2020 09:59 DÜNYA
ABD'den Çin'i ayağa kaldıran hamle!
ABD'den Çin'i ayağa kaldıran hamle!

Sağlık Bakanı Azar ve beraberindeki heyet, yerel saatle 16.48'de başkent Taipei’deki Songshan Uluslararası Havalimanı’na vardı.

 

 

ABD'den Tayvan'a 41 yıl sonra üst düzey resmi ziyaret

Azar, 3 günlük ziyaretinde Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in yanı sıra çeşitli bakan ve üst düzey yetkililerle görüşmelerde bulunacak. 

 

 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, 6 Ağustos’ta başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında söz konusu ziyarete ilişkin Tayvan ve ABD'li yetkililerin resmi temas kurmasına karşı çıktıklarını belirterek, ABD'yi "Tek Çin ilkesi"ne bağlı kalmaya ve Tayvan ile her türlü teması durdurmaya çağırmıştı.

Tek Çin ilkesine meydan okuyan veya bu ilkeyi görmezden gelen bütün teşebbüslerin nihayetinde başarısızlıkla sonuçlanacağı değerlendirmesinde bulunan Sözcü Vang, "Çin tarafı, ABD'nin yanlış hareketleriyle ilgili olarak kararlı ve güçlü karşı adımlar atacak." ifadelerini kullanmıştı.

ABD'den Tayvan'a 41 yıl sonra üst düzey resmi ziyaret

Pekin yönetimini 1979'dan bu yana Çin'in tek temsilcisi olarak tanıyan ABD, Azar'ı Tayvan'a gönderme kararıyla bölgeye onlarca yıl sonra en üst düzey resmi ziyaretini gerçekleştirdi.

- ÇİN'DEN SOMALİLAND'E SÜRPRİZ ZİYARET

Çin'den üst düzey bir heyet, egemenlik ihtilafı yaşadığı Tayvan'la diplomatik ilişki başlatan Somaliland'e 7 Ağustos'ta sürpriz ziyaret gerçekleştirmişti.

Büyükelçi Zhou Yuxiao'nun başkanlık ettiği heyetin ziyareti, Somali'den tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve tanınmak için lobi faaliyetlerini artıran Somaliland'in Tayvan'la ikili ilişkileri tesis etmesinin ardından gelmişti.

Tayvan ve Somaliland'in geçen ay birbirini bağımsız iki devlet olarak tanıması Çin'in tepkisine yol açmıştı.

- TAYVAN'IN STATÜSÜ

Çin'de 1949'da Mao Zedong'un iktidara gelmesi üzerine Çan Kayşek (Chiang, Kai-shek) ve bazı hükümet üyeleri Tayvan'a yerleşip, 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmiş bu girişim Çin tarafından kabul edilmemişti.

YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Aliyar Alpaslan 3 yıl önce Şikayet Et
    Çın katıl ve zalim bir devlet.birgün yaptıklarının bedelini ödeyecekler.
    Cevapla
  • Levrok 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde güney Azerbaycan i ziyaret edelim ve Uygur Türklerini silahlandiralim.
    Cevapla
  • Osmanlı Torunu 3 yıl önce Şikayet Et
    CNC makina üreticisi Taiwan, aslında Çin'e ait bir adadır, Türkiye'nin Kıbrıs'ı gibidir, Aslında Taiwan malı CNC diye satılan makinalar aslında çin malıdır :)
    Cevapla
  • Attila K. 3 yıl önce Şikayet Et
    Alakası yok, bilgi sahibi olmadan yorum sahibi olmamak gerek. Yazdığınız yorum Kuzey Kore ile Güney Kore aynı ülke ikisi de Kore demek kadar abes.
    Cevapla
  • oğuz türkü 3 yıl önce Şikayet Et
    KKTC de Tayvan'ı direk tanımalı ve tanınma talep etmeli
    Cevapla
  • 3456 3 yıl önce Şikayet Et
    abd işgalcisi kalleşi sırf çin aynı ırk olduğu asya ülkeleriyle birleşmesin askeri ittifak kurmasınlar diye bu tüm asya okyanusya ülkeleri için geçerli o yüzden abd işgalcisi dünyanın her ülkesi kendisine ait ülkeymiş gibi her ülkeye askeri üslerle okyanusya hint ülkelerini asya ülkelerini tamamıyla ele geçirmiş durumda abd işgalcisi kendisi dışında hiçbir rakip hiçbir güçlü süper ülke görmek istemiyor ama unutmayyın er geç allahın kurandaki ayetleri gerçektir ve abd kalleşinin sonu olacaktır rabbimin izniyle inşallah amin dünya hegomonyası bitecektir zalimin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR