Türkiye'nin doğalgaz keşfi dünya basınında yankılandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz rezervinin bulunduğunu açıkladı. Müjde, dünya basınında da ses getirdi. Erdoğan'ın konuşması uluslararası televizyon kanallarında canlı olarak yayınlanırken, dış basında da Türkiye haberleri yankılandı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.08.2020 17:05 GÜNCELLEME 23.08.2020 11:23 DÜNYA
Türkiye'nin doğalgaz keşfi dünya basınında yankılandı
Türkiye'nin doğalgaz keşfi dünya basınında yankılandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesi, Türkiye için yeni bir başlangıcı oldu. 320 milyar metreküp rezerve sahip bir gaz keşfi yapan Fatih sismik araştırma ve sondaj gemisi, Tuna-1 mevkiinde tarihe imza attı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurusunu gerçekleştirdiği bu tarihi olay Türkiye'de de ilgiyle izlenirken , yurt dışında da canlı ve son dakika görüntüleriyle takip edildi.

CANLI YAYINLANDI

Türkiye'nin keşif duyurusu sonrasında televizyon kanalları ve ajanslar canlı takip gerçekleştirdi. Yunan ERT 1 televizyonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının hemen ardından uzmanlardan görüş alırken, değerlendirmeler yapıldı. Erdoğan'ın konuşması da canlı olarak Yunan ekranlarına yansıdı.

 

 

Al Jazerra da Erdoğan'ı canlı takip eden diğer bir kanal oldu. Konuşmayı başından sonuna kadar ekranlarında dakikalar boyunca veren kanal, program sonrasında da Türkiye'nin keşfine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

İNTERNET FATİH İLE ÇALKALANDI

Televizyon kanallarının yanı sıra uluslararası pek çok medya kuruluşu Türkiye için tarihi bir gün olan bu günü manşetlerine taşıdı. Yabancı basın arasında en çok dikkat çekenler Yunan medya kuruluşları oldu. Kathimerini'de manşette yer alan haber Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dev bir gaz sahası keşfettik" sözleriyle verdi.

Yunan medyası Skai News, Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın açıklamasını son dakika vererek, keşfin resmi olarak duyurulduğunu açıkladı. Ayrıca Erdoğan`ın Doğu Akdeniz`de faaliyetleri sürdürme mesajlarına da dikkat çekildi.

Rusya merkezli Sputnik`te Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın bölgede başka doğalgaz kaynaklarının bulunma ihtimalinin yüksek olduğu açıklamasına dikkat çekildi.

Avrupa ağırlıklı yayın yapan Euronews`teki haberde, bulunan gazın 2023`te kullanıma hazır hale getirilmesinin planlandığı bilgisi verildi.

Lübnan merkezli Daily Star`da Türk sondaj gemisi Fatih, son bir aydır Batı Karadeniz`de Tuna-1 sektöründe arama çalışmaları yürüttüğü hatırlatılarak, finansal piyasadaki dalgalanmaları hafifletebileceği söylendi.

Uluslararası uzmanlar, Türkiye’nin Karadeniz’deki doğalgaz rezervi keşfini İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’a yorumladı.

Analistler ön aşamadaki bu keşfin ticari olarak uygulanabilir olmasının teyit edilmesi halinde ciddi bir büyüklüğü temsil edebileceğine işaret etti. Danışmanlık şirketi Wood Mackenzie’den Ashley Sherman, daha fazla sondaj kuyusuyla keşfin kesinleştirilmesi gerektiğine işaret ederek “Bu, bu zamana kadar Türkiye’de ve Karadeniz’de yapılmış en büyük keşif. Türkiye’nin enerji tedariki ve Karadeniz’in derin deniz varlığı konusundaki söylem üzerinde potansiyel olarak çok büyük sonuçları olabilir” dedi.

Amerikan Wall Street Journal’a göre enerji uzmanları, Türkiye’nin Karadeniz’de doğalgaz keşifinin ticari uygulanabilirliği ve gazın kalitesi konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Türkiye’nin cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te offshore doğalgaz kuyusunu üretime geçirmeye hazırlandığı belirtilerek bu hedefin ‘epey iddialı’ olduğu yorumu yapılırken hayata geçirilmesi halinde Türkiye’nin yurtdışına yönelik enerji bağımlılığının azalacağı ifade edildi.

Associated Press (AP) tarihi gelişmeyi 'Karadeniz'de Büyük Rezerv' başlığıyla gördü. 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan keşfin, enerjide dışa bağımlı olan ülkesi için ‘yeni bir dönem’ olduğunu duyurdu' başlığıyla geçti.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 79 TÜMÜ
  • osmanoğlu2023 3 yıl önce Şikayet Et
    Fetönün müdürü kayıplara karıșır...
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH recep Tayyip Erdoğan ı başımızdan eksik etmesin inşallah yolunu açık etsin nazarlardan kötü insanlar korusun inşallah
    Cevapla
  • Fatma 3 yıl önce Şikayet Et
    Bay Kemal bey nasıllar acaba belki yatağa düştü üzüntüden
    Cevapla
  • İlhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Velevki hic birşey çıkmasın ama en azından uğraşıyorlar emek sarfediyorlar, bi gayret var gece gündüz demeden, buda bize gelecek icin ümitlerimizi artiriyo canlı tutuyo emeginize gayretinize teşekkür ediyorum
    Cevapla
  • Şükran 3 yıl önce Şikayet Et
    Hey maşallah.... kıskananlar çatlasın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR