Darbeci Sisi 54 milyon kişiyi savcılığa sevk ettirecek

Mısır Ulusal Seçim Kurulu, meclisin alt kanadı olan Senato seçimlerinde oy kullanmayan yaklaşık 54 milyon Mısırlıyı savcılığa sevk etme kararı aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.08.2020 14:45 GÜNCELLEME 27.08.2020 14:49 DÜNYA
Darbeci Sisi 54 milyon kişiyi savcılığa sevk ettirecek
Darbeci Sisi 54 milyon kişiyi savcılığa sevk ettirecek

Mısır resmi ajansı MENA'nın haberine göre, Ulusal Seçim Kurulu Başkanı Laşin İbrahim başkanlığında yapılan toplantıda Senato seçimlerinin ilk turunda oy kullanmayan seçmen listesinin, bu konuda gerekenin yapılması için savcılığa sevk edilmesi kararı alındı.

 

 

54 MİLYON KİŞİ SAVCILIĞA SEVK EDİLİYOR

Seçim Kurulunun istatistiklerine göre, 63 milyon seçmenin yaklaşık 9 milyonu oy kullandı. Karar, yaklaşık 54 milyon kişinin savcılığa sevk edilmesine yol açacak.

 

 

Kuruldan yapılan açıklamada, benzeri görülmemiş bu kararın "söz konusu kişilerin Mısır devletinin seçmenlerin siyasi haklarını kullanabilmesi için gereken tüm imkanları sağlamasına rağmen ulusal görevlerini yerine getirmemeleri" gerekçesiyle alındığı kaydedildi.

Seçmeni ve seçim sürecini yürütecek tarafları yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınına karşı korumak için ihtiyati önlemlerin alındığına ve katılım için seçmenlerin defalarca uyarıldığına işaret edilen açıklamada, oy kullanmayan kişilere 500 cüneyhi (yaklaşık 32 dolar) aşmayacak para cezaları verileceği aktarıldı.

SOSYAL MEDYADA TEPKİLERE NEDEN OLDU

Sosyal medya kullanıcıları ise yaptıkları "alaylı" paylaşımlarla karara tepki gösterdi.

Mısırlı gazeteci Ala el-Attar Facebook hesabından, "Şöyle bir gazete manşeti olabilir. Yaklaşık 55 milyon vatandaş savcılık önünde: Mısır'da mahşer günü." paylaşımında bulundu.

Yazar Mena Selim de yine Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, "Mısır halkı birkaç kişi dışında savcılık önüne çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Muhammed Mehavid isimli bir kullanıcı da para cezasının uygulanması halinde devletin 275 milyar cüneyh (yaklaşık 17 milyar dolar) elde edeceğine dikkati çekti.

Senato seçimlerinin ilk turu yurt dışında 9-10 Ağustos, yurt içinde 11-12 Ağustos tarihlerinde yapılmıştı.

2'nci turu yurt dışındaki Mısırlılar için 6-7 Eylül'de, Mısır'da ise 8-9 Eylül'de yapılması planlanan Senato seçimlerinin sonuçlarının en geç 16 Eylül'de açıklanması bekleniyor.

Ulusal Seçim Kurulunun verilerine göre, seçimde 787 aday bireysel sistemde yarışacak. Mısır yönetimine yakın partiler ise "Mısır İçin Milli Liste" adıyla seçimlerde tek liste oluşturdu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ REFERANDUMU

Mısır'da 23 Nisan 2019'da yapılan ve Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin 2030'a kadar görevde kalmasının yolunu açan Anayasa değişikliğiyle Senato'nun kurulması kararlaştırılmıştı.

Muhalefet kanadından gelen eleştirilere göre, Senato, 1980-2012 yıllarında faaliyet gösteren ve 2014'te siyasi yolsuzluk suçlamasıyla tamamen kaldırılan Şura Meclisi ile benzerlik gösteriyor.

Senato, 200'ü seçimle belirlenen, 100'ü ise Cumhurbaşkanı tarafından tayin edilen olmak üzere toplam 300 üyeden oluşacak. 

KAYNAK : AA
YORUMLAR 55 TÜMÜ
  • OsmanlıTürkiye 3 yıl önce Şikayet Et
    Mısır halkı indiri şu kafiri
    Cevapla
  • ahmed ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    hep bunlarmı dünyada darbe yapacak yahu bizim elimiz kolumuz yokmu
    Cevapla
  • nimet 3 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH C.C artık size gerekeni verecektir inşallah
    Cevapla
  • Abdullah Er 3 yıl önce Şikayet Et
    demek mısırda 54 milyon kişi hain sisiyi istemiyor. fakat maalesef kimsenin sesi çıkamıyor
    Cevapla
  • Cengaver 3 yıl önce Şikayet Et
    Mısır halkı darbeye direnmişti Fakat bu katil Sisi ve onun katil asker sürüsü tarafından keskin nişancılarla ve halkın üzerina direk ateş açarak 3 bin 533 kişi katledildi ,yaralı sayısı da 11 bin 520 'dir . Öyle adice işlerdiler ki bu cinayetleri keskin nişancılar uzaktan kuş avlıyormuş gibi Mısır halkını katletti . Zamanında izledik bu görüntüleri .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR