İsrail-BAE anlaşmasında Türkiye detayı! Hamas lideri Heniyye açıkladı

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan ümmete ihanet anlamına gelen 'normalleşme' anlaşmasında kirli ifttifakın Türkiye planları da deşifre oldu. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, anlaşmasıyla Türkiye'nin bölgedeki rolünü sınırlandıracak bir ittifak kurulmasının amaçlandığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.08.2020 21:23 GÜNCELLEME 27.08.2020 21:25 DÜNYA
İsrail-BAE anlaşmasında Türkiye detayı! Hamas lideri Heniyye açıkladı
İsrail-BAE anlaşmasında Türkiye detayı! Hamas lideri Heniyye açıkladı

Heniyye, İstanbul'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İsrail liderliğindeki bölgesel bir ittifak çerçevesinde varılan normalleşme anlaşmasının Filistin halkını sırtından vurduğunu ifade etti.  

 

ABD'NİN YÜZYILIN ANLAŞMASI PLANINA PARALEL BİR ANLAŞMA

Bazı Arap ülkelerinin, Filistin meselesini ve halkını denklemin dışına çıkarmak için ABD'nin Yüzyılın Anlaşması planına paralel hareket ettiğini belirten Heniyye, söz konusu anlaşmanın daha fazla normalleşmeye kapı açacağı uyarısında bulundu.

 

"Söz konusu anlaşmanın hedefi, Türkiye'nin bölgedeki rolünü sınırlayacak bir ittifak kurmak." diyen Heniyye, Filistinlilerin buna karşı olduğunu dile getirdi. 

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye

- YÜZYILIN ANLAŞMASI PLANI FİLİSTİN MESELESİNİ TASFİYE EDİYOR

ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde barış planının (Yüzyılın Anlaşması planı) Filistin meselesinin 3 temel ayağını ortadan kaldırmayı hedeflediğini kaydeden Heniyye şunları kaydetti:

"İlk olarak, Kudüs'ü İsrail'in bölünmez başkenti kabul ettiler ve siyasi denklemin hatta müzakere denkleminin dışına çıkardılar. İkinci olarak, Filistinlilerin dönüş hakkını yok saydılar ve bunu taraflar arasında görüşülmeyen bir mesele olarak kabul ettiler. Üçüncü olarak, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini yasallaştırdılar."

PLANA GÖRE FİLİSTİN TOPRAKLARININ YÜZDE 30-40'INI İLHAK EDECEKLER

Bir ABD planı olan ilhak planının Filistin topraklarının yüzde 30-40'ının İsrail'e ilhakını öngördüğünü aktaran Heniyye, "Bu planların ne emrivaki yoluyla ne güç dengeleri ne de anlaşmalar kanalıyla hayata geçirilmesine izin vermeyeceklerini" ifade etti.

Heniyye, Yüzyılın Anlaşması planına "Filistinli gruplar arasındaki siyasi bölünmenin sona erdirilmesi, Arap ve İslam ülkeleriyle temasların artırılması, askeri başta olmak üzere her türlü direnişe başvurulması ve Filistin haklarından yana tavır sergileyen ve İsrail'in anlatısına karşı çıkan uluslararası toplum nezdinde harekete geçilmesiyle" karşı koyulması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye

- CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, FİLİSTİNLİ GRUPLAR ARASINDA UZLAŞIDAN YANA 

Heniyye, İstanbul'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süredir Filistin-Filistin uzlaşısından yana olduğunu ve her defasında Filistin'de ulasal birlik konusunu dillendirdiğini belirtti.

Görüşmelerinden önce Erdoğan'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyleyen Heniyye, "Erdoğan, Fetih ve Hamas arasındaki atmosferden duyduğu memnuniyeti bize iletti." ifadelerini kullandı.

Heniyye, Türkiye'nin uzlaşmanın sağlanması (Fetih- Hamas) ve bölünmenin sona ermesinde kendilerine verdiği destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İlerleyen günlerde Filistinli grupların genel sekreterlerinin bir araya geleceğini söyleyen Heniyye, grupların yöneticilerinin, ulusal bir program ve mücadele stratejisi geliştirme konusunu ele alacaklarını kaydetti.

"TÜRKİYE'YE TAKDİR VE TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM"

Filistin davasının desteklenmesinde Türkiye ve Türk medyasının rolünden övgüyle söz eden Heniyye, " 70 yılı aşkın süredir Filistin halkının maruz kaldığı tarihi haksızlıklar karşısında Filistin halkının yanında yer alan Türkiye'ye takdir ve teşekkürlerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

- GAZZE ÜÇ BOYUTLU BİR SAVAŞIN İÇİNDE

Heniyye, Gazze'nin 2006'dan bu yana "siyasi düzeyde, demokratik seçimlerin sonuçlarının tanınmaması, insani ve ekonomik düzeyde İsrail'in uyguladığı abluka ve askeri düzeyde de İsrail'in saldırıları olmak" üzere üç boyutlu bir savaşa maruz kaldığını söyledi.

Heniyye, askeri boyutun amacının Hamas'a baskı kurarak onu kararlı duruşundan vazgeçirmek olduğunu ancak hareketin ilkelerine bağlı kaldığını söyledi.

Gazze'deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının durumu ve İsrail tarafına gönderilen "yanan balonlar" konularına da değinen Heniyye, sonuçları ve yansımaları ne olursa olsun Gazze ablukasının sonlandırılması gerektiğini ifade etti.

Kudüs konusuna da değinen Heniyye, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı zamansal ve mekansal olarak bölme planı ve Harem-i Şerif'ten 50 dönümlük araziyi bölerek burada bir tapınak inşa etme çabaları olduğunu kaydetti.

YORUMLAR 27 TÜMÜ
  • Karakartal 3 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanların ilk kıblesi hedef alınmışken adamlar hala kendi içinde çekişiyor. Neyi paylaşamıyor bunlar merak ediyorum.
    Cevapla
  • Misafir80 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen bize değil bu ümmete ihanet ettin hainlerin sonu rezil bişekilde ölmektir pörtlek göz emir bozuntusu
    Cevapla
  • şarya34 3 yıl önce Şikayet Et
    zamanı gelince bekle ey siyonist yahudiler israil halkına duyurudur zalimler için yaşasın cehennem,in anlamını çok iyi bilirsiniz
    Cevapla
  • İsminiz 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin doğal zenginliğini kullanmasına iğzin vermeyecekler. Dikkatli olalım.
    Cevapla
  • Vatan candır 3 yıl önce Şikayet Et
    Münafıkların temizlenmesi İslam alemi için hayırlı olacak zaten bu yol çok zorludur tokezlenen yıkılan dayanamiyanlar baştan çekilsin bize ayakta kalan lazım Müslüman geçinen ülkeler defol sun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR