Koronavirüs aşısında endişe verici gerçek: 2024'e kadar yok

Koronavirüs salgınına yönelik tedavi ve aşı çalışmaları devam ediyor. Dünya'nın önde gelen üretim firmalarından Serum Institute of India'nın CEO'su Poonawalla, aşı çalışmalarının yürütülüyor olsa da en erken 2024 yılına kadar herkese yetecek kadar aşı üretiminin yapılabileceğini savundu.

ABONE OL
GİRİŞ 14.09.2020 09:34 GÜNCELLEME 14.09.2020 09:34 DÜNYA
Koronavirüs aşısında endişe verici gerçek: 2024'e kadar yok
Koronavirüs aşısında endişe verici gerçek: 2024'e kadar yok

Koronavirüs salgınında ikindi pandemi dönemi paniği yaşanırken, diğer taraftan da aşı ve ilaç çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

 

 

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financial Times’a konuşan Serum Institute of India’nın CEO’su Adar Poonawalla, aşı ile ilgili çarpıcı bir gerçeğe değindi. Dünya çapında 29 milyondan fazla insana bulaşan hastalığın tedavisi için en erken, herkese yetecek kadar aşının 4 yıl içerisinde üretileceğini belirtti.

"2024'E HAZIR OLUR"

 

 

Poonawalla, henüz aşı üretiminin yeterli düzeyde bulunmadığını belirtirken, çalışmaların bu haliyle devam etmesi durumunda en erken 2024 yılında aşının herkese yetecek dozda üretilmiş olarak sunulabileceğini açıkladı.

Serum Institute of India’nın CEO’su “Dünya üzerindeki herkese yetecek kadar Covid-19 aşısının üretimi yetersiz. Herkese yetecek kadar aşı en erken 2024’ün sonunda hazır olur” dedi.

İlaç şirketlerinin aşı üretim kapasitelerini artırmadığını vurgulayan Poonawalla, “Bu gezegen üzerindeki herkesin aşı olması 4 ile 5 yıla tamamlanır. Eğer Covid-19 aşısı kızamık ya da rota virüsü gibi iki dozluk bir aşı olursa dünyanın 15 milyar doza ihtiyacı var. Dünyanın optimist olmayı istediğini biliyorum fakat şu anda bu seviyeye çıkacak kimseyi duymadım” dedi.

RUS AŞISI İÇİN ÜRETİM MESAJI

Serum Institute CEO'su Poonawalla, Gamaleya Araştırma Enstitüsü’nün geliştirip Rusya'nın tescillendirdiği koronavirüs aşısı Sputnik’i de üretebileceklerini söyledi.

Başta ABD Başkanı Trump olmak üzere birçok ülke lideri corona virüsü aşısının yakında hazır olacağını açıklamıştı. Trump, Kasım ayında yapılacak seçimlerden önce corona virüsü aşısının hazır olacağını ve ABD vatandaşlarına ulaştırılacağını iddia etmişti.

DSÖ'DEN 5 YIL ÖNGÖRÜSÜ

Şirket, AstraZeneca ile yapılan anlaşmayla birlikte 68 ülkede kullanılmak üzere doz başına 3 dolardan anlaşma sağlamış Novavax ile de 92 ülkeyi kapsayan bir anlaşma yapmıştı.

Mayıs ayında Dünya Sağlık Örgütü’nde üst düzey bir yetkili olan Soumya Swaminathan, corona virüsü salgınının kontrol altına alınması için en az 4-5 yıla ihtiyaç olunduğunu duyurmuştu. Swaminathan, “Aşı şu an en iyi çıkış yolu olarak görülüyor. Diğer seçenekler de sosyal mesafe, virüsün mutasyona uğraması” yorumunu yapmıştı. Öte yandan Aşı Araştırmaları Derneği Genel Direktörü Peter Hale de aşı sürecinin uzun olduğunu söyleyerek “En az yüzde 75 koruyuculuğu olan 2 ya da daha çok aşı olduğunu var sayarsak dünyanın dörtte üçünün aşılanması 2023 ortasını bulur. Bu süre enfeksiyonun yayılmasını ve pandeminin yavaşlamasını sağlamak için yeterli” dedi.

 

KAYNAK : Financial Times
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Neymar 3 yıl önce Şikayet Et
    İnsanları korkutmayı endişelendirmeyi çok seviyorlar neymiş 4 yıl sonra anca aşı çıkarmış. Bundan 100 yıl önce ispanyol gribi bile 18 ayda bitti ki çok daha ölümcül ve tehlikeliydi o zaman tıp bu kadar gelişmemişti aşı üretmek çok zordu. Ama virüs kendi kendini yok etti. Bu virüs 4 yıl kalmaz en az birkaç ay daha sürer sonra mustasyona uğrayıp kendini yok eder.
    Cevapla
  • Ümit 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlardan ne köy olur ne kasaba çıkarlar felaket tellalığı yaparlar. A aşıyı biz bulmuşuz olur sonuç. 2024 tarihini veren beyin 5 yılda tabii ilaç firmalarını zengin etmenin peşinde. Bir Müslüman olarak tüm samimiyetimle Allah gavurun eline bizi düşürmesin, İnşallah tez vakitte kendimiz buluruz.
    Cevapla
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşı üretiminin bu kadar geç olması ilaç Firmalarının yüzündendir çünkü Fiyat yükseltmek için yapılan bir oyundur bu!. Normalde 1 sene içinde Aşıları herkese yetiştirirler!.
    Cevapla
  • samet gerceker 3 yıl önce Şikayet Et
    dsö pandemi cikdi cikali korku pompalayarak bu virusu dunyanin basina bela edenlerin kayigina kürek çekiyor
    Cevapla
  • admin 3 yıl önce Şikayet Et
    dso gereksiz bir kurum hergun kendini yalanlayan haberler yayinlayip herkesi sasirtiyor ayni pentagon gibi beyaz saray baska trump baska herkes ayri telden calio sanki asiyi birtek dso uretiyor ayda 10milyon ile 50milyon doz asi uretmek mumkun bu 2 ayda turkiye nufusunun tamami asilamak demek ayrica onlarca ulke 2.ve 3.faz a ve seri uretime gecti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR