Yunanistan'ın Ege'de en çok silahlandırdığı 5 stratejik ada belli oldu

Yunanistan, Ege'de 23 adadan 18'ini silah deposu ve askeri üs haline getirdi. Uzmanlar, cephaneliğe çevrilen adaların Türkiye için tehdit oluşturduğunu belirtiyor. Ankara, konuyu BM ve NATO'ya taşıyabilir.

ABONE OL
GİRİŞ 15.09.2020 06:22 GÜNCELLEME 15.09.2020 08:11 DÜNYA
Yunanistan'ın Ege'de en çok silahlandırdığı 5 stratejik ada belli oldu
Yunanistan'ın Ege'de en çok silahlandırdığı 5 stratejik ada belli oldu

Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilim sürerken Atina’nın Ege Deniz’inde gayriaskeri statüdeki birçok adayı silahlandırması yeniden gündeme geldi. 1923 yılındaki Lozan Anlaşması’nın 4’üncü ve 14’üncü maddeleri ve 1947’deki Paris Barış Konferansı kararlarının 14’üncü maddesine aykırı davranan Yunanistan, Ege’de 23 adadan 18’ini silah deposu ve askeri üs hâline getirdi. Uzmanlar, cephaneliğe çevrilen adaların Türkiye için tehdit oluşturduğunu belirtiyor.

 

MİDİLLİ’DE 15 BİN ASKER

Yunanistan Midilli ve Sakız adaları başta olmak üzere; Sisam, Sömbeki, Nikarya, Libsi, Batnaz, İleriye, Kelemez, İstanköy, Astipalya, İncirli, İlyaki, Herke, Kerpe, Çoban, Rodos, Meis’i ağır silahlarla donattı. Söz konusu adalara binlerce asker konuşlandıran Atina, buralara uçaksavarlar, tank, topçu bataryaları ve hava savunma sistemleri yerleştirdi. KKTC merkezli Diplomatik Strateji Araştırma Merkezinin verileri şöyle:

 

MİDİLLİ ADASI: 1 tümen ve buna bağlı ana birlikler, 2 piyade alayı, 7 piyade taburu, 1 özel millî muhafız taburu, 3 tank taburu, 4 top taburu ve 1 uçaksavar taburu.

SAKIZ ADASI: 1 tugay ve buna bağlı ana birlikler; 1 piyade alayı, 4 piyade taburu, 1 özel millî muhafız taburu, 1 tank taburu, 1 uçaksavar taburu, 7 bin 500 asker.

SİSAM ADASI: 1 tugay ve buna bağlı ana birlikler; 1 piyade alayı, 4 piyade taburu, 2 mekanize tabur, 2 tank taburu, 2 top taburu, 1 uçaksavar taburu, 7 bin 500 asker.

RODOS ADASI: 1 tümen ve buna bağlı ana birlikler; 2 piyade alayı, 7 piyade taburu, 1 özel millî muhafız taburu, 3 topcu taburu, 1 komando taburu, 1 uçaksavar taburu, 7 bin 500 asker.

İSTANKÖY ADASI: 1 tugay ve buna bağlı ana birlikler; 1 piyade alayı, 4 piyade taburu, 1 özel muhafız taburu, 2 tank taburu, 8 bin asker.

Adalarda 6 kara üssü, 2 deniz üssü ve iki Yunan helikopter üssünün bulunduğu da belirtilirken, Koyun adasındaki kara üssünde 1 tabur asker, deniz ve helikopter üssünün yer aldığı Eşek, Bulamaç ve Hurşit adalarında ise birer tabur asker ile helikopter üssü Muğla’nın Kalolimnoz ve Keçi adalarındaki kara üslerinde de birer tabur asker olduğuna dikkat çekiliyor. Adaları silahlandıran Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik jet harekâtı için Limni, Midilli, İstanköy ve Rodos adalarına da askerî havaalanları inşa ettiği belirtiliyor.

SÖZLEŞMELER BAŞKA DİYOR

Gayriaskerî statüsündeki adaların silahlandırılmasının hem Lozan, hem Paris anlaşması hem de uluslararası hukuka aykırı olduğunu hatırlatan uluslararası ilişkiler uzmanları, Yunanistan’nın buraları silahtan ve askerden arındırmaması hâlinde, egemenliğinin tanınmayacağına işaret ediyor. Adaların Yunanistan'a gayriaskerî statüdeki kalması şartıyla verildiğine dikkat çeken uzmanlar, Türkiye’nin bu çerçevede öncelikle Yunanistan’a nota vererek Türkiye’nin adaların egemenliğini tanımayacağını vurgulaması, sorunu BM’ye taşıması ve NATO’da tartışmaya açması gerektiğine dikkat çekiyor. Ankara’nın ayrıca bu hamleler karşısında KKTC’de askerî varlığını artırabileceği ve burada deniz ve hava üssü kurabileceği ifade ediliyor. Yine, Ege’de egemenliği Yunanistan'a devredilmemiş 152 ada ve adacık olduğuna ve bunların da BM nezdinde kayda geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi
YORUMLAR 62 TÜMÜ
  • Mmm 3 yıl önce Şikayet Et
    Vurun şunları artık ne kadar yığınak yapsalar işimiz okadar zorlaşır
    Cevapla
  • Yurtsever 3 yıl önce Şikayet Et
    Tam tersi bir durum, toptan imha ederiz. Biz seksen milyon, Yunan onaltı milyon. Yunan Avrupaya dileci, biz ise çok şeyi kendimiz üretir olduk. Bir zor varsa buda Yunan için geçerli. Türkiye şu anda bile yedi çepheyle çarpışıyor ve kahraman başarılarıyla. Yunan ise savaşı oyun aletlerinde ve TV filimlerinden tanıyor. Dolayısıyla biz hep uyanık ve rahat, Yunan ise hep uykuda ve tedirgin.
    Cevapla
  • Greenpeace 3 yıl önce Şikayet Et
    Muğla’nın Kalolimnoz ve Keçi adalarındaki kara üslerinde de birer tabur asker olduğuna dikkat çekiliyor cümlesi çok ilginç değil mi!! Madem bu adalar Muğla iline bağlı o zaman Yunanistan nasıl asker çıkarıyor, o askerleri imha edip adayı ele geçirmemiz gerekmiyor mu?Zamanında ufacık kaya parçası Kardak için verilen mücadele bu adalar elimizden gittiğinde neden gösterilmedi,sessiz kalındı!
    Cevapla
  • 44Abdullah44 3 yıl önce Şikayet Et
    Haklılığımızı bir füzeyle haksız duruma düşeriz.burada ne yapılır ona bakmak lazım ben uzman değilim ama yapılabilecek iş bence bütün adalar ihalarla en ince ayrıntısına kadar incelenip nerede neh var hangi silahla silahlandı nerede ne kadar asker var kanıtlarıyla ifşa edilmeli BM nezdinde ve bütün uluslararası platformlarda haklılığımız anlatılmalı grekleri zor duruma düşürmek gerekir zaten grekler adaları hangi parayla devam ettirecek Ya batacak ya batacak
    Cevapla
  • Avukat 3 yıl önce Şikayet Et
    Natoya başvurmanız veya birleşmiş milletlere başvurmanız sorunu çözmüyor çünkü nato bir silahlı kuvvetler birliği ve natoyu bir yere gel şu meseleye katkıda bulun diye başvurursan onun yapabileceği tek şey silahlı güçleri ile o adalara askeri birlik konuşlandırması ile sonuçlanacaktır aynı şeklilde BM de ve sen bir yunan ordusu ile muhatapken sonra tüm nato veya BM orduları ile muhatap olacaksın ve BM ise ancak 5 daimi üyenin karar alabildiği bir kuruluş içlerinde fransada var adalar bütün bunlar yunanistana bir zarar getirmez bilakis o nato veya BM Askerleri Adalarda hem tatil yaparlar hemde turkiyenin burnunun dibinde bir tehlikedir
    Cevapla
  • S.şahin 3 yıl önce Şikayet Et
    Nede güzel,bu adalara karadan çok namlulu roket atarlar ve toplarla vereceksin coşkuyu,bu it sürülerini gömeceksin o adalara,en az elli bin it geberir,,asıl tehlike içerde,bilmem ne oğluyla dostlarına DİKKATTT.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR