Yeni başbakanımız Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişki kurmak isteyecek

Japonya'nın yeni başbakanı Yoşihide Suga (71) oldu. Japon siyaset bilimci Japon siyaset bilimci Dr. Lully Miura, yeni Başbakan Suga'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın ilişki kurmak isteyeceğini belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 17.09.2020 07:48 GÜNCELLEME 17.09.2020 13:18 DÜNYA
Yeni başbakanımız Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişki kurmak isteyecek
Yeni başbakanımız Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişki kurmak isteyecek

Japonya’nın sekiz yıl ile rekor süre görevde kalan başbakanı Şinzo Abe, geçen ay sağlık sorunları nedeniyle istifa etmişti. Abe’nin görevini bırakmasının ardından, Japon parlamentosu Diet’te yapılan dünkü oylama ile, iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) lideri Yoşihide Suga ülkenin 99’uncu Başbakanı seçildi.

 

Hürriyet Gazetesine konuşan Yamaneko Araştırma Enstitüsü Başkanı siyaset bilimci Dr. Lully Miura, kısa vadede radikal değişiklikler beklenmemesi gerektiğini kaydetse de, "Bay Suga’nın çok az dış politika deneyimi olduğu düşünüldüğünde, yeni yönetimin bu alandaki stratejilerinin orta ve uzun vadeli etkileri daha belirsiz" diye ekliyor.

Japonya'nın yeni başbakanı belli oldu

 

"ERDOĞAN İLE YAKIN İLİŞKİLER KURAR"

Abe döneminde Tokyo-Ankara ilişkileri olumlu bir seyir izledi. Abe, başbakanlığında üç kez Türkiye’yi ziyaret ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da aynı periyotta üç kez Japonya’ya gitti. Miura, Tokyo-Ankara ilişkilerine dair, "Yakın dönemde önemli bir değişiklik olacağına inanmıyorum. Başbakan Abe ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan yıllar içinde güvenilir bir kişisel ilişki kurmuş görünüyordu. Yeni başbakanın da benzer yakın ilişkiyi kurmak için çaba harcayacağından eminim" görüşünü dile getirdi.

Lully Miura

ÖNCELİKLİ SORUN KORONA

Önceden Kabine Baş Sekreteri ve Hükümet Sözcüsü olarak görev yapan Suga, hafta başında LDP başkanlığına seçilmişti. Koronavirüs salgını ve daralan ekonomi, Abe’nin yolunu izleyeceği sözünü veren Suga’nın önündeki en acil sorunlar.

ERDOĞAN YENİ JAPONYA BAŞBAKANI’NI KUTLADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Japonya’nın yeni başbakanı Yoşihide Suga’yı tebrik mektubu ile kutladı. Mektupta şu ifadeler yer aldı: "Başbakanlık ve Liberal Demokrat Parti Başkanlığına seçilmiş olmanız dolayısıyla zat-ı alilerini milletim, hükümetim ve şahsım adına içtenlikle tebrik ediyor ve yeni görevlerinizin hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye ile Japonya arasındaki tarihi dostluk bağlarının temelleri, bundan tam 130 yıl önce, 16 Eylül 1890’da Kushimoto’da Ertuğrul Fırkateyni Hadisesi ile atılmıştır. Zat-ı alilerinin bu önemli göreve, böyle anlamlı bir tarihte seçilmiş olması dostluk tarihimiz açısından fevkalade güzel bir tevafuk olmuştur. Bu köklü dostluğumuzu, 2013 yılında kurduğumuz stratejik ortaklık anlayışı temelinde, zat-ı alilerinin liderliğinde ve değerli katkılarıyla daha da ileri seviyelere taşımayı temenni ediyorum... Coğrafi mesafelerin ötesinde birbirine gönül komşusu olan Türk ve Japon milletlerinin, samimi ortak gayretlerimizle uluslararası topluma yön verecek katkılar sunabileceklerine tüm kalbimle inanıyorum. Bu anlayışla, ikili, bölgesel ve uluslararası konularda zat-ı aliniz ile yakın işbirliği içinde çalışmaktan memnuniyet duyacağım. Bu vesileyle, sağlık ve mutluluğunuz ile dost Japon halkının esenlik ve refahı için en kalbi dileklerimi yineliyorum."

KAYNAK : Hürriyet Gazetesi
YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • Bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    Japonlar la iş yapmak önemli Rus Çin ve uzak doğuya yakınlar kolumuz yakında oralara uzanacak bize çok uzak bir halk değil birde müslüman olsalar İNŞALLAH
    Cevapla
  • Kahraman Turkoglu 3 yıl önce Şikayet Et
    Dunyada yasayan butun insanlari senin icin musluman yapsam barisi getirebilirmisin gezegenimize.Bence o zaman sii sunni savasi baslar hemen sen hic merak etme.En iyisi insanlar neye inanirsa inansin ama iyi insan olsun o zaman dunya yasanacak bir yer olur.
    Cevapla
  • Can 3 yıl önce Şikayet Et
    Abe sadece abd mandasiydi. Bu nasıl kim bilir.
    Cevapla
  • uquraslan 3 yıl önce Şikayet Et
    80 yaşında biri yok muydu daha genç bu
    Cevapla
  • Hak sever 3 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi kapitalist düzenin çocukları. Benim için Japon, Kore farketmez. İki ülkede amerikan siyonizmin kaleleri.
    Cevapla
  • Yorum yazan 3 yıl önce Şikayet Et
    Kursunlar. Türkiye'de satış sıralamasında birinci sırada Alman ve Fransız marka otomobiller olmasındansa Japon marka otomobiller görmeyi tercih ederim. Keşke herkes böyle tercih etse.
    Cevapla
  • Aydin 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen oyle
    Cevapla
  • Yorum yazan 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum. Kore ve Japonya gibi bize hiçbir zararı olmayan milletlerin mallarını alalım.
    Cevapla
  • Ahmet başçavuş 3 yıl önce Şikayet Et
    Kore malı Hyundai yi unutmayalim fabrikası Adapazarı'nda bize düşman olan Fransız ve Alman mallarını almayalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR