Türkiye almasın diye çok uğraşan İsrail'den çarpıcı F-35 kararı

Orta Doğu'da 5. nesil savaş uçağı F-35 savaş uçaklarına sahip tek ülke konumundaki İsrail, üçüncü F-35 filosunu kurma kararı aldı. Öte yandan İsrail, ikinci F-35 filosunu da operasyonel hale getirmeyi başardı. Tel Aviv Yönetimi, Rus S-400'lerin alımı sebebiyle ABD ile Türkiye arasındaki krizden yararlanarak, Washington'da ciddi lobi faaliyetleri yürütmüş ve o uçakların Malatya'ya inmesine engel olmuştu.

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2020 06:20 GÜNCELLEME 18.09.2020 19:26 DÜNYA
Türkiye almasın diye çok uğraşan İsrail'den çarpıcı F-35 kararı
Türkiye almasın diye çok uğraşan İsrail'den çarpıcı F-35 kararı

İsrail Hava Kuvvetleri (IAF), üçüncü F-35 savaş uçağı filosunu kurmak üzere F-35 satın almaya yöneliyor. İsrail Ordusu tarafından açılması planlanan üçüncü F-35A filosu büyük olasılıkla Tel Aviv'in güneyindeki Tel Nof Hava Kuvvetleri Üssü'nde konuşlanacak.

 

İsrail Hava Kuvvetleri şu anda her ikisi de Nevatim Hava Kuvvetleri Üssü'nde bulunan iki F-35 filosuna sahip. Lockheed Martin F-35 teslimatlarına devam ederken hava kuvvetleri daha gelişmiş F-15'lere karşı olası bir üçüncü F-35 filosunu tartışmakta. İsrail basınında Şubat ayında çıkan haberlerde, IDF Genelkurmay Başkanı Korgeneral Aviv Kochavi'nin hem üçüncü F-35 filosu hem de gelişmiş bir F-15 filosu satın almak için onay isteyeceği söylendi. Nihai kararın İsrail kabinesi ve Satın Alma Komitesi tarafından onaylanması gerekiyor.

DÖRDÜNCÜ FİLO, F-35'LERİN DONANMA VERSİYONUYLA KURULABİLİR

 

Üçüncü filonun da F-35I varyantı ile donatılacak. Diğer bir iddiaya göre ise F-35B kısa kalkış ve dikey iniş varyantının dördüncü bir filo için satın alınması hala seçenekler arasında.

İKİNCİ FİLO DA OPERASYONEL HALE GETİRİLDİ

İsrail Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, altı aylık yoğun hazırlıkların ardından ikinci F-35 filosu olan 116. Güneyin Aslanları Filosu resmen faaliyete geçti. Yaklaşık altı ay önce 4 adet F-35A ile personel eğitim faaliyetlerine başlanıldığının ifade edildiği açıklamada, şu andan itibaren filonun İsrail Hava Kuvvetleri bünyesinde tam operasyonel hale geldiği belirtildi.

İsrail Hava Kuvvetleri, Nevatim Hava Üssü'nde konuşlu 140. Altın Kartal Filosu ve 116. Güney Aslanları da dahil olmak üzere 2024 yılına kadar tam kapasiteli F-35 filosuna sahip olacak.

KAYNAK : DefenceTurk
YORUMLAR 55 TÜMÜ
  • ErayAlg 3 yıl önce Şikayet Et
    şu anlık gerek yok zaten 2030 da kendi TFX (MMU) savaş uçağımızı aktif olarak kullanacağız.önümüzdeki 20 yıl içinde büyük bir ihtimalle savaş olacak.Dünya gergin ekonomiler batıyor,virüsler ve en önemlisi 3 büyük devin dünyaya hükmetme çabası bunun nedenlerinden birisi.Şu anda iyi gidiyor olabiliriz uçaklar çok önemli ama şu anlık değil çevremizde o kadar tehdit unsuru yok.s400 leri aldık kim uçak uçuracak bakayım.sihalar ihalar ve daha nice ürettiğmiz füzeler atak helikopterleri ve hisar gibi hava savunma silahları,bora füzesi,denizaltı,gemiler ve en önemlisi askerlermiz 20 yılda daha çok gelişecek ve bölgede etkin bir güç olma yolunda ilerleyecek.
    Cevapla
  • Dede 3 yıl önce Şikayet Et
    f 35 kotlarını çozmeliyiz
    Cevapla
  • AYYILDIZ 3 yıl önce Şikayet Et
    benim anlamadıgım nerdeyse bizde yeterli seviyede olmayan som seyir füzesini bunlarda kullanılıyoruz .. radar izi düşük ve yakalanmıyor menzili 250 - 300 km olarak biliniyor . bunlarda kullanmasak olmazmı hadi orta gövdeyi üretiyoruz bişey değilde SEYİR FÜZESİ sıkıntı ...
    Cevapla
  • Cüneyt Acim 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu uçaklar hatalı projelendirilmiş.İsrail ordusu ayağına kurşun sıkıyor ve İsrail halkı başarısız bir projeye para ödeyecek.Kuzey Avrupa ülkeleri ve Japonya bu uçakların uçuşunu durdurdu.Amerikan ordusu ise almıyor...
    Cevapla
  • Doğan Acar 3 yıl önce Şikayet Et
    Öyle, böyle demeden ATOM Bombasına kesin sahip olmalıyız. Yoksa bizi Arap'lar gibi oynatırlar!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR