Suudi Arabistan'da 'İsrail' krizi! Kral Selman veto etti

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'den sonra ülkesinin de İsrail ile "normalleşme" anlaşması imzalamasını istediği ancak babası Kral Selman bin Abdulaziz'in buna karşı çıktığı iddia edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2020 22:56 GÜNCELLEME 18.09.2020 22:56 DÜNYA
Suudi Arabistan'da 'İsrail' krizi! Kral Selman veto etti
Suudi Arabistan'da 'İsrail' krizi! Kral Selman veto etti

ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan makaleye göre, Suudi Kraliyet Ailesinde Veliaht Prens Selman ile Kral Abdulaziz arasında "İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi" konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.

Suudi Kral'ın İsrail'e yönelik boykotun ve Filistinlilerin bağımsız devlet talebinin uzun yıllardır destekçisi olduğu belirtilen makalede, Veliaht Prens'in ise İsrail'le ticaret yapmak ve İran'a karşı birlik olmak için zorlu bir çatışma olarak gördüğü İsrail-Filistin meselesini geride bırakmak istediği kaydedildi.

SUUDİ KRAL'DAN GİZLEDİ

 

Suudi Kral, henüz başladığı tatili sırasında, 13 Ağustos'ta ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail ile BAE'nin ilişkilerini "tamamen normalleştirmeleri" için bir anlaşma imzaladıklarını duyurması nedeniyle büyük şaşkınlık yaşadı. Bu şaşkınlığın sebebi ise Veliaht Prens'in İsrail ile BAE arasındaki anlaşmayı babasına daha önceden haber vermemesiydi. Veliaht Prens, Filistinlilerin, devlet talebine katkı sunmadığı gerekçesiyle babasının anlaşmayı engellenmesinden çekindi. Öyle ki Suudi Kral'ın desteğinden yoksun BAE'nin İsrail'le anlaşma yapması bu kadar kolay olmayabilirdi.

Suudi Kral, İsrail-BAE anlaşmasının ardından, Dışişleri Bakanı'na ülkesinin Filistin devletinin kurulması fikrine bağlılığını yeniden ifade etmesini söyledi. Bunun üzerine, Suudi Kral'a yakın bir kraliyet ailesi üyesi, Suudi Arabistan'ın sahibi olduğu bir gazetede ülkesinin duruşunu yineleyen ve BAE'nin İsrail'e daha fazla taviz için baskı yapması gerektiğini ima eden bir yazı kaleme aldı.

BAHREYN'İN ANLAŞMAYA VARMASINI SAĞLADI

Trump'ın damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner ile Veliaht Prens'in 1 Ekim'de Suudi Arabistan'da bir araya geldiği görüşmede, Prens Selman babasının "İsrail ve Suudi Arabistan arasında bir normalleşme anlaşmasını kabul etmeyeceğini" söyledi. 

Veliaht Prens, Suudi Kral'ın itirazı nedeniyle Krallığın şimdilik yapabileceği en fazla şeyin "küçük Bahreyn'in anlaşmaya katılmasını sağlamak olduğunu" aktardı.

- İsrail ile Bahreyn ve BAE anlaşması

ABD Başkanı Trump, 13 Ağustos'ta İsrail ile BAE'nin, 11 Eylül'de ise İsrail ile Bahreyn'in "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü Arap ülkesi BAE, dördüncü Arap ülkesi ise Bahreyn oldu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 80 TÜMÜ
  • Adnan 3 yıl önce Şikayet Et
    Sizin o normalleşmenizi yiyeyim!
    Cevapla
  • xray 3 yıl önce Şikayet Et
    Aklı evvel biri saddamı savunmuş. Oradaki kürtleri, arapları katlederken sen uyuyordun galiba. Arap toplumlarında müslümanları katleden saddam, selman, sisi, zayed,dahlan bunların hepsi abd ve siyonist israilin köpekleri ve paralı katilleridir.
    Cevapla
  • eskici 3 yıl önce Şikayet Et
    simdi suudi arabistan yahudiler ile normallesme surecine gitse mekke medine isgal altina giriyormu girmiyormu
    Cevapla
  • son durak 3 yıl önce Şikayet Et
    kolayı var sana yabancı değil sarayında hemen bir asit küveti hazırla babanı parçalara böl at küvetin içine iyice erdikten sonra çek küvetin tıpasını bir güzel banyoyu kriminal temizlik yap daha sonra ne dert kalır ne tasa israille gönlüne göre takılırsın sana yabancı olay değilki bunu da başarırsın hadi gayret
    Cevapla
  • xray 3 yıl önce Şikayet Et
    Katil selmanın sonu acaba öldürdüğü kaşıkçı gibi mi olacak? Yoksa katil saddam gibi mi olacak? İsrailin bunun içinde çok zekice hazırladığı bir planı vardır.
    Cevapla
  • Geçmiş 3 yıl önce Şikayet Et
    Saddam katil degildi saddamın be yabdıgı bil sonra makale yaz ne yabti saddam ven 20 füze attım sizde erkek olun 21 füze atın demişti islam ülkelerine israili bombalayan tek müslüman ülke lideri saddamdır adam kendi ülkesini bölmek istiyen bizdeki gibi pkk lıları yok ediyordu döbde bir geçmişi araştĩr saddam döneminde elektirik su akaryakıt ilaç egitim herşey bedavaydı cahil olmayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR